Просвјетари Српске ускоро у штрајку?

У Синдикату образовања, науке и културе Републике Српске упозоравају власт да би дуговања за накнаде могла да буду повод за штрајк.

Република Српска 18.10.2016 | 21:24
Просвјетари Српске ускоро у штрајку?
Према информацијама БН телевизије, поједине школе се већ припремају. Милионски износи дуга за накнаде се само гомилају, а гомилају се и обећања власти да ће исплатити. Апелација Уставном суду БиХ за оцјену уставности упутства за обрачун накнада је спремна.

Неисплаћене накнаде за превоз, смртни случај, рођење дјетета, накнаде предсједницима синдикалних организација и јубиларне награде могле би дебело да коштају Владу Републике Српске. Према информацијама БН телевизије, поједине школе раде убрзаним темпом на припремама за штрајк упозорења. Ову информацију су нам индиректно потврдили и синдикалци.

Двије транше за јун и јул су већ требало да буду уплаћене.

Без обзира и на те двије транше, дуговања премашују 2,5 милиона марака. Синдикалци траже црно на бијело датуме наредних исплата. Министар одговара да је то нереалан захтјев.

Поред тога, у Синдикату образовања, науке и културе РС припремају апелацију Уставном суду БиХ за оцјену уставности упутства за обрачун накнаде за превоз. Проблемима просвјетара ту није крај. Предсједник Драган Гњатић поручује и да неће дозволити смањење накнада за минули рад са 0,5 на 0,3 одсто, јер у Закону о платама јасно пише да је та накнада за просвјетаре 0,5.

(БН телевизија)

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Просветар

18.10.2016 19:31

Дане лопино врати нам паре од превоза што си покро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

м

18.10.2016 19:51

Колико ми се цини да су скоро били избори, ја на протесте нецу јер је оцито народ задовољан па сам онда ваљда и ја задовољан. Сто се тице превоза, ја сам га се одрекао јер ми је висе досадило да 10 пута до сад потврдјујем гдје зивим иако о томе податци постоје на све стране. Надам се да цу овим одрицањем омогуцити отварање јос једног приватног универзитета у БЛ па предлазем и осталима да тако ураде. Коме данас треба регуларна скола и образовање питам се? Купис диплому и пјевај, све остало је губљење времена!

Name

ре м

19.10.2016 13:43

Управо тако.Колико пута ћемо скупљати документацију и предавати? За сваког просвјетара се зна гдје живи и гдје ради. Како ћете све те силне упосленике у владама, министарствима, заједничким органима провјерити да ли наплаћују превоз и гдје су пријављени? Њих нећете ни провјеравати, зашто бисте, па некии по том основу зараде. А при том се нигдје не возају. Узмите од просвјетара и то јер сте им узели достојанство тако што сте понизили образовање запошљавајући у школе неписмене,које дјеца исправљају. Понизили сте их тако што сте дозволили да коцкају и пију. Кладионице су важније од школа, зар не? Па тамо се чиста лова згрће. Укинули сте васпитање јер сте забранили свако санкционисање лошег понашања, јер кад се ученику покуша изрећи нека мјера, ето га, одмах, директор, школски одбор, савјети родитеља рукну на наставника да је он крив. Наставници су се повукли јер не знају како да раде, само мисле како да се неком не замјере. Гдје наћи мотив за посао којим се баве?

Name

уцитељица

20.10.2016 12:20

Хаха који страјк? Нема у просвјети ко да организује страјк.Све су то сами СНСД, а они би радили и без плате а камоли без плаценог превоза и осталих накнада. А прдсједници синдиката су безобразни. Ту накнаду могу у цетири године примати ЦЕТИРИ запослена а не само један. И ту се види колико су солидарни.

Name

Градишка

18.10.2016 19:40

Ова глу... од министра је омогућила дургару Благојевићу да направи дуг од 52 000 км у ресторанима у Градишци, наравно о трошку министарства а мажњава просвету. Хитна смјена на суд па у затвор овог љ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

18.10.2016 19:51

Министар је залуто на функцију,хитна смјена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пиxy

18.10.2016 20:15

Дугују радницима у Клиничком центру БЛ у просјеку 4 године за доприносе, али њихове фирме редовно се наплаћују од државе. За некога има, за остале не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поглед уназад

18.10.2016 20:31

Годинама тврдим да су Министартво просвјете и културе и Министарство породице , омладине и спорта најслабије карике Владе, односно катастофални. Неефикасност, корупција, мито, неморал у просвјети се третирају као нормална појава. Све је то већином под лупом једнопартијског СНСД једноумља. Сјетите се само Неких афера из просвјете у појединим школама гдје је бајни Министар све игнорисао или заташкао, чак у медијима лагао. Многи дописи са доказима су му упућивани на неправилан и криминлана рад појединих директора као нпр директорице ЈУ Центар "Заштии ме" и ником ништа. Штите једни друге јер су из истог табора, заједно краду, а са друге стране нема пара за пријевоз и остало. Па ето народе гласајте и даље за СНСД и њихове коалиционе партнере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Информација

19.10.2016 22:38

Да та је директорица на дан избора слупала службени ауто, изазавала саобраћани инцидент , али се то крије. У установу прима раднике и приправнике искључиво по СНСД линији. У свим сегментима неморална и криминална, просто за не повјеровати до којих граница може ићи људско зло. Ех, то је слика и прилика кадрова Милорада Додика.

