Дилема: Бити срећан, или ипак истерати своје?

Свађе не можете да избјегнете, колико год да се волите. Али, јако је важно да научите да изаберете своје "битке".

Србија 17.10.2016 | 21:11
Дилема: Бити срећан, или ипак истерати своје?
Колико год да се волите, с времена на време ћете се посвађати. Неслагања и сукоби су дио живота, и најчешће немају никакве везе с љубављу. Ево најчешћих извора проблема у везама, можда ће вам помоћи да препознате шта вам се дешава, и да се вратите на "прави" пут.

Имате јасна очекивања о томе како би тачно требало да будете вољени

Сви ми чезнемо за љубављу и прихватањем, али кад та жеља прерасте у очекивања, често води право у страшно разочарање.

Истина је да нико никада неће моћи да вас воли баш онако како сте ви замислили да би требало. Свако од нас воли онако како опажа и разуме љубав. Дакле, ваш партнер волеће вас највише и најбоље како може и уме, у датом тренутку.

Ако се то не поклапа са вашим (нереалним) очекивањима, бићете исфрустрирани и незадовољни, што ће убрзо довести до раскида јер ћете обоје постати дубоко несрећни, без правог разлога.

Дозвољавате да ваша претходна искуства обликују ваш поглед на љубав и вашу садашњу везу

И ви и ваш партнер вероватно сте пре садашње имали још веза у животу. Ако дозволите да у садашњу везу "учитате" сопствено лоше искуство, не можете очекивати да будете срећни ни ви, ни особа коју волите. Оно што можете да урадите је да се препустите новим искуствима и да их градите заједно. Све док будете "на опрезу" јер вас је особа са којом сте раније били у вези јако повриједила, не можете очекивати да се деси нешто лијепо и добро. А тај став, у крајњој линији, није фер ни према вашем садашњем партнеру, зар не?

Дозвољавате да ваша потреба да будете "у праву" буде важнија од жеље да будете срећни

Један од највећих изазова за сваки однос је та несрећна људска потреба да се буде "у праву". Сјетите се само свих свађа око ситница, свих оних ситуација у којима сте тврдоглаво истјеривали правду, држали се принципа, не желећи да одступите ни за корак...

Уведите једноставно правило и покушајте да га се придржавате: сваки пут кад се око нечега посвађате или сваки пут кад се око нечега не слажете, размислите да ли је у питању ствар која ће вам бити једнако важна и за шест мјесеци. Или шест недјеља. Или шест дана... Ако није - није вриједна не свађе, већ ни најмање расправе.

Гурате проблеме "под тепих"

Често се дешава да се "зарад мира у кући" важна питања игноришу, и сви понекад "зажмуримо" и на ствари које су нам јако важне само зато што не желимо/немамо снаге да се свађамо, бојимо се да ће нас партнер оставити... Ако то радите кад су у питању ствари које су за вас од велике важности, не можете очекивати да ваша веза потраје. Или, не можете очекивати да потраје и да ви будете срећни. Гурање озбиљних проблема под тепих доводи до све већих проблема и никад не рјешава ама баш ништа.

Дакле, ако вас мучи нешто што вам је важно, будите отворени и разговарајте са партнером о ономе што вас тишти. Ако је љубав права, ако је заснована на поштовању и разумјевању, чак и непријатни, болни разговори донијеће нешто добро за обоје - оснажиће вас и зближити.

(Мондо.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар