Ратковица: Партизан може много боље! Дајте нам времена и дисаћемо као један!

"Било је преговора о сарадњи пре неколико година, али до договора у том тренутку није дошло. Ето, сада смо успели да их реализујемо и веома ми је драго због тога", каже плеј црно-белих уочи меча са Лудвигзбургом у Лиги шампиона.

Кошарка 19.10.2016 | 18:45
Ратковица: Партизан може много боље! Дајте нам времена и дисаћемо као један!
Кошаркаши Партизана, после годину дана паузе, враћају се у европска клупска такмичења и то учешћем у новоформираној ФИБА Лиги шампиона. На почетку црно-беле очекује нешто што би могло да буде веома незгодно гостовање немачкој екипи Лудвигзбург (ТВ Арена спорт, 20.00). Неку врсту инсајдерске улоге у припреми за овај меч имао је искусни плејмејкер црно-белих Бранислав Ратковица.

Он је током каријере шест и по сезона провео у Немачкој, где је носио дресове Олденбурга, Тибингена и Артланда. Овај 31-годишњи кошаркаш добар је познавалац немачке лиге и зна шта чека екипу на старту Лиге шампиона.

"Дуго сам играо у Немачкој, познат ми је систем игре и снага тимова. Лудвигзбург је противник који заслужује велико поштовање, добро су организовани и имају квалитетну екипу. Иста ситуација је и са Бешикташом, АЕКом, Зјелоном Гором, Шарлроа... У питању су квалитетни противници. Видећемо ко ће у каквом моменту дочекати наше међусобне мечеве, али знам да ћемо у свакој утакмици морати да пружимо свој максимум ако желимо да се супротставимо ривалима", рекао је Ратковица у разговору за МОЗЗАРТ Спорт.

У Партизановој групи у уторак су већ одиграна прва три меча премијерног кола, а атински АЕК био је веома суров против мађарског Солнока и показао је да ће бити главни кандидат за прву позицију.

"Исто као и у АБА лиги, идемо меч по меч. Трудићемо се да представимо клуб у што бољем светлу. Наша група је доста јача у односу на остале, али како нама, тако и нашим конкурентима. Стартујемо са два гостовања, биће тешко, али ту смо да се боримо",подсетио је Ратковица на тежак распоред на старту пошто црно-беле после Лудвигзбурга очекује и гостовање истанбулском Бешикташу.  

Резултатски гледано, Партизан је перфектно почео сезону, јер после првих пет кола у Јадранској лиги има максималан учинак и дели прво место на табели са Црвеном звездом и подгоричком Будућношћу.

"Трудимо се да из сваког тренинга, из сваке утакмице извучемо нешто добро и да играмо све боље. Много тога утиче на заједнички тренинг, на мене првог, и повреде и вируси... Али све је то саставни део дуге сезоне. У првих пет утакмица је било и добрих и лоших тренутака у игри и на нама је да добре ствари усвојимо, а лоше исправљамо што више можемо.  Додуше, много је лакше исправљати грешке након победе", јасан оне плејмејкер црно-белих.

Ратковица каже да се нико у екипи Партизана ни раније није бавио неким прогнозама, нити давао велика обећања.

"Од окупљања екипе, трудили смо се да размишљамо увек о првом наредном изазову. Нисмо се много бавили очекивањима и прогнозама колико можемо, жеља нам је била да се на свакој утакмици максимално боримо. Леп је осећај након пет везаних победа, али све се то брзо заборавља. Нова утакмица је већ данас"

Од почетка сезоне, тачније још од припрема, искусни организатор игре имао је здравствених проблема,

"Све је у реду са повредом, не осећам никакве тегобе. Мучио ме је и тај вирус претходних дана, али сада се осећам боље. Надам се да ће ме проблеми заобилазити у наставку сезоне."

Црно-беле у наредном периоду очекују дуели са најбољим екипама региона. Шта би највише Партизан требало да унапреди у наредном периоду како би био још бољи и конкурентнији?

"Мислим да имамо простора за напредак у свим сегментима. Дуга је сезона, важно је да останемо сви здрави и да тренирамо у пуном саставу. Доста нас је летос тек дошло, потребно је време да би могли да кажемо како на терену дишемо као један", навео јеРатковица.

Кошаркаш Партизана нема дилему ко ће ове сезоне бити у конкуренцији за највиши пласман у регионалном такмичењу.

"Будућност, Звезда и Цедевита су главни фаворити за освајање лиге. Ми ћемо играти утакмицу по утакмицу најбоље што можемо. Видећемо који пласман
ћемо на крају изборити."

Каже да му није проблем ниједна улога у екипи коју му тренер Александар Џикић одреди, јер се током богате интернационалне каријере научио прилагођавању.

"Играм класичну јединицу, али и у петорци где је поред мене још један плеј. И раније током каријере сам био у таквим ситуацијама, тако да ми се улога није много променила".

На почетку сезоне Американац Вил Хечер се наметнуо као вођа новог Партизановог тима, а када је требало, попут мечева у Бару са Морнаром и Карпошем у Скопљу,Ратковица се такође показао као играч који уме погоди или проигра саиграче у пресудним тренуцима.

"Нормално је да искуснији играчи преузму одговорност на себе. Ту су и Величковић и Робинсон, али је важно да функционишемо као тим. Ето, одлучујући шут против Олимпије је погодио Маринковић који је уз Јовановића и Танасковића најмлађи у екипи. Сви смо ту да утичемо једни на друге и да покушамо да помогнемо екипи", скроман је он.

Ратковица каже да летос није имао никакве дилеме када му је летос стигао Џикићев позив.

"Нисам пуно размишљао када је стигао позив. Имао сам и неке друге понуде, али Партизан се не одбија."

Иначе, овај кошаркаш био је близу доласка у Партизан и пре три године, када је тада тимДушка Вујошевића остао без Леа Вестермана који је повредио предње укрштене лигаменте колена.

"Било је преговора о сарадњи пре неколико година, али до договора у том тренутку није дошло. Ето, сада смо успели да их реализујемо и веома ми је драго због тога", објаснио јеРатковица.

За крај, плејмејкер Партизана истакао је и колико је за екипу важно да на свакој утакмици имају подршки навијача.

"Био је феноменалан осећај када смо истрчали на терен против Цибоне први пут у Пиониру ове сезоне. Мада, било је сјајно и на две припремне утакмице које смо одиграли у Хали спортова пред нашим навијачима. Посебан је осећај, поготово када навијате за клуб од кад знате за себе", закључио је он.  

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар