Брчко: Интензивни радови на обилазници

О статусу Уговора за финансирање изградње обилазнице и осталим комуналним и инфраструктурним пројектима у Брчком, чију реализациују кредитно подржава Европска банка за обнову и развој, разговарали су у Влади дистрикта градоначелник Анто Домић и представник ове финансијске институције у БиХ Иан Бровн.

Република Српска 20.10.2016 | 19:00
Брчко: Интензивни радови на обилазници
Након застоја у изградњи обилазнице око Брчког, због неусклађености пројекта и уговора за извођење радова, због чега је дошло и до промјене у менаџменту ЈП „Путеви“, ангажован је нови подизвођач и интензивирани су послови на траси дугој 18 километара.

О томе је данас у Влади дистрикта, а затим и на терену, детаљно упознат представник Европске банке за обнову и развој, која с роком отплате од 15 година кредитира овај капитални пројекат са 28,5 милиона евра.

„Наш интерес је да Брчко што прије добије обилазницу. Ми смо финансијска институција, а сарађујемо и савјетодавно у складу с уговореним обавезама обје стране. Све остало у вези са реализацијом пројекта је у надлежности дистрикта, Владе и ЈП `Путеви`", рекао је за БН телевизију Иан Бровн.

Због кашњења и неповучених кредитних средстава у складу с динамиком из Уговора, Европској банци је већ плаћено више од милион марака камата. У ЈП „Путеви“ су одлучни да се, по цијену продужетка рока за завршетак обилазнице, доследно испоштују пројектовани послови.

„Не треба робовати роковима. Наш став је да се доследно испоштује квалитет на сваком метру будуће обилазнице и од тога не желимо да одступимо јер би, с обзиром на то да је гарантни рок годину дана, то могло да има велике финансијске посљедице по дистрикт. Пошто користимо заиста повољна кредитна средства с минималном каматом, пробијање рока од 30 мјесеци који истиче у фебруару 2018, није ништа што би било неуобичајено јер, ма колико се ми добро организовали, постоје у години периоди када вријеме не дозвољава квалитетно извођење послова“, објаснио је директор ЈП „Путеви“ Мирослав Мишкић.

Представник Европске банке је нагласио да је Брчко примјер сарадње у БиХ с овом финансијском институцијом и најавио скоро потписивање уговора за већ одобрена средства од 10 милиона евра за ревитализацију „Луке Брчко“, а од наредне године и подршку за више пројеката у области комуналне инфраструктуре и екологије.



БН телевизија

Коментари / 0

Оставите коментар