Bijeljina pobjeđuje traži novo prebrojavanje

Pravni tim koalicije "Bijeljina pobjeđuje" najavio je danas da će u Centralnu izbornu komisiju /CIK/ BiH uputiti zahtjev za poništavanje izbora i njihovo ponavljanje na 41 od 180 biračkih mjesta u Bijeljini.

Republika Srpska 18.10.2016 | 13:04
Bijeljina pobjeđuje traži novo prebrojavanje
Koordinator pravnog tima Dragan Krstić iznio je na vanrednoj konferenciji za novionare procjenu da je kandidat ove koalicije za gradonačelnika Bijeljine Zlatko Maksimović oštećen za najmanje 2.500 glasova. 

"Nepravilnosti u izbornom procesu u Bijeljini su takve vrste i u takvom obimu bez presedana", ocijenio je Krstić i najavio da će dokazi o tome biti proslijeđeni u CIK BiH do 20. oktobra. 

Prema njegovim riječima, riječ je o 28 biračkih mjesta za koje su ranije podneseni prigovori, među kojima su naselja Janja i Tombak, koja su većinski naseljeni bošnjačkom i romskom populacijom, uz dodatnih 13 krivičnih prijava, dok se za nepravilnosti na još četiri biračka mjesta prikupljaju dokazi. 

"Odgovorno tvrdimo i za to imamo dokaze da su u Bijeljini 2. oktobra izvršena sva tri oblika krivičnih djela protiv izbornog prava, zloupotreba biračkog prava, podmićivanje pri izborima ili glasanju i izborna prevara, kao i krivična djela protiv javnog reda i mira, nasilničko ponašanje i dogovor za izvršenje krivičnog djela", precizirao je Krstić. 

Pravi tim koalicije "Bijeljina pobjeđuje" uvjeren je da je Maksimović drastično oštećen, na šta upućuje mala razlika od 634 glasa u odnosu na protivkandidata, a gotovo 4.000 nevažećih listića. 

Oni su najavili pravnu borbu pred domaćim zakonodavstvom i njen nastavak, ako bude potrebno, do Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. 

"Zahtijevamo od CIK-a i vjerujemo da prilikom odlučivanja o našim zahtjevima neće dozvoliti da podlegnu političkim pritiscima, jer bi to bila politizacija i samog izbornog procesa", istakao je Krstić.

 "Bijeljina pobjeđuje" - dr Zlatko Maksimović