Рогатички кромпир и даље се веома цијени

На висоравни Борике код Рогатице и најсиромашније домаћинство произведе неколико тона чувеног боричког кромпира.

Република Српска 19.10.2016 | 21:10
Рогатички кромпир и даље се веома цијени
Један од највећих произвођача је Драгомир Џида из села Лијеска, који је ове године сјеменским и меркантилним кромпиром засијао 25 хектара земљишта.

„Ова година је била изузетно родна и приноси су од три и по до четири тоне по дунуму. Процјена је да ћу са мојих њива и закупљеног земљишта убрати око 60 вагона ове на тржишту веома цијењене намирнице", каже Џида.

Он напомиње да на Борикама успијевају најпознатије холандске сорте кромпира као што су: кенебек, агриа, карена, фалука и дезире.

Џида је почео са једним трактором на напуштеној њиви, да би данас имао шест оваквих машина, камион, комби возило и савремено складиште за 60 вагона ускладиштења овог кртоластог поврћа.

„За мене, моје синове Душка и Жељка, који су остали да раде и живе на селу, као и снахе и унуке ово је породични бизнис у коме сви стварају и користе плодове свог рада", говори Џида.

У вријеме бербе кромпира, сви домаћини на Борикама ангажују сезонске раднике, углавном женску радну сангу. Татјана Љубинац каже да већ деценију учествује у кампањи сабирања кромпира код истог газде и да је зарада добра, а посао није тежак.

Сличног су мишљења и Слађана Митрашиновић из Вишеграда и седамдесетогодишња Иванка Уљар из Рогатице. „Лијепо нам је, дружимо се, надмећемо ко ће више кромпира да сакупи, али и да заради", кажу углас ове двије вриједне жене.

Цијена већ сертификованог килограма боричког кромпира је ове године 0,40 конвертибилних марака.

(БН телевизија)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Бањалучанин

19.10.2016 20:41

Гдје се тај кромпир може купити у Бањалуци?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.10.2016 10:24

Вама је ближи Гламочки.

Name

петра.

20.10.2016 15:37

Појединци не разумију! Имам осецај да је лаксе произвести тај кромпир! Питам се дали су доступни савети полио_ произвобјацима како продузити трајност лагеровања, господо где су ти агрономи !сви би имали корист ! Не да гније и да се баца.

Name

за ре

20.10.2016 20:31

Цуј близи му Гламоцки.....па мозе он да купи и онај из маркета ко зна одакле је и данас свако сади кромпир али је поента да је Рогатицки и Херцеговацки кромпир најбољи.Уосталом Рогатица и јесте Херцеговина.