Ratkovica: Partizan može mnogo bolje! Dajte nam vremena i disaćemo kao jedan!

"Bilo je pregovora o saradnji pre nekoliko godina, ali do dogovora u tom trenutku nije došlo. Eto, sada smo uspeli da ih realizujemo i veoma mi je drago zbog toga", kaže plej crno-belih uoči meča sa Ludvigzburgom u Ligi šampiona.

Košarka 19.10.2016 | 18:45
Ratkovica: Partizan može mnogo bolje! Dajte nam vremena i disaćemo kao jedan!
Košarkaši Partizana, posle godinu dana pauze, vraćaju se u evropska klupska takmičenja i to učešćem u novoformiranoj FIBA Ligi šampiona. Na početku crno-bele očekuje nešto što bi moglo da bude veoma nezgodno gostovanje nemačkoj ekipi Ludvigzburg (TV Arena sport, 20.00). Neku vrstu insajderske uloge u pripremi za ovaj meč imao je iskusni plejmejker crno-belih Branislav Ratkovica.

On je tokom karijere šest i po sezona proveo u Nemačkoj, gde je nosio dresove Oldenburga, Tibingena i Artlanda. Ovaj 31-godišnji košarkaš dobar je poznavalac nemačke lige i zna šta čeka ekipu na startu Lige šampiona.

"Dugo sam igrao u Nemačkoj, poznat mi je sistem igre i snaga timova. Ludvigzburg je protivnik koji zaslužuje veliko poštovanje, dobro su organizovani i imaju kvalitetnu ekipu. Ista situacija je i sa Bešiktašom, AEKom, Zjelonom Gorom, Šarlroa... U pitanju su kvalitetni protivnici. Videćemo ko će u kakvom momentu dočekati naše međusobne mečeve, ali znam da ćemo u svakoj utakmici morati da pružimo svoj maksimum ako želimo da se suprotstavimo rivalima", rekao je Ratkovica u razgovoru za MOZZART Sport.

U Partizanovoj grupi u utorak su već odigrana prva tri meča premijernog kola, a atinski AEK bio je veoma surov protiv mađarskog Solnoka i pokazao je da će biti glavni kandidat za prvu poziciju.

"Isto kao i u ABA ligi, idemo meč po meč. Trudićemo se da predstavimo klub u što boljem svetlu. Naša grupa je dosta jača u odnosu na ostale, ali kako nama, tako i našim konkurentima. Startujemo sa dva gostovanja, biće teško, ali tu smo da se borimo",podsetio je Ratkovica na težak raspored na startu pošto crno-bele posle Ludvigzburga očekuje i gostovanje istanbulskom Bešiktašu.  

Rezultatski gledano, Partizan je perfektno počeo sezonu, jer posle prvih pet kola u Jadranskoj ligi ima maksimalan učinak i deli prvo mesto na tabeli sa Crvenom zvezdom i podgoričkom Budućnošću.

"Trudimo se da iz svakog treninga, iz svake utakmice izvučemo nešto dobro i da igramo sve bolje. Mnogo toga utiče na zajednički trening, na mene prvog, i povrede i virusi... Ali sve je to sastavni deo duge sezone. U prvih pet utakmica je bilo i dobrih i loših trenutaka u igri i na nama je da dobre stvari usvojimo, a loše ispravljamo što više možemo.  Doduše, mnogo je lakše ispravljati greške nakon pobede", jasan one plejmejker crno-belih.

Ratkovica kaže da se niko u ekipi Partizana ni ranije nije bavio nekim prognozama, niti davao velika obećanja.

"Od okupljanja ekipe, trudili smo se da razmišljamo uvek o prvom narednom izazovu. Nismo se mnogo bavili očekivanjima i prognozama koliko možemo, želja nam je bila da se na svakoj utakmici maksimalno borimo. Lep je osećaj nakon pet vezanih pobeda, ali sve se to brzo zaboravlja. Nova utakmica je već danas"

Od početka sezone, tačnije još od priprema, iskusni organizator igre imao je zdravstvenih problema,

"Sve je u redu sa povredom, ne osećam nikakve tegobe. Mučio me je i taj virus prethodnih dana, ali sada se osećam bolje. Nadam se da će me problemi zaobilaziti u nastavku sezone."

Crno-bele u narednom periodu očekuju dueli sa najboljim ekipama regiona. Šta bi najviše Partizan trebalo da unapredi u narednom periodu kako bi bio još bolji i konkurentniji?

"Mislim da imamo prostora za napredak u svim segmentima. Duga je sezona, važno je da ostanemo svi zdravi i da treniramo u punom sastavu. Dosta nas je letos tek došlo, potrebno je vreme da bi mogli da kažemo kako na terenu dišemo kao jedan", naveo jeRatkovica.

Košarkaš Partizana nema dilemu ko će ove sezone biti u konkurenciji za najviši plasman u regionalnom takmičenju.

"Budućnost, Zvezda i Cedevita su glavni favoriti za osvajanje lige. Mi ćemo igrati utakmicu po utakmicu najbolje što možemo. Videćemo koji plasman
ćemo na kraju izboriti."

Kaže da mu nije problem nijedna uloga u ekipi koju mu trener Aleksandar Džikić odredi, jer se tokom bogate internacionalne karijere naučio prilagođavanju.

"Igram klasičnu jedinicu, ali i u petorci gde je pored mene još jedan plej. I ranije tokom karijere sam bio u takvim situacijama, tako da mi se uloga nije mnogo promenila".

Na početku sezone Amerikanac Vil Hečer se nametnuo kao vođa novog Partizanovog tima, a kada je trebalo, poput mečeva u Baru sa Mornarom i Karpošem u Skoplju,Ratkovica se takođe pokazao kao igrač koji ume pogodi ili proigra saigrače u presudnim trenucima.

"Normalno je da iskusniji igrači preuzmu odgovornost na sebe. Tu su i Veličković i Robinson, ali je važno da funkcionišemo kao tim. Eto, odlučujući šut protiv Olimpije je pogodio Marinković koji je uz Jovanovića i Tanaskovića najmlađi u ekipi. Svi smo tu da utičemo jedni na druge i da pokušamo da pomognemo ekipi", skroman je on.

Ratkovica kaže da letos nije imao nikakve dileme kada mu je letos stigao Džikićev poziv.

"Nisam puno razmišljao kada je stigao poziv. Imao sam i neke druge ponude, ali Partizan se ne odbija."

Inače, ovaj košarkaš bio je blizu dolaska u Partizan i pre tri godine, kada je tada timDuška Vujoševića ostao bez Lea Vestermana koji je povredio prednje ukrštene ligamente kolena.

"Bilo je pregovora o saradnji pre nekoliko godina, ali do dogovora u tom trenutku nije došlo. Eto, sada smo uspeli da ih realizujemo i veoma mi je drago zbog toga", objasnio jeRatkovica.

Za kraj, plejmejker Partizana istakao je i koliko je za ekipu važno da na svakoj utakmici imaju podrški navijača.

"Bio je fenomenalan osećaj kada smo istrčali na teren protiv Cibone prvi put u Pioniru ove sezone. Mada, bilo je sjajno i na dve pripremne utakmice koje smo odigrali u Hali sportova pred našim navijačima. Poseban je osećaj, pogotovо kada navijate za klub od kad znate za sebe", zaključio je on.  

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar