На хладноћи се бешика лако упали

У ово доба године учестале су уринарне болести, нарочито код жена, пишу "Вечерње новости".

Здравље 19.10.2016 | 08:48
На хладноћи се бешика лако упали
Недовољно утопљавање и лоша обућа по кишовитом и хладном времену у ово доба године чест су узрок појаве уринарне инфекције. Јер, када тело назебе, долази до пада имунитета и умножавања бактерија које нападају мокраћне канале и бешику.

- Жене су склоније уринарним инфекцијама, јер је женски мокраћни канал краћи, свега три до четири центиметра, тако да бактерије лакше доспевају - каже примаријус др Весна Ђекић Тасић из дома здравља Раковица. - Сексуално активне жене су посебно изложене ризику, јер бактерије које су узрочници инфекције директно се преносе са гениталних органа у мокраћни канал, док употреба контрацептивних спермицида и дијафрагме ремети вагиналну флору.

Одлагање мокрења због презаузетости послом или због недостатка тоалета такође могу да буду разлози појаве ове врсте прехладе.

Хронични болесници, пре свих дијабетичари, мушкарци са увећаном простатом, они који пате због камена у бубрезима и старији од 65 година сврставају се у посебну групу пацијената који би посебно требало да се чувају назеба, јер су много подложнији упали мокраћних канала и бешике.

Симптоми уринарних инфекција се не јављају код свих оболелих, али код већине се манифестују учесталом потребом за мокрењем мањих количина урина уз осећај недовољне испражњености.

- Болно мокрење у виду жарења или бол у пределу мокраћне бешике, као и непријатан мирис и мутан изглед урина, понекад пребојен црвенкасто због присуства крви јасан су показатељ да је неопходна помоћ лекара - саветује др Весна Ђекић Тасић. - Могућа је и појава повишене телесне температуре, праћена језом и дрхтавицом, као и бол у леђима или испод ребарних лукова, мучнина и повраћање.

Преглед мокраће је први корак у дијагностици инфекције уринарног тракта, док се уринокултура захтева код оних пацијената код којих су ови здравствени проблеми учестали.

ШТО ВИШЕ ТЕЧНОСТИ

Поред терапије коју одреди лекар за сузбијање уринарних инфекција саветује се и појачан унос течности. Вода и чајеви помажу да се брже избаце бактерије, а довољан унос течности важан је и против накупљања каменца у мокраћним путевима. Његово покретање може да доведе до ситних оштећења унутрашњости мокраћних путева, што је онда, опет, погодно тло за развој бактеријских инфекција.

Новости
фото:интерент

Коментари / 0

Оставите коментар