Predstavljamo NBA - Jugoistok divizija...

Atlanta se odrekla Horforda, Orlando mladih igrača, a Majami Vejda! Na današnjem dnevnom redu je Jugoistok divizija...

Košarka 22.10.2016 | 23:15
Predstavljamo NBA - Jugoistok divizija...
U četvrtak ste imali priliku da pročitate najavu za Atlantik diviziju, petak je bio rezervisan za Central diviziju, a danas se selimo na Jugoistok, gde vam predstavljamo Atlantu, Šarlot, Majami, Orlando i Vašington.

Vikend uoči početka NBA sezone obično je rezervisan za fantazi draftove. Danas i sutra će se mnogi košarkaški fanatici okupiti ispred svojih računara kako bi odabrali ekipu kojom će dokazati da su baš oni najbolji treneri na svetu, a to će učiniti i potpisnik ovih redova. Jedan draft je na rasporedu večeras, drugi sutra uveče…

I dok slažete svoje draft kombinacije i spremate neka iznenađenja u svojim ekipama, došao je red da završimo s predstavljanjem Istočne konferencije. Nakon divizija Atlantik i Central, danas je na rasporedu divizija Jugoistok…

(NAPOMENA: brojke iza draftovanih igrača su njihova pozicija na draftu; kod igrača potpisanih kao slobodni agenti označavaju broj godina i iznos ugovora, a oznake kod igrača kojima ističe ugovor označavaju njihov status: RFA - ograničen slobodan igrač, UFA - neograničen slobodan igrač)

ATLANTA HOKS



Sezona 2015/16: 48-34, četvrti na Istoku, drugi krug plej-ofa

Draft: Torin Prins (12.), Deandre Bembri (21.), Ajzea Kordinije (44.)

Slobodni agenti: Dvajt Hauard (3/70), Kent Bazmor (4/70), Kris Hamfiz (1/4), Džeret Džek (1/1), Malkolm Dilejni (2/5)

Otišli: Al Horford (Boston)

Istek ugovora: Tijago Spliter (UFA), Kajl Korver (UFA), Kris Hamfriz (UFA), Tabo Sefološa (UFA), Majk Skot (UFA), Denis Šreder (RFA), Tim Hardavej Jr. (RFA), Majk Muskala (UFA, Wil Bajnam (UFA)

Atlanta je odlučila da krene potpuno novim smerom. Iz ekipe koja je pre dve sezone imala najbolji skor u Istočnoj konferenciji već ranije je otišao Demar Kerol, a od ovog leta u Atlanti više ne stanuju Al Horford i Džef Tig. Oko njihovog odlaska spekulisalo se još prošle sezone, posebno uoči trejd dedlajna (poslednjeg dana prelaznog roka), ali očigledno neke prave ponude nije bilo te su njih dvojica završili sezonu u Atlanti. Tig je u Indianu otišao još pre drafta, a za njega su Hoksi dobili tek Juti 12. pik kojeg su pretvorili u Torina Prinsa. Još su manje dobili za Horforda – on je kao slobodan igrač otišao u Boston.

Ovakvi potezi bi za nekoga bili ludi, ali u stvari oni pokazuju kako su Majk Badenholcer i Ves Vilkoks hrabro i pametno procenili kako s Horfodom i Tigom ne mogu da naprave nikakav veći napredak. Horford se u ovih devet godina nametnuo kao četvorostruki Ol star igrač, ali nije kao pravi superstar. Od Tiga, s druge strane, u ligi ima petnaestak boljih plejmejkera, a u Atlanti misle kako će ga Denis Šreder već ove godine sustići, ako ne i nadmašiti.

