Поништен конкурс у ИРБ-у због ММФ-а

Влада Републике Српске поништила је конкурс за избор чланова Надзорног одбора Инвестиционо – развојне банке Републике Српске, јер чека препоруке Међународног монетарног фонда и Свјетске банке, док ће конкурс за директора и замјеника директора Агенције за банкарство Републике Српске бити расписан за два дана, потврдио је данас министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија.

Република Српска 18.10.2016 | 22:49
Поништен конкурс у ИРБ-у због ММФ-а
Директорице ИРБ-а и Агенције за банкарство Републике Српске Снежана Вујнић и Славица Ињац ухапшене су крајем марта са још осам лица због сумње да су оштетили Бобар банку и банкарски сектор БиХ за око 123 милиона КМ.

Функцију директора у ИРБ-у од тада обавља извршни директор Сектора за макроекономске анализе Иван Видовић, док је руковођење Агенцијом преузео замјеник директора Драган Сердар, којем је половином октобра истекао мандат.

Тегелтија је рекао да ИРБ-ом у овом тренутку управљају они који имају овлаштење, а да ће нови директор и извршни директори бити изабрани након што буде изабран нови Надзорни одбор.

„Нови НО није изабран, јер је Влада Републике Српске поништила конкурс за избор НО због тога што имамо у посјети техничку мисију Свјетске банке и Међународног монетарног фонда који имају одређене захтјеве у вези са функционисањем ИРБ-а, па и по питању управљања. Када добијемо њихове препоруке у вези са ИРБ-ом, а што очекујемо до краја овог мјесеца, биће расписан нови конкурс за чланове НО ИРБ-а“, рекао је Тегелтија.

Што се тиче Агенције за банкарство Републике Српске, Тегелтија је најавио да ће у четвртак бити расписан конкурс за избор директора и замјеника директора ове институције.

Донесена одлука о расписивању конкурса за чланове УО Агенције за осигурање

Осим регулатора банкарског система, са проблемима у функцинисању се сусреће и регулатор на тржишту осигурања – Агенција за осигурање чији Управни одбор, од укупно пет тренутно има само два члана.

Мјесто предсједника УО Агенције остало је упражњено након смрти Бранке Бодроже, а Борису Дмитрашиновићу директору „Гласа Српске“ петогодишњи мандат је истекао у септембру прошле године.

У међувремену је УО остао без још једног члана јер је Срђан Шупут именован за директора „Wиенер осигурања“ и морао је да напусти Агенцију, тако да се сада поставља питање легалности свих одлука које УО са само два члана донесе.

УО Агенције тренутно чине Дарко Радић и Никола Војводић којима мандат истиче у септембру 2018. године.

Тегелтија је рекао да је донесена одлука о расписивању новог конкурса за избор чланова Управног одбора Агенције за осигурање Републике Српске. Подсјетио је да НСРС почетком ове године није потврдила избор чланова УО Агенције.

„Агенција се сусреће са малим потешкоћама у функционисању. Ми смо поништили одлуке које смо имали у претходном временском периоду и поново смо донијели одлуку о расписивању конкурса за избор нових чланова УО који морају ићи на избор у парламент. Наравно, и избор директора Агенције за банкарство РС и замјеника директора, као и чланова НО ИРБ-а ће ићи у НСРС“, нагласио је Тегелтија.

(Цапитал.ба)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Драган

18.10.2016 14:53

Банана држава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брат Ђуро

18.10.2016 15:01

Банана шта?

Name

КИЛАРИ МОНИКА

18.10.2016 15:20

Ко?

Name

ре

18.10.2016 15:30

То је напад на институције Републике Србске!!!

Name

X

18.10.2016 15:34

Ста је банка урадила? Банка је банкротирала!

Name

вирус

19.10.2016 14:39

Битно је даје дрзава а остало це доци

Name

Драшко

18.10.2016 16:06

ЈЕР ЈЕ МОЈА ДРАГА ВРЛО ВЛО ПАМЕТНА... Вријеме је преспоро за оне који чекају, превише брз за оне који се боје, предуго за оне који тугују, прекратко за оне који се радују, али за оне који љубе, вријеме је вјечност - Хенрy Ван Дyке

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОРАЦ РС

18.10.2016 20:36

ИРБ КАКАВ СКУП МАФИЈЕ,УЗЕСЕ ЛОВУ МИЛИОНЕ КАО ДА НИСТА НИЈЕ БИЛО. А НАЦЕ СЕ ЗАЊИХ МЕСТА ФУНКЦИЈА НОВА ОДРАДИЛЕ ПОВУКУИХ. И СЕТАЈУ ДАМЕ КРОЗ БАЊА ЛУКУ И НИКО НЕОДГОВАРА. КАМИОНИ АВИОНИ, КУЦЕ, СТАНОВ И АУТА ,,СТАЦЕС МОЗЕ СЕ..СРАМОТА НАРОД ЛЕБА НЕМА.ИМА ЈОС ЛОВЕ ЗА РАЗВОЈ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

МОМЦИЛО

18.10.2016 21:37

СТАЦЕ СЕ МОЗЕ СЕ СВАГДЈЕ ДЕ СУ БИЛЕ ОД ОДБОРА ПА ДО ФУНКЦИЈА ОСТАЛИХ СВЕ ПРОПАЛО, СТРУЦЊАЦИ..ИДЕМО ПАРА НЕМА..

ОДГОВОРИТЕ