Hoće li nezdrava hrana biti izbačena iz vrtića?

Šareni tanjirići sa svježim i zdravim povrćem, mesom, mlijekom i žitaricama i svakog dana nova voćka za užinu obavezni su u jelovniku svih javnih i privatnih vrtića u Srpskoj.

Republika Srpska 19.10.2016 | 17:00
Hoće li nezdrava hrana biti izbačena iz vrtića?
Roditelji konačno mogu da odahnu, jer više neće brinuti šta djeca jedu dok su u vrtiću, pošto je prvi put donesen pravilnik o uslovima i načinu ishrane, njege, preventivno zdravstvene i socijalne zaštite djece, koji stupa na snagu za sedam dana. Jelovnici sa zdravijim namirnicama biće kreirani po godišnjim dobima pa će mališani uvijek dobijati svježe sezonsko voće i povrće i unositi neophodnu količinu bjelančevina i proteina.

Pravilnik podrazumijeva primjenu smjernica u ishrani koje je donio Institut za javno zdravstvo RS u saradnji sa ministarstvima prosvjete i kulture i zdravlja i socijalne zaštite i UNICEF-om.

Prilikom planiranja ishrane u obzir će biti uzeti svi faktori, od uzrasta djece, fizičkih i psihofizičkih karakteristika, ritma života do dužine boravka u ustanovi. Na osnovu tih faktora djeci će biti određen broj obroka, raspoređenih u pravilnim vremenskim razmacima. Pripremljeni obroci moraće imati sve namirnice i hranljive materije neophodne za normalan rast i razvoj djeteta.

Roditelji se nadaju da viršle, salame, paštete i slatkiši više neće biti dio jelovnika i da će umjesto njih djeca jesti samo zdrave namirnice. Direktor banjalučkog Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Jelena Kurtinović kaže da je srećna što je donesen pravilnik i što će novi jelovnici u svim vrtićima napokon ugledati svjetlost dana.

"Mi smo već odavno spremni na ove promjene. Učesnici smo projekta "Predškolske ustanove prijatelji zdrave ishrane" i znamo šta treba činiti da bi obroci bili što zdraviji" istakla je Kurtinovićeva.

Naglašava da su u njihovoj ustanovi i sada jelovnici usklađeni sa godišnjim dobima djece, ali da će ubuduće morati biti modernizovaniji.

"Nama su oduvijek prioritet bili kvalitetni jelovnici i raznovrsna ishrana. Roditeljima već preporučujemo kada su rođendani da umjesto slatkiša i torti služimo voće kako bi djeca naučila da jedu zdravu hranu" ističe Kurtinovićeva.

Vlasnik prijedorskog vrtića "Miki i Mini" Aleksandra Malenčić kaže da treba učiniti sve da bi zdravlje i bezbjednost djece podigli na viši nivo.

"Uz naš rad prilikom kreiranja zdravijih obroka treba mijenjati svijest i roditelja. Oni moraju prihvatiti i uticati na to da njihovi mališani prođu prelazni period i da naviknu na zdrave obroke" objašnjava Malenčićeva.

O zdravoj ishrani u vrtićima danas će biti razgovarano u Banjaluci na konferenciji i prezentaciji standarda i normativa ishrane u predškolskim ustanovama.

Šta mališani trebaju za obroke

Preporučeni dnevni unos žitarica  

Uzrast Dnevne preporuke (grama) Minimalni iznos žitarica (grama)

7 - 24 mjeseca 30 - 60 15 - 30

2 - 3 godine 90  45

4 - 8 godina 150  75

- Do devetog mjeseca izbjegavati žitarice koje sadrže gluten (pšenica, raž, ječam i zob)

Preporučeni dnevni unos povrća  

Uzrast  Dnevne preporuke (šolja od 2,5 dcl)

7 - 24 mjeseca 0,5 - 1

2 - 3 godine  1

4 - 8 godine  1,5

Preporučeni dnevni unos voća  

 Uzrast  Dnevne preporuke (šolja od 2,5 dcl)

7 - 24 mjeseca 0,5 - 1

2 - 3 godine  1

4 - 8 godine  1,5

- Citrusno voće (limun, narandža, grejp i mandarina), jagodičasto i koštunjavo voće uvesti poslije prve godine života zbog mogućih alergija

Preporučeni dnevni unos namirnica bogatih bjelančevinama  

Uzrast  Dnevne preporuke (šolja od 2,5 dcl)

7 - 24 mjeseca 1 - 2

2 - 3 godine  2**

4 - 8 godine  2,5 ***

** adaptirano mlijeko i mlijeko sa 2,8 odsto mliječne masti

*** mlijeko bez masti ili sa niskim procentom masti

Preporučeni dnevni unos proteinskih namirnica  

Uzrast  Dnevne preporuke (grama)

7 - 24 mjeseca *, ** 15 - 60

2 - 3 godine  60

4 - 8 godine  120

* Ribu u pripremi izbjegavati do kraja prve godine života

** Žumance uvesti sa navršenih osam mjeseci, a bjelance sa navršenih godinu

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Anja

19.10.2016 20:12

Ma,sta prica ta Kurtinovicka,bruka Centar za predskolsko!Neka pokaze novu sistematizaciju radnih mjesta i nove koeficijente za sebe i svoje savjenice!!!Nigdje nema nutricioniste ni pedijatra SRAM JE BILO!Prosle nedelje su djeca za dorucak imala suhu palacinku i jedan deci caja!!!SRAMOTA!Za taj jelovnik se potrudilo Ministarstvo Prosvjete i nacelnica Natasa Cvijanovic i pom Min Radmila Kocic!!!

ODGOVORITE
Name

Re

19.10.2016 23:36

Ta Jelena Kurtinovic glumi Natasu Radulovic bivsu direktorku Centra!Ima li iko pametan da stvari postavina svije mjesto!