Шест разлога који разарају везу

Неки људи воле бити сами, али ипак људска природа и еволуцијска биологија показују да већина људи жели бити у вези. Али одржати везу није лако, поготово када се у обзир узму многи фактори који могу утицати на развој и одржавање везе.

Здравље 22.10.2016 | 07:37
Шест разлога који разарају везу
Око 40 одсто првих бракова пропадне, а онда и сљедећи брак има велике шансе да не успије. Разлози варирају од особе до особе али ово је шест најчешћих проблема које разарају везу, пише Нет.хр.

1. Питање повјерења

Повјерење и интимност су најважнији у заједничком животу и уједно их је најтеже постићи и задржати. Проблеми повјерења иду по скали од финансијских избора до емоционалних зависности.

Често постоји прикривени проблем о којем се није никад потпуно разговарало и који се није ријешио, као на примјер партнерова зависност о коцкању или неспособност да се одлучи за други посао. Протоком времена, неријешени проблеми расту и могу утицати на свакодневни живот, облак неке сумње надвија се чак и у најобичнијим ситуацијама.

2. Невјера и љубомора

Повјерење се може изгубити на пуно начина, али сумњу у невјеру је најтеже превладати. Невјера разара скоро пола веза. И ако одлучите остати заједно, научити како наново, изградити оно што сте прије имали је напорно и емоционално исцрпљујуће искуство.

Ово је точно и у случајевима када није било љубавне афере, али оптужбе су постојале. Невјера је разарајуће искуство, па се лажна оптужба може осјећати као снажан лични напад који разара повјерење и интимност. Важно је да никако не оптужујете без доказа и да разговарате о страховима и сумњама које вас муче на непријетећи и отворен начин.

3. Тешкоће у комуникацији

Пуно се парова бори са комуникацијом, често се оптужујући да говоре различитим језиком. Недостатак комуникације може довести да некад близак пар почиње живјети у посве различитим сферама, више као цимери него партнери.

Током времена, почећете се осјећати изолирано и усамљено и могуће да ћете потражити емоционалну блискост негдје друго. Недостатак комуникације може водити презиру или тенденцији да сваку значајнију расправу претворите у сарказам и омаловажавање, а не здрав разговор са циљем рјешења проблема.

4. Неравнотежа

Неуравнотежена веза је честа код младих парова и оних који добију дјецу или живе са старијим родитељима, али се може свима догодити. Неравнотежа се јавља када један или оба партнера погријеше у томе да им веза није приоритет, па непотребну важност дају другим људима или ситуацијама.

Нормално је да веза има успоне и падове и да у тренуцима неке кризе, веза није приоритет. Али дође ли до проблема, а када се један партнер осјећа подцијењен јер се од друге стране узима здраво за готово, без да га се саслуша.

Ситуације недостатка равнотеже који могу разорити везу су: провођење празника одвојено, један партнер одлази на пиће са пријатељима сваки дан послије посла, један партнер одлучује о празницима. Чак и ако се борите са проблемима изван везе, будите сигурни да партнера често провјеравате и укључујете да судјелује у заједничким одлукама.

5. Проблем компатибилности

Супротности се могу привући, али је екстремно тешко одржати везу некомпатибилних особа. Основна компатибилност о стварима као што су вриједности и погледи на свијет је битна за угодну везу која дуго траје. Ако сте радикално различити, поштовање и компромис у вези су критични. Током времена, само су најупорнији способни превладати велике проблеме компатибилности.

6. Наслиничко понашање

Насиље никада ни у једној вези се не смије толерисати. Али насиље у везама се ипак јавља. Изливи бијеса, непоштовања и емоционалне опструкције опозицијом (нечија упорна ћутња на примјер) могуће да неће сами од себе довести до прекида везе, али континуирано такво понашање потроши људе.

Неспособнот и нежељење да се поштују партнерове мисли, увјерења и осјећаји може разорити повјерење и интимност било које везе. Ови проблеми могу уништити однос али могу бити и прилика да повратите везу. Ако се суочите са таквим потешкоћама, можда вам треба професионална помоћ. Ако обоје желите и спремни сте се суочити са властитом одговорношћу кроз пуно тешког рада на односу са партнером, често се веза може спасити.

Извор: Дневни аваз

Коментари / 0

Оставите коментар