Хоће ли нездрава храна бити избачена из вртића?

Шарени тањирићи са свјежим и здравим поврћем, месом, млијеком и житарицама и сваког дана нова воћка за ужину обавезни су у јеловнику свих јавних и приватних вртића у Српској.

Република Српска 19.10.2016 | 17:00
Хоће ли нездрава храна бити избачена из вртића?
Родитељи коначно могу да одахну, јер више неће бринути шта дјеца једу док су у вртићу, пошто је први пут донесен правилник о условима и начину исхране, његе, превентивно здравствене и социјалне заштите дјеце, који ступа на снагу за седам дана. Јеловници са здравијим намирницама биће креирани по годишњим добима па ће малишани увијек добијати свјеже сезонско воће и поврће и уносити неопходну количину бјеланчевина и протеина.

Правилник подразумијева примјену смјерница у исхрани које је донио Институт за јавно здравство РС у сарадњи са министарствима просвјете и културе и здравља и социјалне заштите и УНИЦЕФ-ом.

Приликом планирања исхране у обзир ће бити узети сви фактори, од узраста дјеце, физичких и психофизичких карактеристика, ритма живота до дужине боравка у установи. На основу тих фактора дјеци ће бити одређен број оброка, распоређених у правилним временским размацима. Припремљени оброци мораће имати све намирнице и хранљиве материје неопходне за нормалан раст и развој дјетета.

Родитељи се надају да виршле, саламе, паштете и слаткиши више неће бити дио јеловника и да ће умјесто њих дјеца јести само здраве намирнице. Директор бањалучког Центра за предшколско васпитање и образовање Јелена Куртиновић каже да је срећна што је донесен правилник и што ће нови јеловници у свим вртићима напокон угледати свјетлост дана.

"Ми смо већ одавно спремни на ове промјене. Учесници смо пројекта "Предшколске установе пријатељи здраве исхране" и знамо шта треба чинити да би оброци били што здравији" истакла је Куртиновићева.

Наглашава да су у њиховој установи и сада јеловници усклађени са годишњим добима дјеце, али да ће убудуће морати бити модернизованији.

"Нама су одувијек приоритет били квалитетни јеловници и разноврсна исхрана. Родитељима већ препоручујемо када су рођендани да умјесто слаткиша и торти служимо воће како би дјеца научила да једу здраву храну" истиче Куртиновићева.

Власник приједорског вртића "Мики и Мини" Александра Маленчић каже да треба учинити све да би здравље и безбједност дјеце подигли на виши ниво.

"Уз наш рад приликом креирања здравијих оброка треба мијењати свијест и родитеља. Они морају прихватити и утицати на то да њихови малишани прођу прелазни период и да навикну на здраве оброке" објашњава Маленчићева.

О здравој исхрани у вртићима данас ће бити разговарано у Бањалуци на конференцији и презентацији стандарда и норматива исхране у предшколским установама.

Шта малишани требају за оброке

Препоручени дневни унос житарица  

Узраст Дневне препоруке (грама) Минимални износ житарица (грама)

7 - 24 мјесеца 30 - 60 15 - 30

2 - 3 године 90  45

4 - 8 година 150  75

- До деветог мјесеца избјегавати житарице које садрже глутен (пшеница, раж, јечам и зоб)

Препоручени дневни унос поврћа  

Узраст  Дневне препоруке (шоља од 2,5 дцл)

7 - 24 мјесеца 0,5 - 1

2 - 3 године  1

4 - 8 године  1,5

Препоручени дневни унос воћа  

 Узраст  Дневне препоруке (шоља од 2,5 дцл)

7 - 24 мјесеца 0,5 - 1

2 - 3 године  1

4 - 8 године  1,5

- Цитрусно воће (лимун, наранџа, грејп и мандарина), јагодичасто и коштуњаво воће увести послије прве године живота због могућих алергија

Препоручени дневни унос намирница богатих бјеланчевинама  

Узраст  Дневне препоруке (шоља од 2,5 дцл)

7 - 24 мјесеца 1 - 2

2 - 3 године  2**

4 - 8 године  2,5 ***

** адаптирано млијеко и млијеко са 2,8 одсто млијечне масти

*** млијеко без масти или са ниским процентом масти

Препоручени дневни унос протеинских намирница  

Узраст  Дневне препоруке (грама)

7 - 24 мјесеца *, ** 15 - 60

2 - 3 године  60

4 - 8 године  120

* Рибу у припреми избјегавати до краја прве године живота

** Жуманце увести са навршених осам мјесеци, а бјеланце са навршених годину

Извор: Глас Српске

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ања

19.10.2016 18:12

Ма,ста прица та Куртиновицка,брука Центар за предсколско!Нека показе нову систематизацију радних мјеста и нове коефицијенте за себе и своје савјенице!!!Нигдје нема нутриционисте ни педијатра СРАМ ЈЕ БИЛО!Просле недеље су дјеца за доруцак имала суху палацинку и један деци цаја!!!СРАМОТА!За тај јеловник се потрудило Министарство Просвјете и нацелница Натаса Цвијановиц и пом Мин Радмила Коциц!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.10.2016 21:36

Та Јелена Куртиновиц глуми Натасу Радуловиц бивсу директорку Центра!Има ли ико паметан да ствари поставина свије мјесто!