Пет доказа да "паметни" угљени хидрати не гоје

Исхрана која садржи одређену врсту угљених хидрата, односно резистентни скроб, мало је позната тајна мршављења без јо-јо ефекта.

Здравље 21.10.2016 | 17:03
Пет доказа да "паметни" угљени хидрати не гоје
Стотине студија доказале су да резистентан отпоран скроб сузбија глад и апетит, сагорева више калорија, пуни нас енергијом, сузбија стрес и смањује холестерол.

Резистентни скроб се налази у намирницама као што су кромпир, пиринач, сочиво, махунарке, слатки кромпир итд.

Међутим, с друге стране, ни ту ствари нису црно-беле, јер свака од тих намирница може да има повољно или пак неповољно дејство на хормонални систем, тиме и мршављење. Другим речима: јести кромпир и пиринач и мршавити – није сасвим једноставно.

Доносимо пет разлога зашто би требало да једете угљене хидрате који садрже резистентни скроб ако желите да смршате и останете витки.

1. Угљени хидрати вас чине ситима
Резистентни угљени хидрати дуже вас чине ситима јер се варе спорије од других врста хране и стварају осећај ситости и у мозгу и у стомаку. Ученисци једног истраживања који су у једном оброку дневно јели резистентни скроб, током идућег дана појели су 10 одсто мање калорија (за просечну жену око 150 до 200 калорија мање).

2. Угљени хидрати контролишу шећер у крви и дијабетес
Правилна комбинација угљених хидрата и других намирница најбољи је начин за контролисање шећера у крви и дијабетеса. У једној студији испитаници који су конзумирали дијету богату резистентним скробом смањили су ниво шећера у крви и инулин за 38 одсто. Угљене хидрате треба јести у комбинацији с влакнима (2-3 грама влакана на 100 калорија), односно одабрати праве намирнице.

Битно је истаћи и пробиотичко дејство угљених хидрата, односно инулина који као непробављиви угљени хидрат поседује пробиотичко дејство, што значи да повољно делује на цревну микрофлору и здравље генерално, а последично и на мршављење.

3. Угљени хидрати убрзавају метаболизам
Угљени хидрати с високим уделом резистентног скроба убрзавају метаболизам и друге механизме у телу који сагоревају масноће. Док пролази код пробавни систем, резистентни скроб отпушта масне киселине које поспешују сагоревање масног ткива, нарочито на стомаку.
Те масне киселине такође помажу у очувању мишићне масе што подстиче рад метаболизма и брже мршављење.

4. Угљени хидрати топе масно ткиво на стомаку
Угљени хидрати вам помажу да брже изгубите масно ткиво на стомаку брже него друге врсте хране, чак и ако конзумирате исти број калорија. Редовна конзумација резистентног скроба такође смањује накупљање масних ћелија и похрањивање калорија у облику масног ткива.

5. Угљени хидрати вам помажу да се осећате добро у сопственој кожи
Испитаници истраживања који су смршали једући угљене хидрате осећали су се изврсно нарочито зато јер се нису морали одрећи целе групе намирница да би изгубили килограме па су могли да једу балансиране оброке.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар