Да видимо и то чудо! Почиње кошаркашка ЛШ - част Србије бране Партизан и Мега!

Реално говорећи, то је лига - микс некадашњих великана, тоталних анонимуса, клубова без превелике традиције и оних који су у последњем тренутку под притиском својих националних савеза одустали од Еврокупа и невољно се приклонили ФИБА.

Кошарка 18.10.2016 | 12:45
Да видимо и то чудо! Почиње кошаркашка ЛШ - част Србије бране Партизан и Мега!
Годинама уназад у протекле две деценије били смо сведоци разноразних кошаркаших експеримената у режији челних људи Светске куће кошарке (ФИБА), а сада нас очекује нови - Лига шампиона. Ово помпезно најављивано такмичење требало је да буде пандан елитној Евролиги, али се на крају претворило у нешто друго. Реално говорећи, то је лига - микс некадашњих великана, тоталних анонимуса, клубова без превелики традиције и оних који су у последњем тренутку под притиском својих националних савеза одустали од Еврокупа и невољно се приклонили ФИБА.

Елем, гледаћемо у овом такмичењу 40 екипа, међу којима и два српска представника Партизан и Мега Лекс, подељених у пет група по осам. У том систему играће у групи свако са сваким, дакле сваки клуб ће имати 14 дуела у регуларном делу сезоне. Пласман у нокаут фазу или плеј-оф осигураће по четири првопласирана тима из сваке групе, плус четири најбоље петопласиране екипе. Пет победника група и четири најбоља другопласирана дикретно иду у други круг плеј-офа, а остали се разигравају у првој рунди. У плеј-офу се игра попут фудбалског система, дакле нокаут, код куће и у гостима на кош-разлику. Доигравање се касније завршава Фајнал фором.

Када причамо о српским екипама, за Партизан ће ово представљати повратак у Европу после једногодишње паузе, док ће Мега имати прилику да дебитује у континенталним такмичењима. Прва ће на терен екипа из Сремске Митровице која на премијери у уторак дочекује италијански Авелино, док Партизан у среду гостује немачком Лудвигзбургу. Иначе, термини за одигравање утакмица током сезоне биће уторак и среда како би се избегло "сударање" са Евролигом.

Млади бек Партизана Вања Маринковић истакао је да црно-бели не смеју никога да потцене у овом такмичењу, па ни Лудвизбург.

"Немачка кошарка - доста странаца и константан пресинг, пресинг, пресинг… Морамо да се прилагодимо", навео је Маринковић.

Тренер Мега Лекса Дејан Милојевић сматра да је утакмица против Авелина велика шанса за екипу Меге.

“Очекује нас тежак меч, Авелино је један од фаворита за прво место у нашој групи. Ова утакмица је велика шанса за нашу младу екипу да видимо где смо у односу на најјаче европске екипе“, навео је он.

Када "бацимо" поглед на комплетан списак учесника овог такмичења, јасно је да су ту највећа имена, макар по традицији, свакако Варезе, Партизан и Цибона, једине три екипе из Лиге шампиона које су својевремено освајале титулу првака Европе. Одмах иза њих иде трилинг грчких клубова - Арис, АЕК, ПАОК. Атински клуб има два Сапорта купа (некадашњи Куп купова), Арис је освајао Куп Кораћа, Сапорту и ФИБА Еврочелинџ, док ПАОК у својим витринама има Кораћа и Сапорту.

Од осталих екипа европским трофејем могу још да се похвале Бешикташ (Еврочелинџ) и Франкфурт Скајлајнерси (ФИБА Еврокуп). Поред ових екипа, у круг фаворита за даљи пласман свакако спадају још два турска клуба не баш богате традиције, али озбиљних амбиција и буџета - Банвит и Каршијака, а ту је Ушак. Свакако ту има места и за Мега Лекс, који поседује изузетно талентовану екипу. Требало би озбиљно рачунати и на јединог шпанског представника Иберостар Тенерифе, а увек могу да изненади Белгијанци, тимови попут Шарлроа или Остендеа.

Све остале екипе, без дилеме спадају, у ранг малих екипа, које чини се, само попуњавају такмичарски број и играју у Европи јер ФИБА није могла да привуче још тимова из кошаркашки озбиљнијих земаља. Све у свему, ово је експеримент који би можда могао да успе, али питање да ли у овом облику, а ако се то не деси, представљаће још један пораз ФИБА у дугом и веома исцрпљујућем рату са архе-непријатељем, Евролигом.



Парови првог кола:

Група А

Уторак:

18.00 Ирони Нахарија - Банвит
18.30 Бакен Берс - Нимбур
20.00 Хелиос - Арис
20.30 Монако - Франкфурт Скајлајнерс

Група Б:

Среда:

18.00 Орадеа - Каршијака
18.00 Химик - Автодорожник
18.00 Катаја Баскет - Макаби
20.30 Ле Ман - Рејер Венеција

Група Ц:

Среда:

18.00 Вентспилс - Олденбург
18.00 Ушак - Нептунас
18.30 Роса Радом - ПАОК
20.30 Варезе - Асвел

Група Д:

Уторак:

18.00 Јувентус - Стразбур
18.30 Мега Лекс - Авелино
18.30 Цибона - Тенерифе

Среда:

18.30 Морнар - Остенде 

Група Е:

Уторак:

18.00 АЕК - Солнок
20.30 Спиру - Бешикташ
20.30 Динамо Сасари - Зјелона Гора

Среда:

20.00 Лудвигзбург - Партизан

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар