Samo je namještaj 100% domaći proizvod

U Srpskoj nijedna industrijska grana, osim drvnoprerađivačke, nije u stanju da finalni proizvod u potpunosti napravi od domaće sirovine.

Republika Srpska 18.10.2016 | 07:50
Samo je namještaj 100% domaći proizvod
Sve industrijske grane su u manjoj ili većoj meri orjentisane na uvoz repromaterijala, a ima i onih u kojima je proizvodnja u potpunosti zamrla. Ne možemo da se pohvalimo nijednom firmom koja proizvodi belu tehniku, usisivače, televizore, klima uređaje, zbog čega sve te kućanske aparate nabavljamo iz inostranstva.

To, praktično, znači da jedno domaćinstvo u RS tek u maloj meri može da se opremi proizvodima domaćeg porekla.

Osim stolarije i nameštaja od drveta, većina ostalog pokućstva neophodnog za funkcionisanje jednog domaćinstva dolazi iz uvoza. Pored kućnih aparata, tu su i posuđe, posteljine, zavese i tepisi, lusteri, te mnoge druge sitnice, najčešće poreklom iz Kine.

U Privrednoj komori RS kažu da smo posle rata izgubili elektroindustriju, koja je do tada bila značajan segment domaće privrede.

"U ovoj grani neke naše firme trenutno su samo dobavljači, odnosno proizvođači nekih sitnih delova. Jedina grana u kojoj beležimo dobre rezultate je proizvodnja nameštaja, iako imamo dobar potencijal za proizvodnju mnogih drugih roba. Međutim, da bi se to desilo, neophodno je sprovesti mere za jačanje konkurentnosti domaće proizvodnje" kaže portparol ove komore Vladimir Blagojević.

Predsednik Sindikata metalske industrije RS Tane Peulić ističe da su domaća preduzeća, koja su nekad proizvodila gotove industrijske proizvode, danas svedena na zanatske radionice.

"Našim tržištem je, generalno, ovladala jeftina roba stranog porekla, sa kojima domaća proizvodnja ne može da se izbori. Prvenstveno je reč o proizvodima iz Kine, iz koje uvozimo apsolutno sve. Presudna je cena, dok za kvalitet malo ko pita" kaže Peulić.

Da su kineski proizvodi bukvalno zagospodarili našim tržištem, potvrđuje i zvanična statistika da je uvoz iz ove države u protekloj deceniji porastao za skoro osam puta.

Više od 40 odsto robe na rafovima u našim prodavnicama poreklom je iz Kine iz koje, pred odeće i obuće, nameštaja i posuđa, raznih tehničkih aparata i poljoprivrednih mašina, papira, plastike i porculana, uvozimo čak i hranu.

Uvoz dominantan

Predsednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić kaže da ni u jednoj grani industrije nije zadovoljavajuća situacija.



Foto: Dejan Božić / RAS Srbija
Dragutin Škrebić

"Kad bi čovek hteo da napravi i opremi kuću, od odmaćih proizvoda bi mogao da nabavi nešto građevinskog materijala i nameštaja od drveta. Sve ostalo je stranog porekla. Tako će biti sve dok država ne krene ozbiljnije da stimuliše domaću privredu" kaže Škrebić.

Izvor: EuroBlic

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

***

18.10.2016 06:43

Tako, tako, to srce zeli, samo tako, to nas , veseli'...

ODGOVORITE