Potrošači u Srpskoj u raljama birokratije

Potrošači u Republici Srpskoj uvek moraju da budu spremni da dokažu da su platili račun za komunalne ili druge usluge.

Republika Srpska 22.10.2016 | 10:12
Potrošači u Srpskoj u raljama birokratije
Građani se žale da im iz komunalnih preduzeća stižu obaveštenja da nisu platili račun za određenu uslugu, iako sve redovno plaćaju.

"U septembru su me obavestili da nisam izmirila račun za internet za maj mesec. Srećom sačuvala sam uplatnicu, a inače bih morala ponovo da platim, jer kako drugačije da dokažem da jesam", žali se jedna Banjalučanka.

Iako računi za usluge zastarevaju nakon godinu dana, pojedina preduzeća “love u mutnom” tako što iskorištavaju neznanje građana pa se pozivaju na neplaćene račune iz prethodnih godina.

"Rekli su da imam dug za telefon za telefon iz 2012. godine, kojeg se i ne sećam. Dokaz nisam imala, pa sam ponovo platila", priča Milanka Aleksić.

Zbog toga mnogi čuvaju uplatnice o plaćenim računima jer se nikad ne zna kada će morati da dokazuju da su izmirili obaveze. U udruženjima potrošača kažu da su građani primorani da vode sopstvene registre o plaćenim računima kako bi izbegli neprijatnosti.

"Račune morate čuvati najmanje godinu dana, a ako vas tuže nakon toga opet se morate maltretirati i na sudu dokazivati da je reč o zastari. Najsigurnije je čuvati račune bar pet godina", kaže Nedeljka Ilijić, izvršna direktorka Udrženja “Oaza”.

Ovakvi problemi najčešće nastaju zbog neažurnosti komunalnih preduzeća ili greške pri rasknjižnjavanju dugova, a retko problem nastane i u banci.

"Građani se često žale da im komunalno preduzeće, kada uplate račun za ovu godinu, nađu neki dug od prošle godine i taj novac samo presumere za taj period, a da ih nisu ni obavestili o tome. Tako odgađaju zastaru", ističe Ilijićeva.

U komunalnim preduzećima priznaju da može doći do greške, a zakonski nije određen rok za čuvanje dokumentacije o uplati.

"U slučaju da potrošač tvrdi da je platio a nema dokaz, ako približno zna datum uplate možemo da proverimo u našim izvodima. Ako je račun plaćen elektronski onda je teško dokazati", ističe Jasminko Bogdanić, predsednik Izvršnog odbora Udruženja komunalnih delatnosti.

U komunalnim preduzeća ističu da imaju velikih problema sa naplatom potraživanja jer mnogo građana ne izmiruje obaveze.

"Nastojimo da tužimo neplatiše u roku od godinu dana da ne dođe do zastare. Iako su sudovi pretrpani pa puno čekamo i plaćamo taksu od najmanje 50 KM za dugove do 1.000 KM, ipak je to najbolji način da naplatimo potraživanja", navodi Bogdanić.

Sudovi u BiH su zatrpani sa 1,7 miliona kominalnih predmeta, a prosečna vrednost duga po predmetu je 170 KM.

Jasminko Bogdanić, predsednik Izvršnog odbora Udruženja komunalnih delatnosti, kaže da su mnogi građani neodgovorni kada je reč o plaćanju obaveza.

On smatra da oni ne shvataju značaj komunalnih preduzeća za funkcionisanje bilo koje opštine.

Izvor: Blic.rs

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

RAJNA

22.10.2016 09:15

Poštovani građani Banja Luke, dobro čuvajte račune jer su određene sudije ( ne bih navodila imena) lobirani od strane komunalnih preduzeća " Čistoće" i "Toplane" da sude u korist vlasnika komunalnih preduzeća.Zakon o obligacionim odnosima je propisao zastaru, ali zastaru može priznat samo sud, stoga nemojte tražiti od komunalaca da vam priznaju zastaru jer oni na to nisu obavezani zakonom. Na svako rješenje o izvršenju koji donese nadležni sud imate pravo prigovora u roku od 8 dana iako gore pomenute lobirane sudije " zaborave" da navedu pouku o pravnom lijeku, dalje vrlo često dobijete samo poziv da dođete u sud kod sudskih izvršitelja ( veoma antipatične osobe) koji vam bukvalno otimaju pare iz ruku, ko u doba inkvizicije, to je stvarno užas šta ti izvršitelji rade sa građanima kada im se obrate, ako spomene prigovor , oni se deru i rugaju im se i kažu koji su vas to nepismeni pravnici savjetovali, pa ja zaključujeme da isti rade na procenat. Takođe, istina je da komunalije plaćaju samo nasiromašniji , jer bogatim, komunalnici ni nesmiju poslati naplatu, a lobirane sudije kad vide ko je tužen, tužbu drže u ladici i ne donose rješenja o izvršenju. Živa je bruka šta se radi, samo puka sirotinja plaća, ovi bogati , a pogotovo ministri, do ministri, njihova djece i ljubavnice ako ih imaju, rodbina , prijatelji i kumovi ne plaćaju, osim toga i dobar dio advokata je takođe lobiran u smislu da ne ističu prigovor zastare , a ako je ne istakne sud o zastari ne pazi po službenoj dužnosti, pa dobro i sudiji i komunalcu, a advokati se naplate ( živi biznis) pozdrav.

ODGOVORITE
Name

***

22.10.2016 09:54

Hvala Ti Rajna, obrazlozenja su ti bajna...