Вишеград: Валидни колективни уговори

У Вишеграду је одржана заједничка конференција Сидиката металске индустрије и рударства Републике Српске, Покрајинске организације Савеза синдиката металаца Војводине и ИФ „Метала“ из Шведске, у оквиру пројекта „Синдикат преко граница“. 

Република Српска 21.10.2016 | 15:59
Вишеград: Валидни колективни уговори
Овај пројекат финансира Центар „Улоф Палме“ из Шведске.

Предсједник Синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске Тане Пеулић је рекао да се захваљујући овом пројекту чланство сидиката повећало за 200 нових чланова, чиме је и чланарина увећана за 27 одсто.

Пеулић је додао је је било ријечи и о колективним уговорима и колективном преговарању синдикалаца и других заинтересованих страна.

„Што се овог синдиката тиче, раније потписани колективни уговори у компанијама приликом усвајања новог Закона о раду нису стављени ван снаге и договор је са послодавцима у области металске индустрије да су валидни све до потписа општег гранског колективног уговора", нагласио је Пеулић.



Представник Покарајинске организације синдиката металаца Војводине Слободан Костић истиче улогу едуковања предсједника синдикалних организација.

„Ми смо на овај семинар дошли да би едуковали синдикалце, пренијели своја искуства на овом пољу, а посебно оне који су се тек укључили у синдикални рад као и жене синдикалке које могу бити веома важни активнисти и борци за радничка права", рекао је Костић.

Представник компаније ИФ „Метал“ и шведског синдиката Зоран Станић подсјећа да је у Шведској синдикат основан 1888. године, па је то најјача синдикална држава у свијету.



„Синдикалци у овој земљи имају одличан социјални дијалог са државом и послодавцима, ослањају се на сталне преговоре, а обавеза је и поштовање централног колективног уговора", додао је Станић.

Семинару у Вишеграду присуствовали су синдикалци из центара металске индустрије из Републике Српске и Војводине.

(БН телевизија)

Коментари / 0

Оставите коментар