Костић: Власт да слуша неистомишљенике

Председник Српске академије наука и уметности (САНУ) Владимир Костић саветовао је данас власт у Србији да саслушају оне који не мисле као они, иначе ће људе у земљи и даље "гушити" партократија која траје од оснивања Србије.

Србија 20.10.2016 | 16:41
Костић: Власт да слуша неистомишљенике
"Ако држава буде у стању да разговара са различитим групама и неистомишљеницима, она ће добити идеје и за сопствену будућност. Ми морамо да ширимо просторе демократије кроз независне институције. Овако, бојим се да ће нас и даље гушити партократија која нас је гушила од оснивања Србије и није се много ту шта променило до сада", рекао је Костић за магазин Бизнис.

Он је оценио да држава има могућности за стварање бржег економског и друштвеног развоја, али додао да се боји да партократија још увек води читав низ елемената одлучивања.

Упитан како види економске проблеме друштва у Србији данас, Костић је одговорио да је неопходно да се надју три или четири приоритета, онако како је то Ирска урадила.

Костић је рекао и да он "као бирократа ове Академије, има право да подсетим бизнисмене да су дужни, не само банкама, него култури и традицији земаља из којих су потекли".

Он је додао да ниједна институција као што је САНУ сем озбиљности не може да понуди брзе одговоре на нека "хитна питања које друштво у Србији треба да реши".

О 5. октобру 2000. године, Костић је казао да је тај дан био "прва и једина политичка победа његове генерације".

"Али, ја и моја генерација смо после тога ту политичку победу разменили у банкнотама компромиса и малих ситних угадјања коегзистенције за коју смо изгледа више бринули, за разлику од парола које смо 5. октобра извикивали. У том смислу, бојим се да смо велику банкноту једне могуће демократске победе разменили за ситне новчанице сопствених угодности. И ту не изузимам ни моју маленкост", навео је Костић.

Коментари / 0

Оставите коментар