Brisel nameće nova pravila Srbiji

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da se čini da su pravila igre u vezi sa poglavljem 35 potpuno nepoznata Srbiji, te da Evropska komisija pred Beograd stavlja nove uslove bez bilo kakvih konsultacija.

Srbija 22.10.2016 | 09:22
Brisel nameće nova pravila Srbiji
"Očigledno neko, verovatno iz moćne članice Evropske unije ili birokratije u Briselu, nameće nekakva prelazna merila o kojima se ranije uopšte nije razgovaralo", rekao je Drecun za "Sputnjik".

Prema njegovim riječima, očigledno je da Priština ne želi napredak u procesu normalizacije odnosa, već, naprotiv, taj proces vraća unazad.

"S druge strane, zabrinjava to što vidimo da EU polako napušta nepristrasan stav i počinje da se svrstava na jednu stranu, tako što poglavlje 35 i prelazna merila počinje da koristi kao instrumente kojima vrši pritisak na Beograd, za davanje ustupaka Prištini", istakao je Drecun.

On je dodao da je stoga "apsolutno neophodno resetovanje procesa normalizacije odnosa". "Resetovanje je potrebno, pre svega, zato što Priština stagnaciju pregovora koristi da bi radila u svoju korist", smatra Drecun.

On je istakao da može izgledati da je Kosmet izgubljen, ali da Srbija nikada na to neće pristati.

"Nameću se pravila za koja se zna da ih srpska strana neće prihvatiti, u kojima čak /šef prištinskog pregovaračkog tima/ Edita Tahiri piše šta treba da budu prelazna merila i na osnovu stavova albanske strane će se sada ocenjivati da li napredujemo u poglavlju 35. Dakle, ako nema napretka, mora jasno i glasno da se kaže ko je kriv za to. Očigledno je kompletna krivica na Prištini", kaže Drecun.

On je naglasio da ne može Beograd biti kažnjen zato što Priština neće da se napreduje u procesu, već ga vraća unazad.

"Nećemo prihvatati rešenja koja se direktno suprotstavljaju našim vitalnim državnim interesima, interesima našeg naroda na Kosovu i Metohiji. S druge strane, kod zvaničnika EU treba stalno insistirati da se objektivno razgovara o poglavlju 35 i da se ocene koje se iznose zasnivaju na činjenicama, a ne na izmišljenim informacijama koje dostavlja prištinska strana", poručio je Drecun.

Izvor: Agencije/Sputnjik

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

EU- PORTIVNIK

22.10.2016 10:41

Mozda je i bolje da EU namece svoje neprihvatljive prijedloge Srbiji, cimece ujedno pomoci da Srbija odustane od clanstva u EU, jer ona je pred raspadom, sto se ocigledno vidi.

ODGOVORITE