Смрзавају се и купају хладном водом

Станари Студентског центра "Никола Тесла" у Бањалуци који бораве у павиљонима један и два, зиму дочекују у готово хладним собама, а топла вода за њих је постала пусти сан.

Република Српска 17.10.2016 | 22:54
Смрзавају се и купају хладном водом
Студенти објашњавају да се и оно мало топлоте из радијатора због дотрајале столарије не задржава дуго у просторији, а туширање хладном водом представља посебну авантуру.

Испричали су да топлу воду немају већ неколико дана, па су се, како кажу, због туширања хладном водом многи и разбољели. Студенти су очајни, али тврде да се немају коме обратити за помоћ, те страхују да ће им бити још горе када се жива на термометру још спусти.

Бојан Б., станар Дома "Никола Тесла" каже да гријање имају веома ријетко.

"И кад нам пусте гријање, радијатори једва буду млаки. Да немамо гријалица, не знам како бисмо издржали", рекао је он додавши у шали да им свако туширање изгледа као припрема за пливање за Крст часни.

Студенти тврде да би им било много лакше када би могли да догрију просторије.

Да своју собу загрије гријалицом покушала је и студент Драгана Е. али је једног дана, приликом акције у којој су студентима одузимали решое и друге апарате, остала без ње.

"Гријање нам углавном пуштају преко дана када нико не буде у собама, док навече сви цвокоћемо, због чега облачимо и по двије дуксерице. Надам се да нам се неће поновити ситуација од прошле зиме када смо учили са капама и у јакнама", рекла је Драгана Е.

Ипак, довитљиви студенти су пронашли начин како да се без гријалица и са млаким радијаторима колико-толико изборе са зимом.

"Када је баш хладно на прозоре стављамо деке како би хладноћа што мање допирала до собе", рекла је она.

У бањалучкој "Топлани" истичу да овај проблем није настао због њих, те да Студентском центру уредно пуштају гријање као и осталим корисницима.

"Студентски центар има уграђен калориметар и сами управљају потрошњом топлотне енергије", рекли су у "Топлани".

Да су студентске собе хладне и да немају топлу воду потврдио је предсједник Скупштине студената у бањалучком дому "Никола Тесла" Љубиша Карлица, којем се станари прва два павиљона свакодневно жале.

"Од Министарства просвјете и културе Републике Српске и Управе дома имали смо тврдо обећање да ћемо ову академску годину започети у топлим и условним собама са новом столаријом", рекао је Карлица објашњавајући да је проблем са недостатком топле воде настао, јер је пукла цијев.

Према ријечима директора Студентског центра "Никола Тесла" Зорана Бабића, гријање градске "Топлане" је одлично, али то нема довољно ефекта када су прозори и врата на објекту дома дотрајали. Бабић је поручио да ће дати све од себе да столарија ускоро буде замијењена.

"У току су преговори са надлежнима да од идуће године и ми будемо уврштени у програм 'Енергетске ефикасности', с обзиром на то да је, по свему судећи, пропала раније планирана реконструкција дома", рекао је Бабић.

Реконструкција

За обнову и реконструкцију првог и другог павиљона Студентског центра "Никола Тесла" прије више од три године је одобрено милион и по КМ, али до сада у те сврхе није употребљена ни марка. Овај новац је одобрен из Развојног програма Републике Српске за санацију постојећих објеката за смјештај студената.

(Глас Српске)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

У ЗДРАВОМ ТИЈЕЛУ ЗДРАВ ДУХ

17.10.2016 19:37

НЕК СЕ ЧЕЛИЧЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Александар ОССЦБЛ

17.10.2016 19:47

Мислио сам да су овакве приче иза нас тј. да смо то ријешили 2003. године...Изгледа да нисмо. Колеге, само озбиљна пријетња протестима и ако треба протести могу да им скрену пажњу. А студентског бунта се власти боје више него ичега. Но, има ли ко да организује студенте? Године 2003. је било и таквих. Срећно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

17.10.2016 20:21

Па били су избори да им није било добро гласали би за промјене

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хехе

18.10.2016 05:58

А Никола Тесла 21 вијек...????

ОДГОВОРИТЕ
Name

жика ж

18.10.2016 09:31

СНСД-Е удар на интелигенцију. Стидим се што припадам овом свијету. Студенти су кречана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

18.10.2016 19:47

Која иронија. Никола Тесла!

ОДГОВОРИТЕ