"Геј фудбалери ипак нека сачекају са изјашњавањем"!

Председник Фудбалске асоцијације Енглеске не слаже се са апелом стручног коментатора "Би-Би-Сија" Криса Сатона.

Фудбал 21.10.2016 | 08:00
"Геј фудбалери ипак нека сачекају са изјашњавањем"!
Грег Кларк, први човек енглеског фудбала, сматра да још није дошло време да хомосексуалци међу активним професионалним играчима јавно открију своју оријентацију.

Коментатор "Би-Би-Сија" (ББЦ) и некадашњи голгетер Крис Сатон изјавио је да је сада "прави час" за тако нешто, али Кларк верује да аргументи "против" и даље превладавају.

"Мислим да би такви играчи трпели значајне увреде са трибина. Када су у гомили и када могу анонимно да скандирају све и свашта, лоши људи се охрабре. Наш посао је да сузбијемо такво понашање, као што смо већ урадили у случају навијача Лутона, који су минулог викенда узвикивали хомофобичне пароле", изјавио је Кларк.

Председник ФА нагласио је да је добро то што су у фудбалској организацији свесни да проблем третмана хомосексуалаца постоји, тако да у будућности "само" треба да га реше.

"Немам ништа против геј особа у фудбалу, али не могу да их позовем да се изјасне као такве, све док ФА не обави свој део посла".

Први фудбалер у Енглеској који је јавно признао да је геј био је бивши нападач Нотингем ФорестаЏастин Фашану 1990. године. Он је извршио самоубиство осам година касније, у 37. години, после оптужби о сексуалном злостављању 17-годишњег момка.

Од тада у енглеском фудбалу није било јавних изјашњавања о хомосексуалности, све до фебруара 2014, када је то учинила бивша капитенка женске репрезентације Кејси Стони.

Немац Томас Хицлшпергер је први фудбалер који је играо у Премијер лиги, а који је признао да је геј. Он је то учинио у јануару 2014. године, када је завршио каријеру у Евертону.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар