Da vidimo i to čudo! Počinje košarkaška LŠ - čast Srbije brane Partizan i Mega!

Realno govoreći, to je liga - miks nekadašnjih velikana, totalnih anonimusa, klubova bez prevelike tradicije i onih koji su u poslednjem trenutku pod pritiskom svojih nacionalnih saveza odustali od Evrokupa i nevoljno se priklonili FIBA.

Košarka 18.10.2016 | 12:45
Da vidimo i to čudo! Počinje košarkaška LŠ - čast Srbije brane Partizan i Mega!
Godinama unazad u protekle dve decenije bili smo svedoci raznoraznih košarkaših eksperimenata u režiji čelnih ljudi Svetske kuće košarke (FIBA), a sada nas očekuje novi - Liga šampiona. Ovo pompezno najavljivano takmičenje trebalo je da bude pandan elitnoj Evroligi, ali se na kraju pretvorilo u nešto drugo. Realno govoreći, to je liga - miks nekadašnjih velikana, totalnih anonimusa, klubova bez preveliki tradicije i onih koji su u poslednjem trenutku pod pritiskom svojih nacionalnih saveza odustali od Evrokupa i nevoljno se priklonili FIBA.

Elem, gledaćemo u ovom takmičenju 40 ekipa, među kojima i dva srpska predstavnika Partizan i Mega Leks, podeljenih u pet grupa po osam. U tom sistemu igraće u grupi svako sa svakim, dakle svaki klub će imati 14 duela u regularnom delu sezone. Plasman u nokaut fazu ili plej-of osiguraće po četiri prvoplasirana tima iz svake grupe, plus četiri najbolje petoplasirane ekipe. Pet pobednika grupa i četiri najbolja drugoplasirana dikretno idu u drugi krug plej-ofa, a ostali se razigravaju u prvoj rundi. U plej-ofu se igra poput fudbalskog sistema, dakle nokaut, kod kuće i u gostima na koš-razliku. Doigravanje se kasnije završava Fajnal forom.

Kada pričamo o srpskim ekipama, za Partizan će ovo predstavljati povratak u Evropu posle jednogodišnje pauze, dok će Mega imati priliku da debituje u kontinentalnim takmičenjima. Prva će na teren ekipa iz Sremske Mitrovice koja na premijeri u utorak dočekuje italijanski Avelino, dok Partizan u sredu gostuje nemačkom Ludvigzburgu. Inače, termini za odigravanje utakmica tokom sezone biće utorak i sreda kako bi se izbeglo "sudaranje" sa Evroligom.

Mladi bek Partizana Vanja Marinković istakao je da crno-beli ne smeju nikoga da potcene u ovom takmičenju, pa ni Ludvizburg.

"Nemačka košarka - dosta stranaca i konstantan presing, presing, presing… Moramo da se prilagodimo", naveo je Marinković.

Trener Mega Leksa Dejan Milojević smatra da je utakmica protiv Avelina velika šansa za ekipu Mege.

“Očekuje nas težak meč, Avelino je jedan od favorita za prvo mesto u našoj grupi. Ova utakmica je velika šansa za našu mladu ekipu da vidimo gde smo u odnosu na najjače evropske ekipe“, naveo je on.

Kada "bacimo" pogled na kompletan spisak učesnika ovog takmičenja, jasno je da su tu najveća imena, makar po tradiciji, svakako Vareze, Partizan i Cibona, jedine tri ekipe iz Lige šampiona koje su svojevremeno osvajale titulu prvaka Evrope. Odmah iza njih ide triling grčkih klubova - Aris, AEK, PAOK. Atinski klub ima dva Saporta kupa (nekadašnji Kup kupova), Aris je osvajao Kup Koraća, Saportu i FIBA Evročelindž, dok PAOK u svojim vitrinama ima Koraća i Saportu.

Od ostalih ekipa evropskim trofejem mogu još da se pohvale Bešiktaš (Evročelindž) i Frankfurt Skajlajnersi (FIBA Evrokup). Pored ovih ekipa, u krug favorita za dalji plasman svakako spadaju još dva turska kluba ne baš bogate tradicije, ali ozbiljnih ambicija i budžeta - Banvit i Karšijaka, a tu je Ušak. Svakako tu ima mesta i za Mega Leks, koji poseduje izuzetno talentovanu ekipu. Trebalo bi ozbiljno računati i na jedinog španskog predstavnika Iberostar Tenerife, a uvek mogu da iznenadi Belgijanci, timovi poput Šarlroa ili Ostendea.

Sve ostale ekipe, bez dileme spadaju, u rang malih ekipa, koje čini se, samo popunjavaju takmičarski broj i igraju u Evropi jer FIBA nije mogla da privuče još timova iz košarkaški ozbiljnijih zemalja. Sve u svemu, ovo je eksperiment koji bi možda mogao da uspe, ali pitanje da li u ovom obliku, a ako se to ne desi, predstavljaće još jedan poraz FIBA u dugom i veoma iscrpljujućem ratu sa arhe-neprijateljem, Evroligom.



Parovi prvog kola:

Grupa A

Utorak:

18.00 Ironi Naharija - Banvit
18.30 Baken Bers - Nimbur
20.00 Helios - Aris
20.30 Monako - Frankfurt Skajlajners

Grupa B:

Sreda:

18.00 Oradea - Karšijaka
18.00 Himik - Avtodorožnik
18.00 Kataja Basket - Makabi
20.30 Le Man - Rejer Venecija

Grupa C:

Sreda:

18.00 Ventspils - Oldenburg
18.00 Ušak - Neptunas
18.30 Rosa Radom - PAOK
20.30 Vareze - Asvel

Grupa D:

Utorak:

18.00 Juventus - Strazbur
18.30 Mega Leks - Avelino
18.30 Cibona - Tenerife

Sreda:

18.30 Mornar - Ostende 

Grupa E:

Utorak:

18.00 AEK - Solnok
20.30 Spiru - Bešiktaš
20.30 Dinamo Sasari - Zjelona Gora

Sreda:

20.00 Ludvigzburg - Partizan

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar