Представљамо НБА - Југоисток дивизија...

Атланта се одрекла Хорфорда, Орландо младих играча, а Мајами Вејда! На данашњем дневном реду је Југоисток дивизија...

Кошарка 22.10.2016 | 23:15
Представљамо НБА - Југоисток дивизија...
У четвртак сте имали прилику да прочитате најаву за Атлантик дивизију, петак је био резервисан за Централ дивизију, а данас се селимо на Југоисток, где вам представљамо Атланту, Шарлот, Мајами, Орландо и Вашингтон.

Викенд уочи почетка НБА сезоне обично је резервисан за фантази драфтове. Данас и сутра ће се многи кошаркашки фанатици окупити испред својих рачунара како би одабрали екипу којом ће доказати да су баш они најбољи тренери на свету, а то ће учинити и потписник ових редова. Један драфт је на распореду вечерас, други сутра увече…

И док слажете своје драфт комбинације и спремате нека изненађења у својим екипама, дошао је ред да завршимо с представљањем Источне конференције. Након дивизија Атлантик и Централ, данас је на распореду дивизија Југоисток…

(НАПОМЕНА: бројке иза драфтованих играча су њихова позиција на драфту; код играча потписаних као слободни агенти означавају број година и износ уговора, а ознаке код играча којима истиче уговор означавају њихов статус: РФА - ограничен слободан играч, УФА - неограничен слободан играч)

АТЛАНТА ХОКС



Сезона 2015/16: 48-34, четврти на Истоку, други круг плеј-офа

Драфт: Торин Принс (12.), Деандре Бембри (21.), Ајзеа Кординије (44.)

Слободни агенти: Двајт Хауард (3/70), Кент Базмор (4/70), Крис Хамфиз (1/4), Џерет Џек (1/1), Малколм Дилејни (2/5)

Отишли: Ал Хорфорд (Бостон)

Истек уговора: Тијаго Сплитер (УФА), Кајл Корвер (УФА), Крис Хамфриз (УФА), Табо Сефолоша (УФА), Мајк Скот (УФА), Денис Шредер (РФА), Тим Хардавеј Јр. (РФА), Мајк Мускала (УФА, Wил Бајнам (УФА)

Атланта је одлучила да крене потпуно новим смером. Из екипе која је пре две сезоне имала најбољи скор у Источној конференцији већ раније је отишао Демар Керол, а од овог лета у Атланти више не станују Ал Хорфорд и Џеф Тиг. Око њиховог одласка спекулисало се још прошле сезоне, посебно уочи трејд дедлајна (последњег дана прелазног рока), али очигледно неке праве понуде није било те су њих двојица завршили сезону у Атланти. Тиг је у Индиану отишао још пре драфта, а за њега су Хокси добили тек Јути 12. пик којег су претворили у Торина Принса. Још су мање добили за Хорфорда – он је као слободан играч отишао у Бостон.

Овакви потези би за некога били луди, али у ствари они показују како су Мајк Баденхолцер и Вес Вилкокс храбро и паметно проценили како с Хорфодом и Тигом не могу да направе никакав већи напредак. Хорфорд се у ових девет година наметнуо као четвороструки Ол стар играч, али није као прави суперстар. Од Тига, с друге стране, у лиги има петнаестак бољих плејмејкера, а у Атланти мисле како ће га Денис Шредер већ ове године сустићи, ако не и надмашити.

Како навијачи не би били превише љути, Атланта је довела Двајта Хауарда који се тако вратио у родни град. Баденхолцер је сјајан тренер који ће знати да извуче оно најбоље из актуелног издања некада најдоминантнијег центра лиге, а Хокси ће с њим и Полом Милсапом имати један од најбољих тандема високих играча у лиги. У екипи су остали и Кајл Корвер, који не би смео да понови очајну шутерску сезону, те Кент Базмор, од којег се много очекује на обе стране паркета.

Атланта на клупи има доста искусних и квалитетних играча, довели су и Малколма Дилејнија, који је лани био један од најбољих плејмејкера на европским паркетима и сасвим сигурно ће играти у доигравању. А с обзиром колико им уговора истиче следеће године, ову сезону треба сматрати нултом тачком стварања неке нове екипе. Тешко је извести реновирање 'у ходу', али Атланта изгледа као да је на правом путу да то успешно направи.

