Алкохол је већи проблем него шећер

Подаци показују да би борба са проблемом конзумирања алкохола у Британији могла да буде важнија по здравље него смањење конзумирања шећера.

Здравље 20.10.2016 | 08:41
Алкохол је већи проблем него шећер
Људи у Великој Британији и многим другим земљама уносе више калорија преко алкохола него преко зашећерених напитака као што су кола и лимунада, кажу нови подаци, што наводи на закључак да би борба са проблемом конзумирања алкохола у Британији могла да буде важнија по здравље него смањење конзумирања шећера.

Од 24 земље обухваћене студијом фирме за анализу података Еуромонитор Интернатионал, све осим једне имају већи дневни унос калорија из алкохолних пића него из безалкохолних напитака као што су кола и лимунада. Одрасле особе у Великој Британији уносе више од 106 калорија по глави становника сваког дана преко алкохолних пића, у поређењу са 98 калорија из напитака заслађених шећером.

Највиши унос калорија преко алкохола је забележен у Јужној Кореји, са близу 168 калорија по особи дневно и само 44 калорије из зашећерених напитака. Висок унос је регистрован и у Пољској, Републици Чешкој, Финској и Немачкој, док се од свих испитаних земаља само на Тајвану уноси више калорија преко слатких напитака него алкохола. САД нису обухваћене овом студијом.

Шећер је на мети здравствених стручњака и бораца против гојазности. Неке владе уводе акцизе на напитке заслађене шећером који се сматрају највећим узрочником гојазности код деце.

Али веома мало се говори или чини у вези са алкохолом, за који нови подаци показују да је чак значајнији од зашећерених напитака за гојазност код одраслих. Већина људи није свесна да алкохол може да гоји зато што - за разлику од хране – број калорија није рутински означен на лименкама пива и боцама вина и жестоких пића. Велика чаша вина са 13 одсто алкохола садржи 228 калорија а стандардна чаша 160. Кригла пива са 4 одсто алкохола такође садржи око 160 калорија.

,,У Великој Британији, алкохолна пића са преко 1,2 одсто алкохола су тренутно изузета од обавезе да на етикетама имају информације о броју калорија. Ово истраживање јасно показује да овај изузетак сада треба укинути’’. Каже проф. сер Јан Гилмор (Иан Гилморе), председник савеза за борбу против алкохола.

,,Јавност има право да зна шта је у њиховим пићима како би могли да направе информисан избор о конзумирању. Ове етикете треба да обавесте јавност, на пример, да кригла пива стандардне јачине садржи око 180 калорија, што је слично кесици чипса, а да велика чаша вина има око 200 калорија, што је отприлике једнако броју калорија из крофне.’’

Аналитичар исхране из Еуромонитора Сара Петерсон (Сара Петерссон) каже да ово не умањује негативан утицај шећера. "То је веома занимљиво зато што је главни разлог зашто су безалкохолни напици изложени нападима тај што представљају калорије у течном стању. Ми немамо механизам компензације који каже да треба да једемо мање након што их конзумирамо", каже она. "Исто важи и за алкохол, који не само да има негативнији утицај на здравље, већ и подстиче апетит, што вас наводи да више једете. Овим се не умањује потреба да се смањи шећер. Она је од суштинске важности јер је шећер веома значајан извор вишка килограма".

Али, према њеним речима, решавање проблема конзумирања алкохола је такође од суштинског значаја у борби против гојазности, која може да доведе до срчаних болести, дијабетеса типа 2 и карцинома и прети да изазове озбиљне финансијске проблеме системима здравствене заштите широм света.

Подаци о исхрани које је објавио Еуромонитор такође показују да просечан дневни унос калорија у свету износи 1.398, при чему је најмањи у Индији - 761 калорија по глави становника дневно – а највећи у Белгији – 2.559 калорија. Они такође показују да већина земаља у развоју обухваћених студијом (78 одсто) више калорија уноси преко процесоване него преко свеже хране.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар