Потрошачи у Српској у раљама бирократије

Потрошачи у Републици Српској увек морају да буду спремни да докажу да су платили рачун за комуналне или друге услуге.

Република Српска 22.10.2016 | 10:12
Потрошачи у Српској у раљама бирократије
Грађани се жале да им из комуналних предузећа стижу обавештења да нису платили рачун за одређену услугу, иако све редовно плаћају.

"У септембру су ме обавестили да нисам измирила рачун за интернет за мај месец. Срећом сачувала сам уплатницу, а иначе бих морала поново да платим, јер како другачије да докажем да јесам", жали се једна Бањалучанка.

Иако рачуни за услуге застаревају након годину дана, поједина предузећа “лове у мутном” тако што искориштавају незнање грађана па се позивају на неплаћене рачуне из претходних година.

"Рекли су да имам дуг за телефон за телефон из 2012. године, којег се и не сећам. Доказ нисам имала, па сам поново платила", прича Миланка Алексић.

Због тога многи чувају уплатнице о плаћеним рачунима јер се никад не зна када ће морати да доказују да су измирили обавезе. У удружењима потрошача кажу да су грађани приморани да воде сопствене регистре о плаћеним рачунима како би избегли непријатности.

"Рачуне морате чувати најмање годину дана, а ако вас туже након тога опет се морате малтретирати и на суду доказивати да је реч о застари. Најсигурније је чувати рачуне бар пет година", каже Недељка Илијић, извршна директорка Удржења “Оаза”.

Овакви проблеми најчешће настају због неажурности комуналних предузећа или грешке при раскњижњавању дугова, а ретко проблем настане и у банци.

"Грађани се често жале да им комунално предузеће, када уплате рачун за ову годину, нађу неки дуг од прошле године и тај новац само пресумере за тај период, а да их нису ни обавестили о томе. Тако одгађају застару", истиче Илијићева.

У комуналним предузећима признају да може доћи до грешке, а законски није одређен рок за чување документације о уплати.

"У случају да потрошач тврди да је платио а нема доказ, ако приближно зна датум уплате можемо да проверимо у нашим изводима. Ако је рачун плаћен електронски онда је тешко доказати", истиче Јасминко Богданић, председник Извршног одбора Удружења комуналних делатности.

У комуналним предузећа истичу да имају великих проблема са наплатом потраживања јер много грађана не измирује обавезе.

"Настојимо да тужимо неплатише у року од годину дана да не дође до застаре. Иако су судови претрпани па пуно чекамо и плаћамо таксу од најмање 50 КМ за дугове до 1.000 КМ, ипак је то најбољи начин да наплатимо потраживања", наводи Богданић.

Судови у БиХ су затрпани са 1,7 милиона коминалних предмета, а просечна вредност дуга по предмету је 170 КМ.

Јасминко Богданић, председник Извршног одбора Удружења комуналних делатности, каже да су многи грађани неодговорни када је реч о плаћању обавеза.

Он сматра да они не схватају значај комуналних предузећа за функционисање било које општине.

Извор: Блиц.рс

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

РАЈНА

22.10.2016 09:15

Поштовани грађани Бања Луке, добро чувајте рачуне јер су одређене судије ( не бих наводила имена) лобирани од стране комуналних предузећа " Чистоће" и "Топлане" да суде у корист власника комуналних предузећа.Закон о облигационим односима је прописао застару, али застару може признат само суд, стога немојте тражити од комуналаца да вам признају застару јер они на то нису обавезани законом. На свако рјешење о извршењу који донесе надлежни суд имате право приговора у року од 8 дана иако горе поменуте лобиране судије " забораве" да наведу поуку о правном лијеку, даље врло често добијете само позив да дођете у суд код судских извршитеља ( веома антипатичне особе) који вам буквално отимају паре из руку, ко у доба инквизиције, то је стварно ужас шта ти извршитељи раде са грађанима када им се обрате, ако спомене приговор , они се деру и ругају им се и кажу који су вас то неписмени правници савјетовали, па ја закључујеме да исти раде на проценат. Такође, истина је да комуналије плаћају само насиромашнији , јер богатим, комуналници ни несмију послати наплату, а лобиране судије кад виде ко је тужен, тужбу држе у ладици и не доносе рјешења о извршењу. Жива је брука шта се ради, само пука сиротиња плаћа, ови богати , а поготово министри, до министри, њихова дјеце и љубавнице ако их имају, родбина , пријатељи и кумови не плаћају, осим тога и добар дио адвоката је такође лобиран у смислу да не истичу приговор застаре , а ако је не истакне суд о застари не пази по службеној дужности, па добро и судији и комуналцу, а адвокати се наплате ( живи бизнис) поздрав.

ОДГОВОРИТЕ
Name

***

22.10.2016 09:54

Хвала Ти Рајна, образлозења су ти бајна...