ШАРЛОТ ХОРНЕТС



Сезона 2015/16: 48-34, пети на Истоку, први круг плеј-офа

Драфт: -

Слободни агенти: Никола Батум (5/120), Марвин Вилијамс (4/54,5), Рамон Сешнс (2/12,5), Рој Хиберт (1/5), Брајан Робертс (1/1,05), Кристијан Вуд (2/2)

Отишли: Ал Џеферсон (Индијана), Џереми Лин (Бруклин), Кортни Ли (Њујорк), Трој Данијелс (Мемфис)

Истек уговора: Коди Зелер (РФА), Рој Хиберт (УФА), Брајан Робертс (УФА), Арон Харисон (РФА)

Хорнетси су се овог лета концентрисали на задржавање Николе Батума и Марвина Вилијамса. Иако су износи које су платили за овај двојац вероватно претерани, Мајкл Џордан и остало руководство клуба је проценило како је потребно клубу дати одређену сигурност. Напокон су Хорнетси протеклих неколико година посложили озбиљан ростер па не би било паметно сада све то уништити. Ионако је свима јасно да слободни агенти из осталих клубова неће лако завршити у Шарлоту.

У целој причи Шарлот је остао без неколико важних ротацијских играча. Џереми Лин је лани био одличан бекап Кемби Вокеру, Ал Џеферсон је, успркос годинама, и даље у стању да игра добро против свих резервних центара у лиги, а Кортни Ли је '3 & Д' играч (дефанзивни специјалиста, који у нападу углавном шутира тројке из корнера), онакав каквог желе све екипе. Уместо Лина довели су Рамона Сешнса, који може да има сличан учинак, али Рој Хиберт је ипак 'бивши' играч…

Хорнетси никада у историји нису два пута заредом ушли у доигравање, а Стив Клифорд би желео да уђе у историју као тренер који је то направио. Иако су прошле сезоне били на шестом месту, неће им бити лако то да понове јер амбиције за доигравање имају Чикаго, Вашингтон, Орландо и Њујорк, све екипе које су лани биле 'испод црте'. Шарлот нема превише 'правих' опција да би их се сматрало фаворитима за пласман међу првих осам. Но, они рачунају на нови напредак Батума и Кодија Зелера, а било би добро и да Мајкл Кид Гилкрист целу сезону остане здрав и покаже зашто је пре четири године биран за другог пика на драфту.

МАЈАМИ ХИТ



Сезона 2015/16: 48-34, трећи на Истоку, други круг плеј-офа

Драфт: -

Слободни агенти: Хасан Вајтсајд (4/98), Тајлер Џонсон (4/50), Дион Вејтерс (1/2,9), Дерик Вилијамс (1/5), Вајн Елингтон (2/12), Удонис Хаслем (1/4), Џејмс Џонсон (1/4), Вили Рид (2/2)

Трејд: Лук Бебит (Њу Орлеанс)

Отишли: Двејн Вејд (Цхицаго), Луол Денг (ЛА Лакерс), Џо Џонсон (Утах), Џералд Грин (Бостон)

Истек уговора: Дерик Вилијамс (УФА), Удонис Хаслем (УФА), Џејмс Џонсон (УФА), Лук Бебит (УФА), Бено Удрих (УФА)

Занимљиво је то изгледао у Мајамију прошле сезоне. Након што су у првој сезони безЛеброна Џејмса остали без наступа у доигравању, прошле године је Хит дошао до трећег места на Истоку, а у плеј-офу су дошли на корак до наступа у финалу конференције противЛеброновог Кливленда. Ветеранска екипа је, вођена сјајним тренером Ериком Сполстром, користила све оно што им је на располагању, а Двејн Вејд је изгледао одлично.

И онда се догодило лето. У безброј пута испричаној причи Пет Рајли је одбио да пружи максимални уговор Вејду, а он је, љут јер је више пута давао 'попуст' екипи с Флориде, одлучио да оде из клуба. Колико год се о томе писало, мало ко је мислио да ће се то догодити, а на крају је Вејд завршио у родном Чикагу. Из клуба су отишли и Луол Денг те Џо Џонсон, па је Рајли морао поново да сложи окосницу екипе.

Први потез направио је одмах на почетку прелазног рока када је дао готово 100.000.000 долара Хасану Вајтсајду, а он би, заједно с Гораном Драгићем, требало бити ударна игла Мајамија ове сезоне. Пуно се очекује од Џастиса Винслоуа, који ће ове године добити пуну минутажу и доста лопти, а ако он успе да развије спољни шут, то ће пуно значити Хиту у будућности.

У целој фрци око екипе уклопили су се и здравствени проблеми Криса Боша којем клуб не допушта наступ због крвних угрушака, а питање је хоће ли Рајли успети да га скине са буџета за следећу сезону. Но, то ипак не спада у сферу игара, а што се тога тиче Мајамија неће бити превише забаван за гледати. Утисак је како је Драгић најбоље дане оставио у Финикс, Вајтсајд није неко ко би могао сам да вуче тим, Винслоу је користан играч, али ништа више од тога, а остатак ростера је прилично сиромашан. Тешка сезона је пред Сполстром.

ОРЛАНДО МЕЏИК



Сезона 2015/16: 35-47, 11. на Истоку

Драфт: Стивен Зимерман (41.)

