Само је намјештај 100% домаћи производ

У Српској ниједна индустријска грана, осим дрвнопрерађивачке, није у стању да финални производ у потпуности направи од домаће сировине.

Република Српска 18.10.2016 | 07:50
Само је намјештај 100% домаћи производ
Све индустријске гране су у мањој или већој мери орјентисане на увоз репроматеријала, а има и оних у којима је производња у потпуности замрла. Не можемо да се похвалимо ниједном фирмом која производи белу технику, усисиваче, телевизоре, клима уређаје, због чега све те кућанске апарате набављамо из иностранства.

То, практично, значи да једно домаћинство у РС тек у малој мери може да се опреми производима домаћег порекла.

Осим столарије и намештаја од дрвета, већина осталог покућства неопходног за функционисање једног домаћинства долази из увоза. Поред кућних апарата, ту су и посуђе, постељине, завесе и теписи, лустери, те многе друге ситнице, најчешће пореклом из Кине.

У Привредној комори РС кажу да смо после рата изгубили електроиндустрију, која је до тада била значајан сегмент домаће привреде.

"У овој грани неке наше фирме тренутно су само добављачи, односно произвођачи неких ситних делова. Једина грана у којој бележимо добре резултате је производња намештаја, иако имамо добар потенцијал за производњу многих других роба. Међутим, да би се то десило, неопходно је спровести мере за јачање конкурентности домаће производње" каже портпарол ове коморе Владимир Благојевић.

Председник Синдиката металске индустрије РС Тане Пеулић истиче да су домаћа предузећа, која су некад производила готове индустријске производе, данас сведена на занатске радионице.

"Нашим тржиштем је, генерално, овладала јефтина роба страног порекла, са којима домаћа производња не може да се избори. Првенствено је реч о производима из Кине, из које увозимо апсолутно све. Пресудна је цена, док за квалитет мало ко пита" каже Пеулић.

Да су кинески производи буквално загосподарили нашим тржиштем, потврђује и званична статистика да је увоз из ове државе у протеклој деценији порастао за скоро осам пута.

Више од 40 одсто робе на рафовима у нашим продавницама пореклом је из Кине из које, пред одеће и обуће, намештаја и посуђа, разних техничких апарата и пољопривредних машина, папира, пластике и порцулана, увозимо чак и храну.

Увоз доминантан

Председник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић каже да ни у једној грани индустрије није задовољавајућа ситуација.



Фото: Дејан Божић / РАС Србија
Драгутин Шкребић

"Кад би човек хтео да направи и опреми кућу, од одмаћих производа би могао да набави нешто грађевинског материјала и намештаја од дрвета. Све остало је страног порекла. Тако ће бити све док држава не крене озбиљније да стимулише домаћу привреду" каже Шкребић.

Извор: ЕуроБлиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

***

18.10.2016 06:43

Тако, тако, то срце зели, само тако, то нас , весели'...

ОДГОВОРИТЕ