Praktični savjeti kako da uštedite struju

Gotovo da nema uređaja koji svakodnevno koristimo u domaćinstvu, a da na njemu nije moguće ostvariti značajnije uštede.

Republika Srpska 18.10.2016 | 07:41
Praktični savjeti kako da uštedite struju
Poskupljenje struje podićiće vaš zimski račun. Čak i male promene svakodnevnih navika, mogu da dovedu do velikih ušteda energije, piše Srpski Telegraf.

1. Sijalice: Gasite sijalice svaki put kada izađete iz prostorije, a prepuručuje se i da ih zamenite štedljivim koje traju i do pet puta duže.

2. Utičnice: Punjači za mobilne telefone, tablete, zatim računari koji su uključeni u struju, troše je čak i kada se ne koriste. Čak i televizor kada je isključen troši 24 odsto energije.

3. Pegla: Peglajte ređe, a više stvari odjednom. Nikada ne peglajte peškire i kuhinjske kripe – oni su već otkuvani, a samo trošite struju peglajući ih – zabluda je da se tako ubijaju bakterije.

4. Bojler: Uključujte ga isključivo tokom noći i redovno čistite od kamenca, jer će mu tako manje trebati da se zagreje – kamenac usporava grejanje.

5. Šporet: Poklopite šerpu tokom kuvanja, jer se tako brže skuva i troši manje struje samim tim.

6. Mašina za veš: Izbegavajte programe na 90 stepeni, podjednako su efikasni i oni od 60 i 40 stepeni. Izbegavajte sušilice za veš. Uvek napunite mašinu do vrha, jer prazna troši isto energije koliko i skroz puna, pa nema potrebe da je “štedite”.

7. Grejalice: One prosto “jedu” struju. Jeftinije je da se grejete na klimu!

8. Kompjuter: Isključite ga iz struje kad god ga ne koristite. “Stend baj” opcija ne štedi energiju, a isključujte i monitor kada vam ne treba.

9. Kupujte štedljive uređaje: Danas vsi moderni i novi uređaji imaju deklaraciju da su štedljivi, pa birajte takve ukoliko kupujete neki. Obično nema razlike u ceni.

10. Frižider: Temperaturu držite na 3-5 stepeni Celzijusa, a redovno ga čistite jer pojava leda povlači više energije.

(Telegraf.rs)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Zenica

18.10.2016 07:29

Magnetom

ODGOVORITE
Name

re

18.10.2016 08:02

Stender

Name

Logika...

18.10.2016 09:06

Ja KUPIO stedne sijalice prije par godina, gospoda u Brckom ubaci novu tarifu uz racun...Ja kupim ove SKUPLJE LED sijalice sa BOLJOM ustedom, hostapleri dodaju NOVU izmisljenju stavku uz racun...Jedino da iskopam Nikolu Teslu iz groba i da ga pitam....Ima li on kakvo novo resenje...

ODGOVORITE
Name

Đole

18.10.2016 09:14

Za potrebe jednog domaćinstvo investicija od 5000KM je sasvim dovoljna za proizvodnju električne energije fotonaponskim ćelijama. Isplati se za 2 godine. Plus štedne i led sijalice. Postavljanjem neonki ( tada još nije bilo led osvetljenja ) u mom domaćinstvu sam smanjio račun za 60% , a ujedno povećao količinu svetla u kući. Još jedna interesantna stvar je krečenje, odnosno moleraj prostorija, uraditi samo u beloj boji, tako da su dovoljne i manje sijalice za dovoljnu količinu svetla. Korišćenjem plina za kuvanje takođe se uštedi velika količina struje i drva za ogrev, pogotvo leti. Pa sad izaberite šta vam je povoljnije.

ODGOVORITE