Сваке године гријање у школама неизвјесно

Почетак грејне сезоне сваке године пропрате потешкоће у школама. Осим што огрев стиже сукцесивно и стално га треба наручивати, проблем су и старе пећи склоне кваровима, па је свака зима у школама неизвјесна.

Република Српска 20.10.2016 | 22:01
Сваке године гријање у школама неизвјесно
Почетак бриге о гријању у школама креће још у прољеће када се расписује јавни тендер за набавку огрева, након чега слиједи испорука школама. Иако, према ријечима предсједника Актива директора основних школа регије Бијељина Милице Перковић - Благојевић, гријање у свим школама за сада функционише, велики је знак питање до када ће тако бити, с обзиром на то да огрев стиже сукцесивно и да траје по 15-20 дана након чега се благовремено обавјештавају добављачи. Осим тога, проблем је и застарјелост пећи и котлова.

“Реални да будемо заиста то тешко иде; проналазимо сва могућа рјешења и употребљавамо неке надљудске ресурсе на неки начин. Да ли је вријеме топлије или хладније. загријавање мора да тече и ми морамо да проналазимо рјешења”, каже за БН телевизију Милица Перковић - Благојевић.

Основна школа “Свети Сава”, чије гријање зависи од градске топлане, због квара није имала гријање. Плаћање иде путем трезора и касни се шест-седам мјесечних рата, али према ријечима директора ове школе, топлана има разумјевања. А директор школе има разумјевања за Министарство, иако је оно дужно да извршава своје обавезе.

“Нажалост новца нема и они чекају како прилив пристиже од акциза, пореза, којечега, тако и они нама пребацују. Ми разумијемо и Министарство. Ситуација је таква каква јесе, шта да радимо”, каже за БН телевизију директор Основне школе “Свети Сава” Ђорђе Мирковић.

Проблем са кваром био је и у Основној школи “Јован Дучић” и сада гријање функционише. У Основној школи “Кнез Иво од Семберије” се не жале на грејни систем, али велики проблем је више него дотрајала столарија, због које су учионице млаке.

“Познато је да у ову школу дуги низ година није било улагања по питању енергетске ефикасности. Руководство школе је покренуло низ иницијатива како би се и овај проблем ријешио. Наишли смо на разумјевање Министарства и надамо се да ћемо у краћем временском периоду превазићи и овај проблем”, каже директор Основне школе “Кнез Иво од Семберије” Раденко Савић.

Да ли ће то бити празно обећање, остаје да се види, а до тада остаје и ружна слика школе. Гимназија “Филип Вишњић” ову грејну сезону због хладних дана започела је и раније, али то није потрајало. Десио се квар. Након санираја, гријање је пуштено јуче, али: “Неизвјесно је. Онај ко познаје ове пећи могуће је да данас поподне, сутра или неки други дан процури и онда зовемо мајстора, некад и ноћу раде да поправе”, каже за БН телевизију директор Гимназије “Филип Вишњић” Драго Ђурић.

И тако из године у годину проблеми исти. Док се директори школа не жале ни на шта осим на кварове, можда да се не би замјерили Министарству, док родитељи нису често ни сасвим упознати о стању у школи, а осим жалби нису у могућности да било шта учине, дјеца ћуте и трпе.

Сјетимо се да смо у тим истим школама недавно гласали и имали прилику да се увјеримо у каквим условима се образују наша дјеца. И управо на тим мјестима бирали смо представнике, чији задатак је да нам побољшају квалитет живота, а посебно дјеци. Али послије избора, сва обећања падају у заборав.



БН телевизија

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Грехота

20.10.2016 20:47

Нема веће срамоте ни грехоте од убијања дјеце у самом почетку. Нека "пилот" има керозина да посјети дјецу и унучад на свјетским универзитетима, остале ко ј.бе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

С4

20.10.2016 23:56

Важно је да се школе такмиче у избору што скупље егзотичне дестинације за екскурзије, а вала не заостају ни ђаци, а ни њихови родитељи. Љети се мисли о зими, а не кад мраз закуца на врата. Нека иду мало у неке медитеранске крајеве на екскурзију до прољећа, па шта кошта, нека кошта, за то никад не фали пара! Нити школи требају ђаци, ни ђацима школа. Све је то постао један циркус у којем су ђаци главни циркусанти, а запослени организатори циркуских представа.

ОДГОВОРИТЕ