Prosvjetari Srpske uskoro u štrajku?

U Sindikatu obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske upozoravaju vlast da bi dugovanja za naknade mogla da budu povod za štrajk.

Republika Srpska 18.10.2016 | 21:24
Prosvjetari Srpske uskoro u štrajku?
Prema informacijama BN televizije, pojedine škole se već pripremaju. Milionski iznosi duga za naknade se samo gomilaju, a gomilaju se i obećanja vlasti da će isplatiti. Apelacija Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti uputstva za obračun naknada je spremna.

Neisplaćene naknade za prevoz, smrtni slučaj, rođenje djeteta, naknade predsjednicima sindikalnih organizacija i jubilarne nagrade mogle bi debelo da koštaju Vladu Republike Srpske. Prema informacijama BN televizije, pojedine škole rade ubrzanim tempom na pripremama za štrajk upozorenja. Ovu informaciju su nam indirektno potvrdili i sindikalci.

Dvije tranše za jun i jul su već trebalo da budu uplaćene.

Bez obzira i na te dvije tranše, dugovanja premašuju 2,5 miliona maraka. Sindikalci traže crno na bijelo datume narednih isplata. Ministar odgovara da je to nerealan zahtjev.

Pored toga, u Sindikatu obrazovanja, nauke i kulture RS pripremaju apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti uputstva za obračun naknade za prevoz. Problemima prosvjetara tu nije kraj. Predsjednik Dragan Gnjatić poručuje i da neće dozvoliti smanjenje naknada za minuli rad sa 0,5 na 0,3 odsto, jer u Zakonu o platama jasno piše da je ta naknada za prosvjetare 0,5.

(BN televizija)

Komentari / 28

Ostavite komentar
Name

Prosvetar

18.10.2016 19:31

Dane lopino vrati nam pare od prevoza što si pokro.

ODGOVORITE
Name

m

18.10.2016 19:51

Koliko mi se cini da su skoro bili izbori, ja na proteste necu jer je ocito narod zadovoljan pa sam onda valjda i ja zadovoljan. Sto se tice prevoza, ja sam ga se odrekao jer mi je vise dosadilo da 10 puta do sad potvrdjujem gdje zivim iako o tome podatci postoje na sve strane. Nadam se da cu ovim odricanjem omoguciti otvaranje jos jednog privatnog univerziteta u BL pa predlazem i ostalima da tako urade. Kome danas treba regularna skola i obrazovanje pitam se? Kupis diplomu i pjevaj, sve ostalo je gubljenje vremena!

Name

re m

19.10.2016 13:43

Upravo tako.Koliko puta ćemo skupljati dokumentaciju i predavati? Za svakog prosvjetara se zna gdje živi i gdje radi. Kako ćete sve te silne uposlenike u vladama, ministarstvima, zajedničkim organima provjeriti da li naplaćuju prevoz i gdje su prijavljeni? Njih nećete ni provjeravati, zašto biste, pa nekii po tom osnovu zarade. A pri tom se nigdje ne vozaju. Uzmite od prosvjetara i to jer ste im uzeli dostojanstvo tako što ste ponizili obrazovanje zapošljavajući u škole nepismene,koje djeca ispravljaju. Ponizili ste ih tako što ste dozvolili da kockaju i piju. Kladionice su važnije od škola, zar ne? Pa tamo se čista lova zgrće. Ukinuli ste vaspitanje jer ste zabranili svako sankcionisanje lošeg ponašanja, jer kad se učeniku pokuša izreći neka mjera, eto ga, odmah, direktor, školski odbor, savjeti roditelja ruknu na nastavnika da je on kriv. Nastavnici su se povukli jer ne znaju kako da rade, samo misle kako da se nekom ne zamjere. Gdje naći motiv za posao kojim se bave?

Name

uciteljica

20.10.2016 12:20

Haha koji strajk? Nema u prosvjeti ko da organizuje strajk.Sve su to sami SNSD, a oni bi radili i bez plate a kamoli bez placenog prevoza i ostalih naknada. A prdsjednici sindikata su bezobrazni. Tu naknadu mogu u cetiri godine primati CETIRI zaposlena a ne samo jedan. I tu se vidi koliko su solidarni.

