"Ништа од трансверзале према мору"

Члан Предсједништва БиХ и предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић изјавио је данас у Бањалуци да неће дозволити да било ко прави 'случај од Стоца'

Босна и Херцеговина 21.10.2016 | 19:12
"Ништа од трансверзале према мору"
"Чињеница да све бошњачко што постоји у БиХ се координисало око Стоца показује да је неко желио направити 'случај Столац'. Из којих све разлога, може се нагађати ", казао је Човић новинарима у Бањалуци.

Ситуација у Стоцу не може, сматра, нарушити односе између СДА и ХДЗ-а, јер су они на таквом нивоу да не функционишу по многим другима стварима.

Наглашава да би волио да је то другачије и све ће учинити да тако буде, "али не на начин да неко ко је незадовољан у Стоцу дође и изудара предсједника Изборне комисије зато што се не свиђа или свиђа, разбија гласачки материјал и напусти гласачко мјесто као да се ништа није догодило, без обзира на то о коме се ради".

"Да је то урадио Драган Човић сутрадан би давао изјаве институцијама БиХ", рекао је Човић.

Навео је и да је лидеру СДА Бакиру Изетбеговићу рекао да "има пет-шест дана након избора да се стање ријеши, а да је након тога он отишао у Столац и дао своју изјаву".

Изетбеговићу је, каже, јасно рекао да "било какве трансверзале, кроз Херцеговину према мору, неће пролазити на начин да се тамо уништава један простор и народ"...

"Јасно сам казао не можемо бити поборници понављања избора у Стоцу, а да се не санкционише свако ко је изазвао овакав удар. То сам рекао и странцима – како мислите организовати наредне изборе у Мостару или негдје друго", додао је предсједник ХДЗ-а.

МУП у тој жупанији је, наводи Човић, подигао казнену пријаву и очекује да институције власти ураде свој посао, без обзира на то о коме се ради, када је у питању Столац.

И прије избора је, истиче, говорио "да се купују људи који иду из Мостара, пребацујуличне документе у Столац да би се тамо појачало гласачко тијело".

Човић је још устврдио да су политичке, нажалост, и вјерске, културне и друге организације организирале и то прогласиле пробосанском политиком са ставом да "Столац мора пасти".

"Ево није пао. Привремено да, јер је неко уништио изборни процес. Хрвати ће у Стоцу, увјеран сам, увјерљиво добити изборе, када буду организовани, али није довољно организовати изборе. Не може се овај процес завршити на начин да неко каже сад ћемо поново организирати изборе, јер морамо знати зашто су ови избори поништени и ко је одговоран за физичка страдања која су тамо била.

"Особа која је водила изборни процес у Стоцу је десет дана била у болници на лијечењу, због физичких повреда од особе која је потенцијални кандидат за начелника", рекао је.

Зато је поновио да правна држава треба да уради свој дио посла и инсистираће да се то докраја уради, јер Столац "не може постати случај, као што неко исто тако гради случај у вези с градом Мостаром".

"У вези с Мостаром смо имали готово завршен договор", устврдио је Човић и навео да је Изетбеговић својевремено рекао да ће у том граду "бити избори када Бошњаци у Мостару одлуче и буду задовољни".

слободна(Фена/СБ)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

вирус

21.10.2016 17:26

Само празне прице, луд, збуњен и на крају ј...н

ОДГОВОРИТЕ
Name

меха

21.10.2016 18:19

Погани ЛАТИН

Name

Кулин бан

21.10.2016 19:31

Дусмани су осјетили да су 'пробосанске снаге' тренутно и ауту и насрцу и с лијева и десна.

ОДГОВОРИТЕ