"Gej fudbaleri ipak neka sačekaju sa izjašnjavanjem"!

Predsednik Fudbalske asocijacije Engleske ne slaže se sa apelom stručnog komentatora "Bi-Bi-Sija" Krisa Satona.

Fudbal 21.10.2016 | 08:00
"Gej fudbaleri ipak neka sačekaju sa izjašnjavanjem"!
Greg Klark, prvi čovek engleskog fudbala, smatra da još nije došlo vreme da homoseksualci među aktivnim profesionalnim igračima javno otkriju svoju orijentaciju.

Komentator "Bi-Bi-Sija" (BBC) i nekadašnji golgeter Kris Saton izjavio je da je sada "pravi čas" za tako nešto, ali Klark veruje da argumenti "protiv" i dalje prevladavaju.

"Mislim da bi takvi igrači trpeli značajne uvrede sa tribina. Kada su u gomili i kada mogu anonimno da skandiraju sve i svašta, loši ljudi se ohrabre. Naš posao je da suzbijemo takvo ponašanje, kao što smo već uradili u slučaju navijača Lutona, koji su minulog vikenda uzvikivali homofobične parole", izjavio je Klark.

Predsednik FA naglasio je da je dobro to što su u fudbalskoj organizaciji svesni da problem tretmana homoseksualaca postoji, tako da u budućnosti "samo" treba da ga reše.

"Nemam ništa protiv gej osoba u fudbalu, ali ne mogu da ih pozovem da se izjasne kao takve, sve dok FA ne obavi svoj deo posla".

Prvi fudbaler u Engleskoj koji je javno priznao da je gej bio je bivši napadač Notingem ForestaDžastin Fašanu 1990. godine. On je izvršio samoubistvo osam godina kasnije, u 37. godini, posle optužbi o seksualnom zlostavljanju 17-godišnjeg momka.

Od tada u engleskom fudbalu nije bilo javnih izjašnjavanja o homoseksualnosti, sve do februara 2014, kada je to učinila bivša kapitenka ženske reprezentacije Kejsi Stoni.

Nemac Tomas Hiclšperger je prvi fudbaler koji je igrao u Premijer ligi, a koji je priznao da je gej. On je to učinio u januaru 2014. godine, kada je završio karijeru u Evertonu.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar