Svake godine grijanje u školama neizvjesno

Početak grejne sezone svake godine proprate poteškoće u školama. Osim što ogrev stiže sukcesivno i stalno ga treba naručivati, problem su i stare peći sklone kvarovima, pa je svaka zima u školama neizvjesna.

Republika Srpska 20.10.2016 | 22:01
Svake godine grijanje u školama neizvjesno
Početak brige o grijanju u školama kreće još u proljeće kada se raspisuje javni tender za nabavku ogreva, nakon čega slijedi isporuka školama. Iako, prema riječima predsjednika Aktiva direktora osnovnih škola regije Bijeljina Milice Perković - Blagojević, grijanje u svim školama za sada funkcioniše, veliki je znak pitanje do kada će tako biti, s obzirom na to da ogrev stiže sukcesivno i da traje po 15-20 dana nakon čega se blagovremeno obavještavaju dobavljači. Osim toga, problem je i zastarjelost peći i kotlova.

“Realni da budemo zaista to teško ide; pronalazimo sva moguća rješenja i upotrebljavamo neke nadljudske resurse na neki način. Da li je vrijeme toplije ili hladnije. zagrijavanje mora da teče i mi moramo da pronalazimo rješenja”, kaže za BN televiziju Milica Perković - Blagojević.

Osnovna škola “Sveti Sava”, čije grijanje zavisi od gradske toplane, zbog kvara nije imala grijanje. Plaćanje ide putem trezora i kasni se šest-sedam mjesečnih rata, ali prema riječima direktora ove škole, toplana ima razumjevanja. A direktor škole ima razumjevanja za Ministarstvo, iako je ono dužno da izvršava svoje obaveze.

“Nažalost novca nema i oni čekaju kako priliv pristiže od akciza, poreza, koječega, tako i oni nama prebacuju. Mi razumijemo i Ministarstvo. Situacija je takva kakva jese, šta da radimo”, kaže za BN televiziju direktor Osnovne škole “Sveti Sava” Đorđe Mirković.

Problem sa kvarom bio je i u Osnovnoj školi “Jovan Dučić” i sada grijanje funkcioniše. U Osnovnoj školi “Knez Ivo od Semberije” se ne žale na grejni sistem, ali veliki problem je više nego dotrajala stolarija, zbog koje su učionice mlake.

“Poznato je da u ovu školu dugi niz godina nije bilo ulaganja po pitanju energetske efikasnosti. Rukovodstvo škole je pokrenulo niz inicijativa kako bi se i ovaj problem riješio. Naišli smo na razumjevanje Ministarstva i nadamo se da ćemo u kraćem vremenskom periodu prevazići i ovaj problem”, kaže direktor Osnovne škole “Knez Ivo od Semberije” Radenko Savić.

Da li će to biti prazno obećanje, ostaje da se vidi, a do tada ostaje i ružna slika škole. Gimnazija “Filip Višnjić” ovu grejnu sezonu zbog hladnih dana započela je i ranije, ali to nije potrajalo. Desio se kvar. Nakon saniraja, grijanje je pušteno juče, ali: “Neizvjesno je. Onaj ko poznaje ove peći moguće je da danas popodne, sutra ili neki drugi dan procuri i onda zovemo majstora, nekad i noću rade da poprave”, kaže za BN televiziju direktor Gimnazije “Filip Višnjić” Drago Đurić.

I tako iz godine u godinu problemi isti. Dok se direktori škola ne žale ni na šta osim na kvarove, možda da se ne bi zamjerili Ministarstvu, dok roditelji nisu često ni sasvim upoznati o stanju u školi, a osim žalbi nisu u mogućnosti da bilo šta učine, djeca ćute i trpe.

Sjetimo se da smo u tim istim školama nedavno glasali i imali priliku da se uvjerimo u kakvim uslovima se obrazuju naša djeca. I upravo na tim mjestima birali smo predstavnike, čiji zadatak je da nam poboljšaju kvalitet života, a posebno djeci. Ali poslije izbora, sva obećanja padaju u zaborav.



BN televizija

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Grehota

20.10.2016 20:47

Nema veće sramote ni grehote od ubijanja djece u samom početku. Neka "pilot" ima kerozina da posjeti djecu i unučad na svjetskim univerzitetima, ostale ko j.be.

ODGOVORITE
Name

С4

20.10.2016 23:56

Важно је да се школе такмиче у избору што скупље егзотичне дестинације за екскурзије, а вала не заостају ни ђаци, а ни њихови родитељи. Љети се мисли о зими, а не кад мраз закуца на врата. Нека иду мало у неке медитеранске крајеве на екскурзију до прољећа, па шта кошта, нека кошта, за то никад не фали пара! Нити школи требају ђаци, ни ђацима школа. Све је то постао један циркус у којем су ђаци главни циркусанти, а запослени организатори циркуских представа.

ODGOVORITE