Вишеград: Школарци без мобилних телефона

Подручно одјељење Основне школе „Вук Караџић“ из Вишеграда у Добруну наставу изводи у само двије, од десетак учионица које су давно напуштене. Учионице су савремено опремљене, али ученика је из године у годину све мање.

Република Српска 20.10.2016 | 22:50
Вишеград: Школарци без мобилних телефона
Пет одјељења ове школе има укупно десет ученика распоређених у два комбинована одјељења. Учитељице кажу да овакав начин извођења наставе у сеоској школи са малим бројем ученика има и предности, и мане.

„Предност је што доста времена може да се посвети сваком ученику, да му се скрене пажња, провјери запамћено знање и све то уз опуштен рад у групи за једним столом, јер смо избацили класичан досадашњи начин распореда клупа и столица у учионици", каже за БН телевизију учитељица Мирјана Александровић.



Она додаје да већ десет година ради у сеоској школи, да је почела без икаквог искуства са неподјељеном школом и комбинованим одјељењима, али се временом снашла и сад постиже добре резутате у раду.

„Комбиновано одјељење захтијева већу концентрацију наставника и самих ученика, јер су овдје заједно ђаци из три разреда од првог до петог", истиче учитељица Бојана Подговирца.

Подгорица објашњава да се максимално мора искористити вријеме од 45 минута, јер се у комбинованом одјељењу практично одржавају три часа у једном.

Занимљиво је да су сви ученици ове школе глумци аматери, јер су чланови Драмске секције Српског соколског друштва “Соко“ из Добруна.



Анђела Бован, Никола Топић, па Никола Мићевић и Немања Топић причају с усхићењем како су глумили улоге ђака весељака, стараца и старица, па и питомих, и дивљих животиња. „Било је смијешно кад сам у скечу играо зелембаћа, јер ми је учитељица у зелено офарбала лице па су ми се другови, а и публика смијали“, каже за БН телевизију Немања Топић.

За разлику од школараца њиховог узраста, ниједан ученик у овој школи нема мобилни телефон, а очеви само њих двојице имају рачунар код куће. Они устају врло рано да би у седам часова били на настави. За учење код куће, кажу, и немају баш пуно времена, јер их родитељи тјерају да раде разне сеоске послове.



БН телевизија

Коментари / 0

Оставите коментар