Višegrad: Validni kolektivni ugovori

U Višegradu je održana zajednička konferencija Sidikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske, Pokrajinske organizacije Saveza sindikata metalaca Vojvodine i IF „Metala“ iz Švedske, u okviru projekta „Sindikat preko granica“. 

Republika Srpska 21.10.2016 | 15:59
Višegrad: Validni kolektivni ugovori
Ovaj projekat finansira Centar „Ulof Palme“ iz Švedske.

Predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske Tane Peulić je rekao da se zahvaljujući ovom projektu članstvo sidikata povećalo za 200 novih članova, čime je i članarina uvećana za 27 odsto.

Peulić je dodao je je bilo riječi i o kolektivnim ugovorima i kolektivnom pregovaranju sindikalaca i drugih zainteresovanih strana.

„Što se ovog sindikata tiče, ranije potpisani kolektivni ugovori u kompanijama prilikom usvajanja novog Zakona o radu nisu stavljeni van snage i dogovor je sa poslodavcima u oblasti metalske industrije da su validni sve do potpisa opšteg granskog kolektivnog ugovora", naglasio je Peulić.



Predstavnik Pokarajinske organizacije sindikata metalaca Vojvodine Slobodan Kostić ističe ulogu edukovanja predsjednika sindikalnih organizacija.

„Mi smo na ovaj seminar došli da bi edukovali sindikalce, prenijeli svoja iskustva na ovom polju, a posebno one koji su se tek uključili u sindikalni rad kao i žene sindikalke koje mogu biti veoma važni aktivnisti i borci za radnička prava", rekao je Kostić.

Predstavnik kompanije IF „Metal“ i švedskog sindikata Zoran Stanić podsjeća da je u Švedskoj sindikat osnovan 1888. godine, pa je to najjača sindikalna država u svijetu.



„Sindikalci u ovoj zemlji imaju odličan socijalni dijalog sa državom i poslodavcima, oslanjaju se na stalne pregovore, a obaveza je i poštovanje centralnog kolektivnog ugovora", dodao je Stanić.

Seminaru u Višegradu prisustvovali su sindikalci iz centara metalske industrije iz Republike Srpske i Vojvodine.

(BN televizija)

Komentari / 0

Ostavite komentar