Name

НКЦ

18.10.2016 20:36

Засто да страјкују кад је Додик БДП повецао за 10 пута.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микаило

19.10.2016 04:53

А и стандард нам је јаци од њемацког. Све су то издајници које Бакир наговара да праве проблеме.

Name

Кад се уништи образовање, здравство и социјалан заштита онда нема државе

18.10.2016 20:45

Тешко онима у овој држави који исправно виде, који су поштени, који су способни, који одавно виде боље и исправније од других, јер нажалост такви су непожељни, сатирани и гурнути у страну да би багра владала. Свугдје па и у просвјети шљам је на челу, шљам који је политички подржан и зато раде шта хоће и како хоће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Академски градјанин

19.10.2016 04:55

Слазем се. Дозивљавам на својој кози!

Name

ТАКО ЈЕ

19.10.2016 13:32

Апсолутно тачно и све речено. Способни раде и трпе разне тортуре , а подобни иду на посао гдје се губе неспособни. Али нико их не дира, дапаче они су "постављени" не да раде него да буду ту и да з.......... оне који раде. Образовање тоне, ученици имају права, лову и свијест да могу итекако успјети без школе. Шта ће ту просвјетни радник?

Name

Хахаха

18.10.2016 20:51

Припремају апелацију Уставном Суду БиХ, исти они који су прије неколико сесмица негирали његово постојање кроз АНКЕТУ? Идеш сав поносан, са дедином шубаром на глави, гласаш на анкети која је коштала 2 милиона марака, 3 седмице послије кукаш како вам "фали" 2.5 милиона за накнаде?????????? Вас треба укинути скроз, је8о је јежа кога ви ишта научите у школи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паметном доста

20.10.2016 12:14

Свака цаст, најбоље описана постојеца ситуација.

Name

Ннкм

18.10.2016 21:48

Били су избори..шта ви сад хоцете са тим страјком???Колико вас је гласало за СНСД из просвјете??Псссссттт..тишина..ни једне да нисам чуо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

окјог

19.10.2016 08:06

Тако је Имали су прилику за страјк 2.10. Сад нека јасе 4 год

Name

Маса

19.10.2016 15:43

Свака цаст бас тако била је прилика

Name

НИШТА ОД ШТРАЈКА

18.10.2016 22:06

СВИ ДИРЕКТОРИ ШКОЛА СУ ИЗ СНСД А СИНДИКАЛЦИ У РС ПРОВЈЕРЕНИ ПОЛТРОНИ ТАКО ДА ОД ОВОГ, КАО И ОСТАЛИХ ШТАЈКОВА, НЕМА НИШТА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јанко

19.10.2016 03:22

Јајде сто субдиректори из СНСД, него преседници синдиката и основним сколама су уз директоре, без обзира којој странци припадали. Знамо сви да од синдиката нема ниста ако преседник синдиката није опозиција своме директору.

Name

Бијељина

19.10.2016 06:55

У праву сте

Name

мами

18.10.2016 22:08

Образовно-васпитни циљеви су погодили у мету! Они најбољи ће отићи ван, а најгори ће се запосљавати у разноразна министарства! Урусавање одозго према доље!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ццц

19.10.2016 06:36

Није тацно да су сви директори у Снсд~у,мој директор је у задњих пар мјесеци био у све и једној постојецој странци и опет ЈАДАН,"испуси" на крају,ццц...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рефенедум долази на наплату

20.10.2016 07:24

Дугови премашују 2,5 милиона марака а референдум коштао преко 2 милиона марака :) Како је Додик то лијепо одрадио, ни Бакир не би Српску и Србе тако добро преварио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

П

20.10.2016 09:27

Моја сестра ради у просвјети.Неке накнаде (накнада за смрт члана уже породице и накнада за родјење дјетета) им нису исплаћене од септембра 2014.године!!!!!!!100 % ПРОВЈЕРЕНО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеле Пелевић

20.10.2016 13:54

Припремају апелацију уставном суду а исти тај Гњатић је потписао колективни уговор који је скоро укинуо накнаду за превоз. Кажу ако путујеш својим аутом добићеш само 50% накнаде за превоз. Па како да путујем до школе (а скоро десет подручних школа обилазим све по један или два часа) до којих нема аутобуских линија. Како министре, како председниче? Што деби нисте укинули накнаду за превоз? Што нисте укинули толике савјетнике, возаче, толике ухљебе, толике разноразне трошкове. Уништсвате просвету. Укинули сте просветном раднику топли оброк прије 10 година. Сад том истом просветном раднику укидате превоз и минули рад. Шта је следеће? Укинути плату? Јер ко их шиша ионако не раде по 3 мјесеца. Е па није тако, погледајте по школама и видите колико ти људи раде. Једини који на вријеме долазе на посао, имају највише контрола и инспекција од свих других буџетских корисника. Једини свој посао носе кући. Трyде се, раде, образују нам дјецу, а друштво и држава им тако враћају. И знам рећи ћете, сами су криви. Па и јесу, већина их је гласала за ову власт. Већина их се и запослила преко власти, па сад чуте и трпе, а ти министре јаши, зајаши и не силази, јер ми смо те бирали, ми ћемо те и носити на леђима. Заслужили смо те, наш си, какав год да си. Само рокај роца :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

понос

20.10.2016 17:09

Министра на суд па да одговара за све незаконитости које је починио.На суду је са 10 људи.

ОДГОВОРИТЕ