Analiza: Posle Mojesa i Van Gala negativni rekord postavio je i - Žoze!

Junajted postaje rob Murinjove taktike! A ser Aleks Ferguson može samo kosu da čupa... Junajted ubeležio najniži posed lopte u poslednjih 13 godina (otkako kompanija Opta prati ovaj podatak), što je izazvalo revolt kod navijača...

Fudbal 19.10.2016 | 18:00
Analiza: Posle Mojesa i Van Gala negativni rekord postavio je i - Žoze!
Ne tako davno Mančester junajted bio je strah i trepet na evropskom tlu, a vođen neponovljivim ser Aleksom Fergusonom gazio je pred sobom koga je stigao. Mada se Fergi iz trenerskog posla zvanično povukao maja 2013. godine, iz perspektive navijača Junajteda dan kada je legendarni stručnjak odmarširao s Teatra snova deluje prilično daleko. 

I ne samo da je za nešto više od tri godine doveden i treći Fergusonov naslednik, već je za te tri godine od Junajteda praktično ostalo samo ime. Ako su Dejvid Mojes i Luj van Galbili skupe greške braće Glejzer, ni u prva dva meseca rada Žozea Murinja ništa se značajnije nije promenilo. Osim što je ponovo potrešena astronomska suma novca kako bi se sklopio tim koji opet trokira i štuca. 

To se jasno videlo i u najvećem derbiju engleskog fudbala, gde je Liverpul dominirao praktično svih 90 minuta meča. Nije to bio performans kojim su Redsi oduvali Đavole sa Enfilda, ali bilo je dovoljno da se kritičari zapitaju - šta to Murinjo, zapravo, radi s Junajtedom?!

A ako gledamo statistiku, ona jasno kaže - pretvara klub u taoca taktike na kakvu se Junajted retko kad oslanjao u dosadašnjoj istoriji. Podatak da je Mančester za 90 minuta fudbala na Enfildu imao tek 35 odsto poseda lopte prosto je šokirao fudbalske poklonike na Ostrvu. A kada je Opta, kuća koja se bavi statističkim podacima do najsitnijih detalja, objavila ovu informaciju uz nju je prikačila i poruku: Ovo je najmanji postotak poseda lopte za Junajted u istoriji Premijer lige otkad Opta prati dešavanja (od 2003. godine pr. a.).  

Da li Žoze Murinjo zapravo postaje rob sopstvene taktike i tako Junajted gura daleko od titule, iako bi zapravo trebalo da bude u samom vrhu, gledajući sastav koji ima na raspolaganju. 

I ne samo da ceo Junajted pati, već su upitne i forme rekordno plaćenog Pola Pogbe iZlatana Ibrahimovića s basnoslovnom platom. 

Podatak da je Pogba tokom prvog poluvremena duela sa Liverpulom imao tek dva uspešna dodavanja unapred izazvala su revolt kod navijača, a činjenica da se fudbaler od 105.000.000 evra gubi negde između „šestice“, „osmice“ i „desetke“ predstavlja temu oko koje se vode najveće polemike. Jer, Pogba zasad ne uspeva da pronađe svoj mir i mesto u timu, a za novac koji je plaćen ne pruža ni delić onoga što se od njega očekuje. 

U slučaju Zlatana Ibrahimovića situacija je malo drugačija. Četiri gola u Premijer ligi jesu za pohvalu, ali s obzirom da je sve premijerligaške utakmice odigrao od prvog do poslednjeg minuta, očekivalo se mnogo više. Pritom, jasno je da godine polako stižu švedskog golgetera i da sa 35 godina možda ipak ne može da odgovori izazovima najteže lige na planeti. 

I ajde što Junajted kolektivno ne igra na željenom nivou, nego što je Murinjo još i zadovoljan onim što je ostvario na Enfildu - meč bez jedne konkretne šanse. A na sve to tvrdi da je Junajtedu bilo mnogo lakše nego Liverpulu.

"Nismo tražili rezultat i pobedu, već pozitivan ishod, da sprečimo protivnika da uzme tri boda. Utakmica je bila teška za obe ekipe, ali veći deo utakmice bilo je teže njima nego nama. Mi smo kontrolisali igru ne samo taktički, već i emotivno. Mislim da smo odigrali dobro, još je De Hea imao dve odlične odbrane. Reakcija publike govori sve - ljudi su očekivali da dođemo ovde i budemo u nevolji, a nismo. Bilo nam je lagodno na terenu, a malo nam je možda falilo oštrine u napadu", kaže Murinjo. 

Jasno, nije Liverpul ekipa trećeg ranga i Murinjo donekle jeste u pravu kada kaže da je ostvario pozitivan rezultat. Jer, jednom od najefikasnijih timova u Ligi nije dozvolio previše šansi, uprkos znatno većoj kontroli lopte. Ali baš ni protiv jedne ekipe iz trećeg ranga takmičenja (Northemptona pr. a.) nedavno Junajted nije blistao. 

Postavlja se pitanje - može li Junajted da napreduje s Murinjom fokusiranim isključivo na fudbal iz kontri i defanzivu u celini? Istina, Murinjo jeste možda i najbolji stručnjak kada je u pitanju postavka odbrane od najjačih takmaca.

Ali, Teatar snova ipak je navikao na atomski fudbal...

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar