Dilema: Biti srećan, ili ipak isterati svoje?

Svađe ne možete da izbjegnete, koliko god da se volite. Ali, jako je važno da naučite da izaberete svoje "bitke".

Srbija 17.10.2016 | 21:11
Dilema: Biti srećan, ili ipak isterati svoje?
Koliko god da se volite, s vremena na vreme ćete se posvađati. Neslaganja i sukobi su dio života, i najčešće nemaju nikakve veze s ljubavlju. Evo najčešćih izvora problema u vezama, možda će vam pomoći da prepoznate šta vam se dešava, i da se vratite na "pravi" put.

Imate jasna očekivanja o tome kako bi tačno trebalo da budete voljeni

Svi mi čeznemo za ljubavlju i prihvatanjem, ali kad ta želja preraste u očekivanja, često vodi pravo u strašno razočaranje.

Istina je da niko nikada neće moći da vas voli baš onako kako ste vi zamislili da bi trebalo. Svako od nas voli onako kako opaža i razume ljubav. Dakle, vaš partner voleće vas najviše i najbolje kako može i ume, u datom trenutku.

Ako se to ne poklapa sa vašim (nerealnim) očekivanjima, bićete isfrustrirani i nezadovoljni, što će ubrzo dovesti do raskida jer ćete oboje postati duboko nesrećni, bez pravog razloga.

Dozvoljavate da vaša prethodna iskustva oblikuju vaš pogled na ljubav i vašu sadašnju vezu

I vi i vaš partner verovatno ste pre sadašnje imali još veza u životu. Ako dozvolite da u sadašnju vezu "učitate" sopstveno loše iskustvo, ne možete očekivati da budete srećni ni vi, ni osoba koju volite. Ono što možete da uradite je da se prepustite novim iskustvima i da ih gradite zajedno. Sve dok budete "na oprezu" jer vas je osoba sa kojom ste ranije bili u vezi jako povrijedila, ne možete očekivati da se desi nešto lijepo i dobro. A taj stav, u krajnjoj liniji, nije fer ni prema vašem sadašnjem partneru, zar ne?

Dozvoljavate da vaša potreba da budete "u pravu" bude važnija od želje da budete srećni

Jedan od najvećih izazova za svaki odnos je ta nesrećna ljudska potreba da se bude "u pravu". Sjetite se samo svih svađa oko sitnica, svih onih situacija u kojima ste tvrdoglavo istjerivali pravdu, držali se principa, ne želeći da odstupite ni za korak...

Uvedite jednostavno pravilo i pokušajte da ga se pridržavate: svaki put kad se oko nečega posvađate ili svaki put kad se oko nečega ne slažete, razmislite da li je u pitanju stvar koja će vam biti jednako važna i za šest mjeseci. Ili šest nedjelja. Ili šest dana... Ako nije - nije vrijedna ne svađe, već ni najmanje rasprave.

Gurate probleme "pod tepih"

Često se dešava da se "zarad mira u kući" važna pitanja ignorišu, i svi ponekad "zažmurimo" i na stvari koje su nam jako važne samo zato što ne želimo/nemamo snage da se svađamo, bojimo se da će nas partner ostaviti... Ako to radite kad su u pitanju stvari koje su za vas od velike važnosti, ne možete očekivati da vaša veza potraje. Ili, ne možete očekivati da potraje i da vi budete srećni. Guranje ozbiljnih problema pod tepih dovodi do sve većih problema i nikad ne rješava ama baš ništa.

Dakle, ako vas muči nešto što vam je važno, budite otvoreni i razgovarajte sa partnerom o onome što vas tišti. Ako je ljubav prava, ako je zasnovana na poštovanju i razumjevanju, čak i neprijatni, bolni razgovori donijeće nešto dobro za oboje - osnažiće vas i zbližiti.

(Mondo.rs)

Komentari / 0

Ostavite komentar