Kako navijači ne bi bili previše ljuti, Atlanta je dovela Dvajta Hauarda koji se tako vratio u rodni grad. Badenholcer je sjajan trener koji će znati da izvuče ono najbolje iz aktuelnog izdanja nekada najdominantnijeg centra lige, a Hoksi će s njim i Polom Milsapom imati jedan od najboljih tandema visokih igrača u ligi. U ekipi su ostali i Kajl Korver, koji ne bi smeo da ponovi očajnu šutersku sezonu, te Kent Bazmor, od kojeg se mnogo očekuje na obe strane parketa.

Atlanta na klupi ima dosta iskusnih i kvalitetnih igrača, doveli su i Malkolma Dilejnija, koji je lani bio jedan od najboljih plejmejkera na evropskim parketima i sasvim sigurno će igrati u doigravanju. A s obzirom koliko im ugovora ističe sledeće godine, ovu sezonu treba smatrati nultom tačkom stvaranja neke nove ekipe. Teško je izvesti renoviranje 'u hodu', ali Atlanta izgleda kao da je na pravom putu da to uspešno napravi.

ŠARLOT HORNETS



Sezona 2015/16: 48-34, peti na Istoku, prvi krug plej-ofa

Draft: -

Slobodni agenti: Nikola Batum (5/120), Marvin Vilijams (4/54,5), Ramon Sešns (2/12,5), Roj Hibert (1/5), Brajan Roberts (1/1,05), Kristijan Vud (2/2)

Otišli: Al Džeferson (Indijana), Džeremi Lin (Bruklin), Kortni Li (Njujork), Troj Danijels (Memfis)

Istek ugovora: Kodi Zeler (RFA), Roj Hibert (UFA), Brajan Roberts (UFA), Aron Harison (RFA)

Hornetsi su se ovog leta koncentrisali na zadržavanje Nikole Batuma i Marvina Vilijamsa. Iako su iznosi koje su platili za ovaj dvojac verovatno preterani, Majkl Džordan i ostalo rukovodstvo kluba je procenilo kako je potrebno klubu dati određenu sigurnost. Napokon su Hornetsi proteklih nekoliko godina posložili ozbiljan roster pa ne bi bilo pametno sada sve to uništiti. Ionako je svima jasno da slobodni agenti iz ostalih klubova neće lako završiti u Šarlotu.

U celoj priči Šarlot je ostao bez nekoliko važnih rotacijskih igrača. Džeremi Lin je lani bio odličan bekap Kembi Vokeru, Al Džeferson je, usprkos godinama, i dalje u stanju da igra dobro protiv svih rezervnih centara u ligi, a Kortni Li je '3 & D' igrač (defanzivni specijalista, koji u napadu uglavnom šutira trojke iz kornera), onakav kakvog žele sve ekipe. Umesto Lina doveli su Ramona Sešnsa, koji može da ima sličan učinak, ali Roj Hibert je ipak 'bivši' igrač…

Hornetsi nikada u istoriji nisu dva puta zaredom ušli u doigravanje, a Stiv Kliford bi želeo da uđe u istoriju kao trener koji je to napravio. Iako su prošle sezone bili na šestom mestu, neće im biti lako to da ponove jer ambicije za doigravanje imaju Čikago, Vašington, Orlando i Njujork, sve ekipe koje su lani bile 'ispod crte'. Šarlot nema previše 'pravih' opcija da bi ih se smatralo favoritima za plasman među prvih osam. No, oni računaju na novi napredak Batuma i Kodija Zelera, a bilo bi dobro i da Majkl Kid Gilkrist celu sezonu ostane zdrav i pokaže zašto je pre četiri godine biran za drugog pika na draftu.

MAJAMI HIT



Sezona 2015/16: 48-34, treći na Istoku, drugi krug plej-ofa

Draft: -

Slobodni agenti: Hasan Vajtsajd (4/98), Tajler Džonson (4/50), Dion Vejters (1/2,9), Derik Vilijams (1/5), Vajn Elington (2/12), Udonis Haslem (1/4), Džejms Džonson (1/4), Vili Rid (2/2)

Trejd: Luk Bebit (Nju Orleans)

Otišli: Dvejn Vejd (Chicago), Luol Deng (LA Lakers), Džo Džonson (Utah), Džerald Grin (Boston)

Istek ugovora: Derik Vilijams (UFA), Udonis Haslem (UFA), Džejms Džonson (UFA), Luk Bebit (UFA), Beno Udrih (UFA)

Zanimljivo je to izgledao u Majamiju prošle sezone. Nakon što su u prvoj sezoni bezLebrona Džejmsa ostali bez nastupa u doigravanju, prošle godine je Hit došao do trećeg mesta na Istoku, a u plej-ofu su došli na korak do nastupa u finalu konferencije protivLebronovog Klivlenda. Veteranska ekipa je, vođena sjajnim trenerom Erikom Spolstrom, koristila sve ono što im je na raspolaganju, a Dvejn Vejd je izgledao odlično.

I onda se dogodilo leto. U bezbroj puta ispričanoj priči Pet Rajli je odbio da pruži maksimalni ugovor Vejdu, a on je, ljut jer je više puta davao 'popust' ekipi s Floride, odlučio da ode iz kluba. Koliko god se o tome pisalo, malo ko je mislio da će se to dogoditi, a na kraju je Vejd završio u rodnom Čikagu. Iz kluba su otišli i Luol Deng te Džo Džonson, pa je Rajli morao ponovo da složi okosnicu ekipe.

Prvi potez napravio je odmah na početku prelaznog roka kada je dao gotovo 100.000.000 dolara Hasanu Vajtsajdu, a on bi, zajedno s Goranom Dragićem, trebalo biti udarna igla Majamija ove sezone. Puno se očekuje od Džastisa Vinsloua, koji će ove godine dobiti punu minutažu i dosta lopti, a ako on uspe da razvije spoljni šut, to će puno značiti Hitu u budućnosti.

U celoj frci oko ekipe uklopili su se i zdravstveni problemi Krisa Boša kojem klub ne dopušta nastup zbog krvnih ugrušaka, a pitanje je hoće li Rajli uspeti da ga skine sa budžeta za sledeću sezonu. No, to ipak ne spada u sferu igara, a što se toga tiče Majamija neće biti previše zabavan za gledati. Utisak je kako je Dragić najbolje dane ostavio u Finiks, Vajtsajd nije neko ko bi mogao sam da vuče tim, Vinslou je koristan igrač, ali ništa više od toga, a ostatak rostera je prilično siromašan. Teška sezona je pred Spolstrom.

ORLANDO MEDŽIK



Sezona 2015/16: 35-47, 11. na Istoku

Draft: Stiven Zimerman (41.)

Slobodni agenti: Evan Furnije (5/85), Bizmak Bijombo (4/72), Džef Grin (1/15), Di Džej Ogustin (4/29), Džodi Miks (1/6,5)

Trejd: Serž Ibaka (Oklahoma), Si Džej Vilkoks (LA Klipers)

Otišli: Viktor Oladipo (Oklahoma), Endrju Nikolson (Washington), Brendon Dženings (Njujork), Ersan Iljasova (Oklahoma), Džejson Smit (Vašington), Dvejn Dedmon (San Antonio), Šabaz Napije (Portland), Devin Marbl (LA Klipers)

Istek ugovora: Džef Grin (UFA), Serž Ibaka (UFA), Džodi Miks (UFA)

Potpuna promena paradigme. To je ono što se dogodilo u Orlandu ovog leta. Ekipa koja je građena kroz draft izmenjena je iz temelja, a novopridošli veterani će imati jako važnu ulogu u novoj sezoni u kojoj će Orlando voditi Frenk Fogel. On je, pomalo neočekivano, dobio otkaz u Indijani, ali trener takvog kalibra nije dugo čekao novi angažman.

A dobio ga je u klubu kojem je očigledno dosadilo da čeka da njihovi mladići uđu u doigravanje. Viktor Oladipo je poslan u Oklahomu za Serža Ibaku, a iako su Aron Gordoni Elfrid Pejton ostali u klubu, jasno je da se njima neće dati baš toliki kredit koliko se ranijih godina očekivalo. Gordon je prebačen na poziciju 'tri', a iako su u Orlandu naglasili kako će on imati dosta minuta i na poziciji krilnog centra, dolaskom Ibake i Bizmaka Bijomba, pa i Džefa Grina, te ostankom Nikole Vučevića, za Gordona neće biti mnogo minuta pod košem.

Pitanje spoljnih pozicija Orlando je rešio potpisivanjem Evana Furnijea za ogromnih 85.000.000 dolara, a uz Pejtona i Marija Hezonju, dovedeni su još Di Džej Ogustin i Džodi Miks.

Orlando je napravio sve kako bi se borio za plej-of. Unutrašnja linija izgleda odlično, spoljna ne toliko, ali nas ne bi čudilo kada bi se Medžik tokom sezone odlučio trejdovatiPejtona i(ili) Hezonju, pa čak i Gordona. Od mladih očigledno ne očekuju previše, takva je poruka jasno poslata.

Što se tiče Hezonje, pripremne utakmice su pokazale da će sigurno dobiti priliku, barem dok je Miks povređen. Hoće li je iskoristiti, ostaje da vidimo, ali je jasno da će morati mnogo toga da učini u fazi odbrane. U napadu je spreman da sipa, to je jasno iako mu kroz pripreme nije baš išlo…

VAŠINGTON VIZARDS



Sezona 2015/16: 41-41, deseti na Istoku

Draft: -

Slobodni agenti: Bredli Bil (5/128), Jan Mainmi (4/64), Endrju Nikolson (4/26), Tomas Satoranski (3/9), Džejson Smit (3/16)

Trejd: Trej Burk (Juta)

Otišli: Džared Dadli (Finiks), Nene (Hjuston), Garett Templ (Sakramento), Ramon Sešns (Šarlot)

Džon Vol i Bredli Bil trebalo je da budu neka istočna verzija Braće Spleš (Stef Kari i Klej Tompson), a Vašington je oko njih stvorio zanimljivu ekipu s Trevorom Arizom, Neneom i Marćinom Gortatom u petorci. No, Vol i Bil nisu opravdali očekivanja, pre svega zbog povreda koje su ih neprestano napadale, Ariza je pre dve godine otišao iz kluba, a sada je to učinio i Nene, ali i Arizina zamjena Džared Dadli. Vašington je u nekakvom renoviranju u hodu, a biće zanimljivo pratiti kako će sve to završiti.

Doveli su Vizardsi Skota Bruksa za trenera misleći da će tako pokušati nagovoriti Kevina Duranta da dođe u rodni Vašington, ali od toga, naravno, nije bilo ništa. Zato je Vašington dao maksimalni ugovor Bilu te sada zavisi o bekovskom dvojcu koji je, kao što rekosmo, sklon povredama i samim tim nedorečen.

No, daleko od toga da se Vašington treba pokopati. Ako Vol i Bil budu odigrali veći deo sezone, automatski je to ekipa koja ima potencijala za najmanje 50 odsto pobeda. Na krilu je mladi i prilično dobri Oto Porter, na četvorki će se rotirati Markif Moris, Endrju Nikolson i Džejson Smit, sve igrači koji mogu da rašire reket, a pod košem je Gortatupridodan vrlo dobri Jan Mainmi. Dodajte tome mlade bekove Treja Burka i Tomasa Satoranskog, te veterana Markusa Torntona i imate ekipu koja se nada doigravanju. Problem je samo što smo u ova tri dana predstavljanja ekipa s Istoka isto napisali i za nekih 10-11 timova, a mesta u plej-ofu je samo osam…

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar