Brčko: Intenzivni radovi na obilaznici

O statusu Ugovora za finansiranje izgradnje obilaznice i ostalim komunalnim i infrastrukturnim projektima u Brčkom, čiju realizaciuju kreditno podržava Evropska banka za obnovu i razvoj, razgovarali su u Vladi distrikta gradonačelnik Anto Domić i predstavnik ove finansijske institucije u BiH Ian Brovn.

Republika Srpska 20.10.2016 | 19:00
Brčko: Intenzivni radovi na obilaznici
Nakon zastoja u izgradnji obilaznice oko Brčkog, zbog neusklađenosti projekta i ugovora za izvođenje radova, zbog čega je došlo i do promjene u menadžmentu JP „Putevi“, angažovan je novi podizvođač i intenzivirani su poslovi na trasi dugoj 18 kilometara.

O tome je danas u Vladi distrikta, a zatim i na terenu, detaljno upoznat predstavnik Evropske banke za obnovu i razvoj, koja s rokom otplate od 15 godina kreditira ovaj kapitalni projekat sa 28,5 miliona evra.

„Naš interes je da Brčko što prije dobije obilaznicu. Mi smo finansijska institucija, a sarađujemo i savjetodavno u skladu s ugovorenim obavezama obje strane. Sve ostalo u vezi sa realizacijom projekta je u nadležnosti distrikta, Vlade i JP `Putevi`", rekao je za BN televiziju Ian Brovn.

Zbog kašnjenja i nepovučenih kreditnih sredstava u skladu s dinamikom iz Ugovora, Evropskoj banci je već plaćeno više od milion maraka kamata. U JP „Putevi“ su odlučni da se, po cijenu produžetka roka za završetak obilaznice, dosledno ispoštuju projektovani poslovi.

„Ne treba robovati rokovima. Naš stav je da se dosledno ispoštuje kvalitet na svakom metru buduće obilaznice i od toga ne želimo da odstupimo jer bi, s obzirom na to da je garantni rok godinu dana, to moglo da ima velike finansijske posljedice po distrikt. Pošto koristimo zaista povoljna kreditna sredstva s minimalnom kamatom, probijanje roka od 30 mjeseci koji ističe u februaru 2018, nije ništa što bi bilo neuobičajeno jer, ma koliko se mi dobro organizovali, postoje u godini periodi kada vrijeme ne dozvoljava kvalitetno izvođenje poslova“, objasnio je direktor JP „Putevi“ Miroslav Miškić.

Predstavnik Evropske banke je naglasio da je Brčko primjer saradnje u BiH s ovom finansijskom institucijom i najavio skoro potpisivanje ugovora za već odobrena sredstva od 10 miliona evra za revitalizaciju „Luke Brčko“, a od naredne godine i podršku za više projekata u oblasti komunalne infrastrukture i ekologije.



BN televizija

Komentari / 0

Ostavite komentar