Name

Gradiška

18.10.2016 19:40

Ova glu... od ministra je omogućila durgaru Blagojeviću da napravi dug od 52 000 km u restoranima u Gradišci, naravno o trošku ministarstva a mažnjava prosvetu. Hitna smjena na sud pa u zatvor ovog lj....

ODGOVORITE
Name

realnost

18.10.2016 19:51

Ministar je zaluto na funkciju,hitna smjena.

ODGOVORITE
Name

Pixy

18.10.2016 20:15

Duguju radnicima u Kliničkom centru BL u prosjeku 4 godine za doprinose, ali njihove firme redovno se naplaćuju od države. Za nekoga ima, za ostale ne.

ODGOVORITE
Name

Pogled unazad

18.10.2016 20:31

Godinama tvrdim da su Ministartvo prosvjete i kulture i Ministarstvo porodice , omladine i sporta najslabije karike Vlade, odnosno katastofalni. Neefikasnost, korupcija, mito, nemoral u prosvjeti se tretiraju kao normalna pojava. Sve je to većinom pod lupom jednopartijskog SNSD jednoumlja. Sjetite se samo Nekih afera iz prosvjete u pojedinim školama gdje je bajni Ministar sve ignorisao ili zataškao, čak u medijima lagao. Mnogi dopisi sa dokazima su mu upućivani na nepravilan i kriminlana rad pojedinih direktora kao npr direktorice JU Centar "Zaštii me" i nikom ništa. Štite jedni druge jer su iz istog tabora, zajedno kradu, a sa druge strane nema para za prijevoz i ostalo. Pa eto narode glasajte i dalje za SNSD i njihove koalicione partnere.

ODGOVORITE
Name

Informacija

19.10.2016 22:38

Da ta je direktorica na dan izbora slupala službeni auto, izazavala saobraćani incident , ali se to krije. U ustanovu prima radnike i pripravnike isključivo po SNSD liniji. U svim segmentima nemoralna i kriminalna, prosto za ne povjerovati do kojih granica može ići ljudsko zlo. Eh, to je slika i prilika kadrova Milorada Dodika.

Name

NKC

18.10.2016 20:36

Zasto da strajkuju kad je Dodik BDP povecao za 10 puta.

ODGOVORITE
Name

Mikailo

19.10.2016 04:53

A i standard nam je jaci od njemackog. Sve su to izdajnici koje Bakir nagovara da prave probleme.

Name

Kad se uništi obrazovanje, zdravstvo i socijalan zaštita onda nema države

18.10.2016 20:45

Teško onima u ovoj državi koji ispravno vide, koji su pošteni, koji su sposobni, koji odavno vide bolje i ispravnije od drugih, jer nažalost takvi su nepoželjni, satirani i gurnuti u stranu da bi bagra vladala. Svugdje pa i u prosvjeti šljam je na čelu, šljam koji je politički podržan i zato rade šta hoće i kako hoće.

ODGOVORITE
Name

Akademski gradjanin

19.10.2016 04:55

Slazem se. Dozivljavam na svojoj kozi!

Name

TAKO JE

19.10.2016 13:32

Apsolutno tačno i sve rečeno. Sposobni rade i trpe razne torture , a podobni idu na posao gdje se gube nesposobni. Ali niko ih ne dira, dapače oni su "postavljeni" ne da rade nego da budu tu i da z.......... one koji rade. Obrazovanje tone, učenici imaju prava, lovu i svijest da mogu itekako uspjeti bez škole. Šta će tu prosvjetni radnik?

Name

Hahaha

18.10.2016 20:51

Pripremaju apelaciju Ustavnom Sudu BiH, isti oni koji su prije nekoliko sesmica negirali njegovo postojanje kroz ANKETU? Ideš sav ponosan, sa dedinom šubarom na glavi, glasaš na anketi koja je koštala 2 miliona maraka, 3 sedmice poslije kukaš kako vam "fali" 2.5 miliona za naknade?????????? Vas treba ukinuti skroz, je8o je ježa koga vi išta naučite u školi...

ODGOVORITE
Name

Pametnom dosta

20.10.2016 12:14

Svaka cast, najbolje opisana postojeca situacija.

Name

Nnkm

18.10.2016 21:48

Bili su izbori..šta vi sad hocete sa tim strajkom???Koliko vas je glasalo za SNSD iz prosvjete??Psssssttt..tišina..ni jedne da nisam čuo!

ODGOVORITE
Name

okjog

19.10.2016 08:06

Tako je Imali su priliku za strajk 2.10. Sad neka jase 4 god

Name

Masa

19.10.2016 15:43

Svaka cast bas tako bila je prilika

Name

NIŠTA OD ŠTRAJKA

18.10.2016 22:06

SVI DIREKTORI ŠKOLA SU IZ SNSD A SINDIKALCI U RS PROVJERENI POLTRONI TAKO DA OD OVOG, KAO I OSTALIH ŠTAJKOVA, NEMA NIŠTA

ODGOVORITE
Name

Janko

19.10.2016 03:22

Jajde sto subdirektori iz SNSD, nego presednici sindikata i osnovnim skolama su uz direktore, bez obzira kojoj stranci pripadali. Znamo svi da od sindikata nema nista ako presednik sindikata nije opozicija svome direktoru.

Name

Bijeljina

19.10.2016 06:55

U pravu ste

Name

mami

18.10.2016 22:08

Obrazovno-vaspitni ciljevi su pogodili u metu! Oni najbolji će otići van, a najgori će se zaposljavati u raznorazna ministarstva! Urusavanje odozgo prema dolje!

ODGOVORITE
Name

ccc

19.10.2016 06:36

Nije tacno da su svi direktori u Snsd~u,moj direktor je u zadnjih par mjeseci bio u sve i jednoj postojecoj stranci i opet JADAN,"ispusi" na kraju,ccc...

ODGOVORITE
Name

Refenedum dolazi na naplatu

20.10.2016 07:24

Dugovi premašuju 2,5 miliona maraka a referendum koštao preko 2 miliona maraka :) Kako je Dodik to lijepo odradio, ni Bakir ne bi Srpsku i Srbe tako dobro prevario.

ODGOVORITE
Name

P

20.10.2016 09:27

Moja sestra radi u prosvjeti.Neke naknade (naknada za smrt člana uže porodice i naknada za rodjenje djeteta) im nisu isplaćene od septembra 2014.godine!!!!!!!100 % PROVJERENO!

ODGOVORITE
Name

Пеле Пелевић

20.10.2016 13:54

Припремају апелацију уставном суду а исти тај Гњатић је потписао колективни уговор који је скоро укинуо накнаду за превоз. Кажу ако путујеш својим аутом добићеш само 50% накнаде за превоз. Па како да путујем до школе (а скоро десет подручних школа обилазим све по један или два часа) до којих нема аутобуских линија. Како министре, како председниче? Што деби нисте укинули накнаду за превоз? Што нисте укинули толике савјетнике, возаче, толике ухљебе, толике разноразне трошкове. Уништсвате просвету. Укинули сте просветном раднику топли оброк прије 10 година. Сад том истом просветном раднику укидате превоз и минули рад. Шта је следеће? Укинути плату? Јер ко их шиша ионако не раде по 3 мјесеца. Е па није тако, погледајте по школама и видите колико ти људи раде. Једини који на вријеме долазе на посао, имају највише контрола и инспекција од свих других буџетских корисника. Једини свој посао носе кући. Трyде се, раде, образују нам дјецу, а друштво и држава им тако враћају. И знам рећи ћете, сами су криви. Па и јесу, већина их је гласала за ову власт. Већина их се и запослила преко власти, па сад чуте и трпе, а ти министре јаши, зајаши и не силази, јер ми смо те бирали, ми ћемо те и носити на леђима. Заслужили смо те, наш си, какав год да си. Само рокај роца :)

ODGOVORITE
Name

ponos

20.10.2016 17:09

Ministra na sud pa da odgovara za sve nezakonitosti koje je počinio.Na sudu je sa 10 ljudi.

ODGOVORITE