Брисел намеће нова правила Србији

Предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је да се чини да су правила игре у вези са поглављем 35 потпуно непозната Србији, те да Европска комисија пред Београд ставља нове услове без било каквих консултација.

Србија 22.10.2016 | 09:22
Брисел намеће нова правила Србији
"Очигледно неко, вероватно из моћне чланице Европске уније или бирократије у Бриселу, намеће некаква прелазна мерила о којима се раније уопште није разговарало", рекао је Дрецун за "Спутњик".

Према његовим ријечима, очигледно је да Приштина не жели напредак у процесу нормализације односа, већ, напротив, тај процес враћа уназад.

"С друге стране, забрињава то што видимо да ЕУ полако напушта непристрасан став и почиње да се сврстава на једну страну, тако што поглавље 35 и прелазна мерила почиње да користи као инструменте којима врши притисак на Београд, за давање уступака Приштини", истакао је Дрецун.

Он је додао да је стога "апсолутно неопходно ресетовање процеса нормализације односа". "Ресетовање је потребно, пре свега, зато што Приштина стагнацију преговора користи да би радила у своју корист", сматра Дрецун.

Он је истакао да може изгледати да је Космет изгубљен, али да Србија никада на то неће пристати.

"Намећу се правила за која се зна да их српска страна неће прихватити, у којима чак /шеф приштинског преговарачког тима/ Едита Тахири пише шта треба да буду прелазна мерила и на основу ставова албанске стране ће се сада оцењивати да ли напредујемо у поглављу 35. Дакле, ако нема напретка, мора јасно и гласно да се каже ко је крив за то. Очигледно је комплетна кривица на Приштини", каже Дрецун.

Он је нагласио да не може Београд бити кажњен зато што Приштина неће да се напредује у процесу, већ га враћа уназад.

"Нећемо прихватати решења која се директно супротстављају нашим виталним државним интересима, интересима нашег народа на Косову и Метохији. С друге стране, код званичника ЕУ треба стално инсистирати да се објективно разговара о поглављу 35 и да се оцене које се износе заснивају на чињеницама, а не на измишљеним информацијама које доставља приштинска страна", поручио је Дрецун.

Извор: Агенције/Спутњик

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ЕУ- ПОРТИВНИК

22.10.2016 08:41

Мозда је и боље да ЕУ намеце своје неприхватљиве приједлоге Србији, цимеце уједно помоци да Србија одустане од цланства у ЕУ, јер она је пред распадом, сто се оцигледно види.

ОДГОВОРИТЕ