"Орић ми је рекао да је он заклао судију Илића"

Пред Судом БиХ данас је настављено суђење бившем команданту тзв. Армије БиХ Насеру Орићу и његовом саборцу Сабахудину Мухићу за ратни злочин почињен над српским цивилима на подручју Сребренице у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац. Против Орића и Мухића данас је свједочио Ибран Мустафић, који је изјавио како му је лично Орић рекао да је у селу Залазје убио Слободана Илића.

Босна и Херцеговина 18.10.2016 | 19:30
"Орић ми је рекао да је он заклао судију Илића"
Ибран Мустафић тврди да је њему и његовом брату Самиру, Насер Орић 23. маја 1993. године у свом стану у Сребреници испричао да му је у групи заробљених Срба био Слободан Илић, кога је два пута ударио бајонетом у око, а након тога га преклао. Мустафић тврди да је информације о злочинима над Србима у Сребреници сазнао и прије доласка у Сребреницу у новембру 1992. године у Тузли од свог рођака Мирсада Мустафића, који је у Тузли водио истурени штаб за Сребреницу.

"Мирсад ми је дао списак са именима ликвидираних лица. На том списку препознао сам име Слободана Илића, судије Основног суда у Сребреници, Бранка Симића са којим сам ишао у школу и његовог брата Пекта, који је ишао у школу са мојим братом. Било је ту и име Мије Ракића, кога смо знали сви у Сребреници, те име болничарке Раде, најстаријег медицинског радника у Сребреници", каже Ибран Мустафић.

Мустафић је пред Судом БиХ свједочио и да му је његов стриц Енес, који је био возач камиона Тероторијалне одбране Сребреница, рекао да је по наређењу Орића возио српске заробљенике из затвора у Сребреници на депонију у Залазје гдје су масакрирани.

Суђењу Насеру Орићу и Сабахудину Мухићу присуствовало је и 15 чланова породица српских жртава, али су у судницу, иако су били најављени, пуштени сат времена након почетка суђења, за разлику од 40 чланова бошњачких удружења којима је праћење суђења омогућено од почетка.

"То није први пут да се прави дискриминација српских жртава у односу на бошњачке", тврде у Организацији несталих из Братунца. Истичу да су имали намјеру да прате цјелокупни суђење Орићу и Мухућу, али након првог рочишта 26.јануара ове године, из Суда и Тужилаштва БиХ су добили упозорење да не могу присуствовати суђењима,јер се на тај начин, према њиховом мишељењу, врши притисак на свједоке.

"Бошњачка удружења све вријеме су присуствовала суђењима. Данас смо дошли и ми, али су за нас затворена врата, за нас нема ни столица у судници", огорчена је Радојка Филиповић, предсједник Организације породица заробљених и несталих Срба из Братунца. Филиповић додаје да то свједочи какав је однос те правосудне институције према породицама жртава из реда српског народа.

Чланови породица несталих и заробљених Срба из Братунца огорчене су и односом одбране и припадника бошњачких удружења према свједоку Тужилаштва, јер су на сваки начин покушали да дискредитују његово свједочење, те се нису либили да суђење прекидају честим увредама и клетвама.

"Страшно је колики протисак се врши на свједоке који долазе не само из реда бошњачког народа, него и из реда српског. Надамо се да ће судско вијеће на основу чињеница, доказа и изјава свједока донијети правоснажну судску пресуду", каже Филиповић.

Породице Српских жртава очекују да ће се Орић и Мухић након суђења наћи иза решетака.

Суђење Насеру Орићу и Сабахудину Мухићу биће настављено 1. новембра, саслушањем три свједока Тужилаштва БиХ.

(БН телевизија)