Poništen konkurs u IRB-u zbog MMF-a

Vlada Republike Srpske poništila je konkurs za izbor članova Nadzornog odbora Investiciono – razvojne banke Republike Srpske, jer čeka preporuke Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, dok će konkurs za direktora i zamjenika direktora Agencije za bankarstvo Republike Srpske biti raspisan za dva dana, potvrdio je danas ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija.

Republika Srpska 18.10.2016 | 22:49
Poništen konkurs u IRB-u zbog MMF-a
Direktorice IRB-a i Agencije za bankarstvo Republike Srpske Snežana Vujnić i Slavica Injac uhapšene su krajem marta sa još osam lica zbog sumnje da su oštetili Bobar banku i bankarski sektor BiH za oko 123 miliona KM.

Funkciju direktora u IRB-u od tada obavlja izvršni direktor Sektora za makroekonomske analize Ivan Vidović, dok je rukovođenje Agencijom preuzeo zamjenik direktora Dragan Serdar, kojem je polovinom oktobra istekao mandat.

Tegeltija je rekao da IRB-om u ovom trenutku upravljaju oni koji imaju ovlaštenje, a da će novi direktor i izvršni direktori biti izabrani nakon što bude izabran novi Nadzorni odbor.

„Novi NO nije izabran, jer je Vlada Republike Srpske poništila konkurs za izbor NO zbog toga što imamo u posjeti tehničku misiju Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda koji imaju određene zahtjeve u vezi sa funkcionisanjem IRB-a, pa i po pitanju upravljanja. Kada dobijemo njihove preporuke u vezi sa IRB-om, a što očekujemo do kraja ovog mjeseca, biće raspisan novi konkurs za članove NO IRB-a“, rekao je Tegeltija.

Što se tiče Agencije za bankarstvo Republike Srpske, Tegeltija je najavio da će u četvrtak biti raspisan konkurs za izbor direktora i zamjenika direktora ove institucije.

Donesena odluka o raspisivanju konkursa za članove UO Agencije za osiguranje

Osim regulatora bankarskog sistema, sa problemima u funkcinisanju se susreće i regulator na tržištu osiguranja – Agencija za osiguranje čiji Upravni odbor, od ukupno pet trenutno ima samo dva člana.

Mjesto predsjednika UO Agencije ostalo je upražnjeno nakon smrti Branke Bodrože, a Borisu Dmitrašinoviću direktoru „Glasa Srpske“ petogodišnji mandat je istekao u septembru prošle godine.

U međuvremenu je UO ostao bez još jednog člana jer je Srđan Šuput imenovan za direktora „Wiener osiguranja“ i morao je da napusti Agenciju, tako da se sada postavlja pitanje legalnosti svih odluka koje UO sa samo dva člana donese.

UO Agencije trenutno čine Darko Radić i Nikola Vojvodić kojima mandat ističe u septembru 2018. godine.

Tegeltija je rekao da je donesena odluka o raspisivanju novog konkursa za izbor članova Upravnog odbora Agencije za osiguranje Republike Srpske. Podsjetio je da NSRS početkom ove godine nije potvrdila izbor članova UO Agencije.

„Agencija se susreće sa malim poteškoćama u funkcionisanju. Mi smo poništili odluke koje smo imali u prethodnom vremenskom periodu i ponovo smo donijeli odluku o raspisivanju konkursa za izbor novih članova UO koji moraju ići na izbor u parlament. Naravno, i izbor direktora Agencije za bankarstvo RS i zamjenika direktora, kao i članova NO IRB-a će ići u NSRS“, naglasio je Tegeltija.

(Capital.ba)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Dragan

18.10.2016 14:53

Banana država.

ODGOVORITE
Name

brat Đuro

18.10.2016 15:01

Banana šta?

Name

KILARI MONIKA

18.10.2016 15:20

Ko?

Name

re

18.10.2016 15:30

To je napad na institucije Republike Srbske!!!

Name

X

18.10.2016 15:34

Sta je banka uradila? Banka je bankrotirala!

Name

virus

19.10.2016 14:39

Bitno je daje drzava a ostalo ce doci

Name

Draško

18.10.2016 16:06

JER JE MOJA DRAGA VRLO VLO PAMETNA... Vrijeme je presporo za one koji čekaju, previše brz za one koji se boje, predugo za one koji tuguju, prekratko za one koji se raduju, ali za one koji ljube, vrijeme je vječnost - Henry Van Dyke

ODGOVORITE
Name

BORAC RS

18.10.2016 20:36

IRB KAKAV SKUP MAFIJE,UZESE LOVU MILIONE KAO DA NISTA NIJE BILO. A NACE SE ZANJIH MESTA FUNKCIJA NOVA ODRADILE POVUKUIH. I SETAJU DAME KROZ BANJA LUKU I NIKO NEODGOVARA. KAMIONI AVIONI, KUCE, STANOV I AUTA ,,STACES MOZE SE..SRAMOTA NAROD LEBA NEMA.IMA JOS LOVE ZA RAZVOJ..

ODGOVORITE
Name

MOMCILO

18.10.2016 21:37

STACE SE MOZE SE SVAGDJE DE SU BILE OD ODBORA PA DO FUNKCIJA OSTALIH SVE PROPALO, STRUCNJACI..IDEMO PARA NEMA..

ODGOVORITE