Антибеби пилуле уско повезане с депресијом?

До овог открића дански научници дошли су сасвим случајно анализирајући податке жена које пију антидепресиве. На крају су их јасно повезали с хормоналним облицима контрацепције.

Здравље 20.10.2016 | 08:37
Антибеби пилуле уско повезане с депресијом?
Антибеби пилуле, али и контрацепцијски имплантати, прстенови и фластери повећавају ризик од развоја депресије код жена, установио је тим данских стручњака.

Посебно се ризик од депресије повећавао код адолесценткиња. Стручњаци су прво анализирали податке о прописаним антидепресивима за око милион жена када су открили да су оне, које су користиле хормоналну контрацепцију, знатно чешће почињале да пију антидепресиве у односу на жене које се нису служиле хормонском врстом контрацепције.

Аутори студије изоставили су из базе података све жене које су раније имале дијагнозу депресије као и оне с психијатријским дијагнозама. Оне које су остале пратили су седам година. Од њих је 55 одсто користило је хормоналну контрацепцију. За то време, 133.178 жена први пут је добило лек против депресије, а код 23.077 су дијагностиковали депресију.

У поређењу са женама које нису користиле хормоналну контрацепцију испоставило се да:

- оне које су користиле пилуле биле су за 23 одсто склоније да добију антидепресиве по први пут током трајања студије
- оне које су користиле пилуле које су садржавала само хормон прогестин биле су за 34 одсто склоније да добију антидепресиве
- жене које су користиле контрацепцијски прстен биле су под ризиком од 60 одсто да добију антидепресиве док код оних које су користиле контрацепцијски фластер - ризик од коришћења антидепресива је удвостручен.

Међу девојкама од 15. до 19. године ризик од коришћења антидепресива по први пут већи је за 80 одсто, а он се повећава на 120 одсто ако користе заштиту искључиво на бази хормона прогестина.

Др Ојвинд Лидегаард, виши аутор студије, каже да до сада није било поузданих анализа јер су жене обично саме престајале да пију пилуле након што би приметиле промене у расположењу.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар