Први кораци БиХ ка легализацији марихуане

Противницима легализације медицинске марихуане, који као аргумент најчешће истичу потенцијални проблем овисности, Сркаловић поручује да канабис не може изазвати овисност, као ни било какве друге озбиљније нуспојаве.

Босна и Херцеговина 20.10.2016 | 08:08
Први кораци БиХ ка легализацији марихуане
Тузлак Алмир Сркаловић од рођења болује од ријетке болести крхких костију (Остеогенесис имперфецта), која у просјеку погађа једног од 15.000 људи. Чак и најмањи, неопрезни покрет код Алмира може изазвати прелом кости. До сада је, како каже, кости ломио стотињак пута.

"Први прелом доживио сам када сам се рађао, а онда су у просјеку била три до четири лома годишње. Између 15. и 22. године болест је била у фази мировања, а потом су поново почели ломови", прича Алмир.

Тешки симптоми

Љекари у Босни и Херцеговини лијечили су га конвенционалним методама и лијековима који су, каже Алмир, понекад били неучинковити, а понекад су имали тешке нуспојаве. Почетком рата у БиХ Алмир је отишао у Њемачку и у том периоду, поред хроничних болова на мјестима прелома које је осјећао "на сваку промјену времена", почели су му се појављивати неконтролирани грчеви тијела.

"Те конвулзије јављале су се највише док спавам. Тада сам упознао једног доктора који ми је дао рецепт за марихуану и рекао ми да пробам. Прво вече када сам је узео, мирно сам заспао. Грчеви су престали, апетит ми се поправио, болови су постали знатно блажи", каже Алмир.

Наш саговорник не крије да је канабис наставио користити и након повратка у БиХ послије рата, иако се у нашој земљи марихуана класификује као опојна дрога чија је употреба забрањена.

"Никад у животу нисам добио ниједну кривичну пријаву, нисам криминалац и у сваком случају не користим марихуану у својој кући. Али ако ми неко негдје понуди, радо ћу прихватити", искрен је Алмир.

О својим искуствима разговарао је, каже, и са људима из Србије, Хрватске, Словеније, који болују од исте болести, али у још тежем облику.

"То су људи који су по свим здравственим параметрима до сада требали бити непокретни, у инвалидским колицима, али захваљујући канабису сасвим нормално могу ходати. Они свакодневно користе јачи, концентрисан ТХЦ који се добија из уља цаннабиса. Насрећу, мени није потребна толика количина, али без обзира на то, и на њиховим примјерима сам се увјерио у ефикасност канабиса", прича Алмир.

Каже како се нада да ће ускоро моћи легално користити марихуану у БиХ, иако је свјестан да до тога још предстоји мукотрпан пут и бројни проблеми са којима ће се морати носити, прије свега, наши политичари.

Фармацеутски деривати

"Вјерујем да ће БиХ морати да легализује медицинску марихуану најдаље за двије до три године, првенствено под притиском европских званичника, али питање је колико ће та легализација бити адекватна за пацијенте. При томе мислим на фармацеутске фирме које покушавају да задрже монопол правећи разне лијекове на бази марихуане, премда бројна искуства пацијената говоре да ти деривати у таблетама, спрејевима и слично нису ни близу ефикасни као канабис у свом изворном облику. Рецимо, прије годину имали сте случај у Француској гдје је експериментални лијек на бази марихуане изазвао тешке посљедице код пацијената, укључујући кому. Лично, никада не бих неки такав приправак унио у свој организам", наглашава Сркаловић.

Противницима легализације медицинске марихуане, који као аргумент најчешће истичу потенцијални проблем овисности, Сркаловић поручује да канабис не може изазвати овисност, као ни било какве друге озбиљније нуспојаве.

Експерти дали одобрење

Експертна радна група коју је почетком 2016. формирао Савјет министара БиХ прије неколико дана дала је "зелено свјетло" за легализацију канабиса у медицинске сврхе у БиХ. Иницијатива је потекла од Коморе магистара фармације Федерације БиХ, па иако су чланови експертне групе подржали приједлог, добијање сагласности надлежних институција и неопходне измјене законских процедура у овој области тек предстоје.

На потезу је сада Министарство сигурности БиХ, које би требало покренути измјене законске регулативе о промету наркотицима и кориштењу опојних дрога. Након тога слиједи процес верификације разних облика канабиса у Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ, како би лијек постао доступан пацијентима у апотекама.

Доказана учинковитост код епилепсије, карцинома...

Канабис се као лијек користи већ стотинама година, а његова употреба у медицинске сврхе одобрена је у бројним земљама. Научно је доказано да кориштење канабиса олакшава болове, посебно онколошким пацијентима, а често га користе и обољели од мултипла склерозе и епилепсије због доказане учинковитости у ублажавању грчева. Објављене су и бројне студије према којима канабис помаже и код Паркинсонове и Алзхеимерове болести, глаукома, ПТСП-а, блокира ширење ћелија рака дојке, убжава упалне процесе у цријевима...

Извор: Фактор.ба

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Ре

20.10.2016 06:53

Ако је ово први корак, након легализације бице ту проблема. Одлицно за оне на власти јер јос и надуван народ, са поремеценим расудјивањем, идеално за сисање оваца. П.С. Исте те студије које тврде да је марихуана лијек, поредјењем са дуваном су утврдиле да марихуана садрзи исте канцерогене супстанце. Добро позната цињеница је такодјер да користење марихуане буде само први корак ка хероину и хероиноманима који це јос висе преплавити улице. Кратковиди поглед у "свијетлу" будуцност!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

20.10.2016 07:47

Ако људима несто мозе помоци па бар и привремено то апсолутно треба уврстити у редовне медицинске дијагнозе. Злоупотреба би се легализацијим смањила вјерујем и до 90 одсто, јер се по тренутном стању десавају злоупотребе и неби морали илегално да је продају, бар не онима који имају рецепт. А да ли це неко како казете преци на хероин, тај неко ако му се узима, узеце га и са и без марихуане то ти није никакав аргумент. Такодје способност расудјивања се мозе само побољсати у односу на тренутно стање а ко је овца то це и остати без обзира на конзумирање марихуане.

Name

Ре Ре

20.10.2016 08:47

Судбина марихуане је иста као и код алкохола. И алкохол у мањим дозама дјелује као лијек али су злоупотреба и стетни ефекти евидентни. Исто це бити и са марихуаном, а незељени ефекти као и код пусења цигарета услијед канцерогена це доци на наплату! Марихуана омета психомоторне активности па це код будуцих возаца као и код алкохола доци до повецања броја удеса и многе мајке це заплакати сто пијани, и тада када буду легализовали марихуану, надувани мајмуни убијати недузну дјецу на насим цестама. То је све јасно као дан! Кокетирање са марихуаном и водјење ка тезим дрогама је документовано и уци се у стандардним медицинским удзбеницима. Алкохолизам, пусење, конзумирање марихуане су све болести зависности. То сто је стетно за оног ко конзумира није ми приоритет, али посљедице цу сносити ја и моја дјеца. Повецање троскова лијецења услијед повецања обољелих, повецани намети на плате цеститих који вриједно раде, смртни слуцајеви због повецања удеса. Не морас бити далековид да би то видио! Свијету се и онако не писе лијепа будуцност због глобалног загријавања, бас му треба јос порок висе. Хм да, мислим да је ово посљедње повезано и посљедица болесне људске природе.

Name

Сам Семилиа

27.03.2017 11:28

Као прво, један велики проблем су не едуковани људи. Стовисе затуцани и заостали. Онај ко дува, дуват це билои то забрањено или не. Овако како јесте, само дрзава скаце свима у стомак ! Засто ? Па узимате ви главати лопови на свему и свацему, направите систем да се мозе легално и контролисано купит, да се нико не мора гањат сакриват и контат како купит, имате ту и ви мајмуни користи. Нема појма о никаквој црној овисности, као и опасности од ње да се предје на несто јаце. Само лабилни људи прелазе на несто јаце и то сто су сами себи изабрали да им тако треба да буде. Ако вец хоцете бити искрени, имате превисе овисника о хероину, а Ви као дрзава их цак подстицете на то. Сваки дан им омогуцујете терапије у облику морфија и којекаквих таблета за скидање, од којих се и на њих на вуку. Ако имате мозга, размислите, слазем се превисе било цега је за сваког стетно. Испусио сам цитаву њиву од своје 16. године, по Васим тврдњама би сви ми којих има и висе него довољно до сад требали бит одписани. Едукујте се мало, горе су Вам и цигаре и алкохол од тога. Угодан дан.

Name

Ви сто сте против!

20.10.2016 09:30

Све лазете и измисљате! Све сто сте навели нема арумента осим код малоумних!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјецко

20.10.2016 19:50

Момци појма ви немате ста је Марихуана.Знам је од своје 16сте Године и нецете вјероват ал је тако.Ако си надуван немој возити ауто ко и са Алкохолом и ту нема ста даље.Онај ко мисли јаце дроге узмати е тај це је и без Марихуана узети.Став да се легализује подрзавам у потпуности а да ми неко мозе реци да постанес овисан је циста лаз! Поздрав свим надуваним сиром балканске регије па и даље !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.10.2016 07:35

Ово је сајт за људе који мисле и брину о свом здрављу, а не мисљење некритицних конзумената. хттп://www.ззјзднз.хр/хр/здравље/ментално-здравље/266

Name

Дјецко

21.10.2016 10:51

Ре:Има ту и добрих ствари ал са вецином се неслазем па како год. Алкохол је јаца дрога од Марихуана ал нема везе док акцизе долазе то никоме несмета.А увијек је било свако за себе па како коме буде.поздрав свим добрим људима