Višegrad: Školarci bez mobilnih telefona

Područno odjeljenje Osnovne škole „Vuk Karadžić“ iz Višegrada u Dobrunu nastavu izvodi u samo dvije, od desetak učionica koje su davno napuštene. Učionice su savremeno opremljene, ali učenika je iz godine u godinu sve manje.

Republika Srpska 20.10.2016 | 22:50
Višegrad: Školarci bez mobilnih telefona
Pet odjeljenja ove škole ima ukupno deset učenika raspoređenih u dva kombinovana odjeljenja. Učiteljice kažu da ovakav način izvođenja nastave u seoskoj školi sa malim brojem učenika ima i prednosti, i mane.

„Prednost je što dosta vremena može da se posveti svakom učeniku, da mu se skrene pažnja, provjeri zapamćeno znanje i sve to uz opušten rad u grupi za jednim stolom, jer smo izbacili klasičan dosadašnji način rasporeda klupa i stolica u učionici", kaže za BN televiziju učiteljica Mirjana Aleksandrović.



Ona dodaje da već deset godina radi u seoskoj školi, da je počela bez ikakvog iskustva sa nepodjeljenom školom i kombinovanim odjeljenjima, ali se vremenom snašla i sad postiže dobre rezutate u radu.

„Kombinovano odjeljenje zahtijeva veću koncentraciju nastavnika i samih učenika, jer su ovdje zajedno đaci iz tri razreda od prvog do petog", ističe učiteljica Bojana Podgovirca.

Podgorica objašnjava da se maksimalno mora iskoristiti vrijeme od 45 minuta, jer se u kombinovanom odjeljenju praktično održavaju tri časa u jednom.

Zanimljivo je da su svi učenici ove škole glumci amateri, jer su članovi Dramske sekcije Srpskog sokolskog društva “Soko“ iz Dobruna.



Anđela Bovan, Nikola Topić, pa Nikola Mićević i Nemanja Topić pričaju s ushićenjem kako su glumili uloge đaka veseljaka, staraca i starica, pa i pitomih, i divljih životinja. „Bilo je smiješno kad sam u skeču igrao zelembaća, jer mi je učiteljica u zeleno ofarbala lice pa su mi se drugovi, a i publika smijali“, kaže za BN televiziju Nemanja Topić.

Za razliku od školaraca njihovog uzrasta, nijedan učenik u ovoj školi nema mobilni telefon, a očevi samo njih dvojice imaju računar kod kuće. Oni ustaju vrlo rano da bi u sedam časova bili na nastavi. Za učenje kod kuće, kažu, i nemaju baš puno vremena, jer ih roditelji tjeraju da rade razne seoske poslove.



BN televizija

Komentari / 0

Ostavite komentar