Kostić: Vlast da sluša neistomišljenike

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić savetovao je danas vlast u Srbiji da saslušaju one koji ne misle kao oni, inače će ljude u zemlji i dalje "gušiti" partokratija koja traje od osnivanja Srbije.

Srbija 20.10.2016 | 16:41
Kostić: Vlast da sluša neistomišljenike
"Ako država bude u stanju da razgovara sa različitim grupama i neistomišljenicima, ona će dobiti ideje i za sopstvenu budućnost. Mi moramo da širimo prostore demokratije kroz nezavisne institucije. Ovako, bojim se da će nas i dalje gušiti partokratija koja nas je gušila od osnivanja Srbije i nije se mnogo tu šta promenilo do sada", rekao je Kostić za magazin Biznis.

On je ocenio da država ima mogućnosti za stvaranje bržeg ekonomskog i društvenog razvoja, ali dodao da se boji da partokratija još uvek vodi čitav niz elemenata odlučivanja.

Upitan kako vidi ekonomske probleme društva u Srbiji danas, Kostić je odgovorio da je neophodno da se nadju tri ili četiri prioriteta, onako kako je to Irska uradila.

Kostić je rekao i da on "kao birokrata ove Akademije, ima pravo da podsetim biznismene da su dužni, ne samo bankama, nego kulturi i tradiciji zemalja iz kojih su potekli".

On je dodao da nijedna institucija kao što je SANU sem ozbiljnosti ne može da ponudi brze odgovore na neka "hitna pitanja koje društvo u Srbiji treba da reši".

O 5. oktobru 2000. godine, Kostić je kazao da je taj dan bio "prva i jedina politička pobeda njegove generacije".

"Ali, ja i moja generacija smo posle toga tu političku pobedu razmenili u banknotama kompromisa i malih sitnih ugadjanja koegzistencije za koju smo izgleda više brinuli, za razliku od parola koje smo 5. oktobra izvikivali. U tom smislu, bojim se da smo veliku banknotu jedne moguće demokratske pobede razmenili za sitne novčanice sopstvenih ugodnosti. I tu ne izuzimam ni moju malenkost", naveo je Kostić.

Komentari / 0

Ostavite komentar