Слободни агенти: Еван Фурније (5/85), Бизмак Бијомбо (4/72), Џеф Грин (1/15), Ди Џеј Огустин (4/29), Џоди Микс (1/6,5)

Трејд: Серж Ибака (Оклахома), Си Џеј Вилкокс (ЛА Клиперс)

Отишли: Виктор Оладипо (Оклахома), Ендрју Николсон (Wасхингтон), Брендон Џенингс (Њујорк), Ерсан Иљасова (Оклахома), Џејсон Смит (Вашингтон), Двејн Дедмон (Сан Антонио), Шабаз Напије (Портланд), Девин Марбл (ЛА Клиперс)

Истек уговора: Џеф Грин (УФА), Серж Ибака (УФА), Џоди Микс (УФА)

Потпуна промена парадигме. То је оно што се догодило у Орланду овог лета. Екипа која је грађена кроз драфт измењена је из темеља, а новопридошли ветерани ће имати јако важну улогу у новој сезони у којој ће Орландо водити Френк Фогел. Он је, помало неочекивано, добио отказ у Индијани, али тренер таквог калибра није дуго чекао нови ангажман.

А добио га је у клубу којем је очигледно досадило да чека да њихови младићи уђу у доигравање. Виктор Оладипо је послан у Оклахому за Сержа Ибаку, а иако су Арон Гордони Елфрид Пејтон остали у клубу, јасно је да се њима неће дати баш толики кредит колико се ранијих година очекивало. Гордон је пребачен на позицију 'три', а иако су у Орланду нагласили како ће он имати доста минута и на позицији крилног центра, доласком Ибаке и Бизмака Бијомба, па и Џефа Грина, те останком Николе Вучевића, за Гордона неће бити много минута под кошем.

Питање спољних позиција Орландо је решио потписивањем Евана Фурнијеа за огромних 85.000.000 долара, а уз Пејтона и Марија Хезоњу, доведени су још Ди Џеј Огустин и Џоди Микс.

Орландо је направио све како би се борио за плеј-оф. Унутрашња линија изгледа одлично, спољна не толико, али нас не би чудило када би се Меџик током сезоне одлучио трејдоватиПејтона и(или) Хезоњу, па чак и Гордона. Од младих очигледно не очекују превише, таква је порука јасно послата.

Што се тиче Хезоње, припремне утакмице су показале да ће сигурно добити прилику, барем док је Микс повређен. Хоће ли је искористити, остаје да видимо, али је јасно да ће морати много тога да учини у фази одбране. У нападу је спреман да сипа, то је јасно иако му кроз припреме није баш ишло…

ВАШИНГТОН ВИЗАРДС



Сезона 2015/16: 41-41, десети на Истоку

Драфт: -

Слободни агенти: Бредли Бил (5/128), Јан Маинми (4/64), Ендрју Николсон (4/26), Томас Саторански (3/9), Џејсон Смит (3/16)

Трејд: Треј Бурк (Јута)

Отишли: Џаред Дадли (Финикс), Нене (Хјустон), Гаретт Темпл (Сакраменто), Рамон Сешнс (Шарлот)

Џон Вол и Бредли Бил требало је да буду нека источна верзија Браће Сплеш (Стеф Кари и Клеј Томпсон), а Вашингтон је око њих створио занимљиву екипу с Тревором Аризом, Ненеом и Марћином Гортатом у петорци. Но, Вол и Бил нису оправдали очекивања, пре свега због повреда које су их непрестано нападале, Ариза је пре две године отишао из клуба, а сада је то учинио и Нене, али и Аризина замјена Џаред Дадли. Вашингтон је у некаквом реновирању у ходу, а биће занимљиво пратити како ће све то завршити.

Довели су Визардси Скота Брукса за тренера мислећи да ће тако покушати наговорити Кевина Дуранта да дође у родни Вашингтон, али од тога, наравно, није било ништа. Зато је Вашингтон дао максимални уговор Билу те сада зависи о бековском двојцу који је, као што рекосмо, склон повредама и самим тим недоречен.

Но, далеко од тога да се Вашингтон треба покопати. Ако Вол и Бил буду одиграли већи део сезоне, аутоматски је то екипа која има потенцијала за најмање 50 одсто победа. На крилу је млади и прилично добри Ото Портер, на четворки ће се ротирати Маркиф Морис, Ендрју Николсон и Џејсон Смит, све играчи који могу да рашире рекет, а под кошем је Гортатупридодан врло добри Јан Маинми. Додајте томе младе бекове Треја Бурка и Томаса Саторанског, те ветерана Маркуса Торнтона и имате екипу која се нада доигравању. Проблем је само што смо у ова три дана представљања екипа с Истока исто написали и за неких 10-11 тимова, а места у плеј-офу је само осам…

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар