Бијељина побјеђује тражи ново пребројавање

Правни тим коалиције "Бијељина побјеђује" најавио је данас да ће у Централну изборну комисију /ЦИК/ БиХ упутити захтјев за поништавање избора и њихово понављање на 41 од 180 бирачких мјеста у Бијељини.

Република Српска 18.10.2016 | 13:04
Бијељина побјеђује тражи ново пребројавање
Координатор правног тима Драган Крстић изнио је на ванредној конференцији за новионаре процјену да је кандидат ове коалиције за градоначелника Бијељине Златко Максимовић оштећен за најмање 2.500 гласова. 

"Неправилности у изборном процесу у Бијељини су такве врсте и у таквом обиму без преседана", оцијенио је Крстић и најавио да ће докази о томе бити прослијеђени у ЦИК БиХ до 20. октобра. 

Према његовим ријечима, ријеч је о 28 бирачких мјеста за које су раније поднесени приговори, међу којима су насеља Јања и Томбак, која су већински насељени бошњачком и ромском популацијом, уз додатних 13 кривичних пријава, док се за неправилности на још четири бирачка мјеста прикупљају докази. 

"Одговорно тврдимо и за то имамо доказе да су у Бијељини 2. октобра извршена сва три облика кривичних дјела против изборног права, злоупотреба бирачког права, подмићивање при изборима или гласању и изборна превара, као и кривична дјела против јавног реда и мира, насилничко понашање и договор за извршење кривичног дјела", прецизирао је Крстић. 

Прави тим коалиције "Бијељина побјеђује" увјерен је да је Максимовић драстично оштећен, на шта упућује мала разлика од 634 гласа у односу на противкандидата, а готово 4.000 неважећих листића. 

Они су најавили правну борбу пред домаћим законодавством и њен наставак, ако буде потребно, до Европског суда за људска права у Стразбуру. 

"Захтијевамо од ЦИК-а и вјерујемо да приликом одлучивања о нашим захтјевима неће дозволити да подлегну политичким притисцима, јер би то била политизација и самог изборног процеса", истакао је Крстић.

 "Бијељина побјеђује" - др Златко Максимовић