Анализа: После Мојеса и Ван Гала негативни рекорд поставио је и - Жозе!

Јунајтед постаје роб Мурињове тактике! А сер Алекс Фергусон може само косу да чупа... Јунајтед убележио најнижи посед лопте у последњих 13 година (откако компанија Опта прати овај податак), што је изазвало револт код навијача...

Фудбал 19.10.2016 | 18:00
Анализа: После Мојеса и Ван Гала негативни рекорд поставио је и - Жозе!
Не тако давно Манчестер јунајтед био је страх и трепет на европском тлу, а вођен непоновљивим сер Алексом Фергусоном газио је пред собом кога је стигао. Мада се Ферги из тренерског посла званично повукао маја 2013. године, из перспективе навијача Јунајтеда дан када је легендарни стручњак одмарширао с Театра снова делује прилично далеко. 

И не само да је за нешто више од три године доведен и трећи Фергусонов наследник, већ је за те три године од Јунајтеда практично остало само име. Ако су Дејвид Мојес и Луј ван Галбили скупе грешке браће Глејзер, ни у прва два месеца рада Жозеа Муриња ништа се значајније није променило. Осим што је поново потрешена астрономска сума новца како би се склопио тим који опет трокира и штуца. 

То се јасно видело и у највећем дербију енглеског фудбала, где је Ливерпул доминирао практично свих 90 минута меча. Није то био перформанс којим су Редси одували Ђаволе са Енфилда, али било је довољно да се критичари запитају - шта то Мурињо, заправо, ради с Јунајтедом?!

А ако гледамо статистику, она јасно каже - претвара клуб у таоца тактике на какву се Јунајтед ретко кад ослањао у досадашњој историји. Податак да је Манчестер за 90 минута фудбала на Енфилду имао тек 35 одсто поседа лопте просто је шокирао фудбалске поклонике на Острву. А када је Опта, кућа која се бави статистичким подацима до најситнијих детаља, објавила ову информацију уз њу је прикачила и поруку: Ово је најмањи постотак поседа лопте за Јунајтед у историји Премијер лиге откад Опта прати дешавања (од 2003. године пр. а.).  

Да ли Жозе Мурињо заправо постаје роб сопствене тактике и тако Јунајтед гура далеко од титуле, иако би заправо требало да буде у самом врху, гледајући састав који има на располагању. 

И не само да цео Јунајтед пати, већ су упитне и форме рекордно плаћеног Пола Погбе иЗлатана Ибрахимовића с баснословном платом. 

Податак да је Погба током првог полувремена дуела са Ливерпулом имао тек два успешна додавања унапред изазвала су револт код навијача, а чињеница да се фудбалер од 105.000.000 евра губи негде између „шестице“, „осмице“ и „десетке“ представља тему око које се воде највеће полемике. Јер, Погба засад не успева да пронађе свој мир и место у тиму, а за новац који је плаћен не пружа ни делић онога што се од њега очекује. 

У случају Златана Ибрахимовића ситуација је мало другачија. Четири гола у Премијер лиги јесу за похвалу, али с обзиром да је све премијерлигашке утакмице одиграо од првог до последњег минута, очекивало се много више. Притом, јасно је да године полако стижу шведског голгетера и да са 35 година можда ипак не може да одговори изазовима најтеже лиге на планети. 

И ајде што Јунајтед колективно не игра на жељеном нивоу, него што је Мурињо још и задовољан оним што је остварио на Енфилду - меч без једне конкретне шансе. А на све то тврди да је Јунајтеду било много лакше него Ливерпулу.

"Нисмо тражили резултат и победу, већ позитиван исход, да спречимо противника да узме три бода. Утакмица је била тешка за обе екипе, али већи део утакмице било је теже њима него нама. Ми смо контролисали игру не само тактички, већ и емотивно. Мислим да смо одиграли добро, још је Де Хеа имао две одличне одбране. Реакција публике говори све - људи су очекивали да дођемо овде и будемо у невољи, а нисмо. Било нам је лагодно на терену, а мало нам је можда фалило оштрине у нападу", каже Мурињо. 

Јасно, није Ливерпул екипа трећег ранга и Мурињо донекле јесте у праву када каже да је остварио позитиван резултат. Јер, једном од најефикаснијих тимова у Лиги није дозволио превише шанси, упркос знатно већој контроли лопте. Али баш ни против једне екипе из трећег ранга такмичења (Нортхемптона пр. а.) недавно Јунајтед није блистао. 

Поставља се питање - може ли Јунајтед да напредује с Мурињом фокусираним искључиво на фудбал из контри и дефанзиву у целини? Истина, Мурињо јесте можда и најбољи стручњак када је у питању поставка одбране од најјачих такмаца.

Али, Театар снова ипак је навикао на атомски фудбал...

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар