Практични савјети како да уштедите струју

Готово да нема уређаја који свакодневно користимо у домаћинству, а да на њему није могуће остварити значајније уштеде.

Република Српска 18.10.2016 | 07:41
Практични савјети како да уштедите струју
Поскупљење струје подићиће ваш зимски рачун. Чак и мале промене свакодневних навика, могу да доведу до великих уштеда енергије, пише Српски Телеграф.

1. Сијалице: Гасите сијалице сваки пут када изађете из просторије, а препуручује се и да их замените штедљивим које трају и до пет пута дуже.

2. Утичнице: Пуњачи за мобилне телефоне, таблете, затим рачунари који су укључени у струју, троше је чак и када се не користе. Чак и телевизор када је искључен троши 24 одсто енергије.

3. Пегла: Пеглајте ређе, а више ствари одједном. Никада не пеглајте пешкире и кухињске крипе – они су већ откувани, а само трошите струју пеглајући их – заблуда је да се тако убијају бактерије.

4. Бојлер: Укључујте га искључиво током ноћи и редовно чистите од каменца, јер ће му тако мање требати да се загреје – каменац успорава грејање.

5. Шпорет: Поклопите шерпу током кувања, јер се тако брже скува и троши мање струје самим тим.

6. Машина за веш: Избегавајте програме на 90 степени, подједнако су ефикасни и они од 60 и 40 степени. Избегавајте сушилице за веш. Увек напуните машину до врха, јер празна троши исто енергије колико и скроз пуна, па нема потребе да је “штедите”.

7. Грејалице: Оне просто “једу” струју. Јефтиније је да се грејете на климу!

8. Компјутер: Искључите га из струје кад год га не користите. “Стенд бај” опција не штеди енергију, а искључујте и монитор када вам не треба.

9. Купујте штедљиве уређаје: Данас вси модерни и нови уређаји имају декларацију да су штедљиви, па бирајте такве уколико купујете неки. Обично нема разлике у цени.

10. Фрижидер: Температуру држите на 3-5 степени Целзијуса, а редовно га чистите јер појава леда повлачи више енергије.

(Телеграф.рс)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Зеница

18.10.2016 07:29

Магнетом

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

18.10.2016 08:02

Стендер

Name

Логика...

18.10.2016 09:06

Ја КУПИО стедне сијалице прије пар година, господа у Брцком убаци нову тарифу уз рацун...Ја купим ове СКУПЉЕ ЛЕД сијалице са БОЉОМ устедом, хостаплери додају НОВУ измисљењу ставку уз рацун...Једино да ископам Николу Теслу из гроба и да га питам....Има ли он какво ново ресење...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђоле

18.10.2016 09:14

За потребе једног домаћинство инвестиција од 5000КМ је сасвим довољна за производњу електричне енергије фотонапонским ћелијама. Исплати се за 2 године. Плус штедне и лед сијалице. Постављањем неонки ( тада још није било лед осветљења ) у мом домаћинству сам смањио рачун за 60% , а уједно повећао количину светла у кући. Још једна интересантна ствар је кречење, односно молерај просторија, урадити само у белој боји, тако да су довољне и мање сијалице за довољну количину светла. Коришћењем плина за кување такође се уштеди велика количина струје и дрва за огрев, поготво лети. Па сад изаберите шта вам је повољније.

ОДГОВОРИТЕ