Rogatički krompir i dalje se veoma cijeni

Na visoravni Borike kod Rogatice i najsiromašnije domaćinstvo proizvede nekoliko tona čuvenog boričkog krompira.

Republika Srpska 19.10.2016 | 21:10
Rogatički krompir i dalje se veoma cijeni
Jedan od najvećih proizvođača je Dragomir Džida iz sela Lijeska, koji je ove godine sjemenskim i merkantilnim krompirom zasijao 25 hektara zemljišta.

„Ova godina je bila izuzetno rodna i prinosi su od tri i po do četiri tone po dunumu. Procjena je da ću sa mojih njiva i zakupljenog zemljišta ubrati oko 60 vagona ove na tržištu veoma cijenjene namirnice", kaže Džida.

On napominje da na Borikama uspijevaju najpoznatije holandske sorte krompira kao što su: kenebek, agria, karena, faluka i dezire.

Džida je počeo sa jednim traktorom na napuštenoj njivi, da bi danas imao šest ovakvih mašina, kamion, kombi vozilo i savremeno skladište za 60 vagona uskladištenja ovog krtolastog povrća.

„Za mene, moje sinove Duška i Željka, koji su ostali da rade i žive na selu, kao i snahe i unuke ovo je porodični biznis u kome svi stvaraju i koriste plodove svog rada", govori Džida.

U vrijeme berbe krompira, svi domaćini na Borikama angažuju sezonske radnike, uglavnom žensku radnu sangu. Tatjana Ljubinac kaže da već deceniju učestvuje u kampanji sabiranja krompira kod istog gazde i da je zarada dobra, a posao nije težak.

Sličnog su mišljenja i Slađana Mitrašinović iz Višegrada i sedamdesetogodišnja Ivanka Uljar iz Rogatice. „Lijepo nam je, družimo se, nadmećemo ko će više krompira da sakupi, ali i da zaradi", kažu uglas ove dvije vrijedne žene.

Cijena već sertifikovanog kilograma boričkog krompira je ove godine 0,40 konvertibilnih maraka.

(BN televizija)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Banjalučanin

19.10.2016 20:41

Gdje se taj krompir može kupiti u Banjaluci?

ODGOVORITE
Name

ре

20.10.2016 10:24

Вама је ближи Гламочки.

Name

petra.

20.10.2016 15:37

Pojedinci ne razumiju! Imam osecaj da je lakse proizvesti taj krompir! Pitam se dali su dostupni saveti polio_ proizvobjacima kako produziti trajnost lagerovanja, gospodo gde su ti agronomi !svi bi imali korist ! Ne da gnije i da se baca.

Name

za ре

20.10.2016 20:31

Cuj blizi mu Glamocki.....pa moze on da kupi i onaj iz marketa ko zna odakle je i danas svako sadi krompir ali je poenta da je Rogaticki i Hercegovacki krompir najbolji.Uostalom Rogatica i jeste Hercegovina.