Smrzavaju se i kupaju hladnom vodom

Stanari Studentskog centra "Nikola Tesla" u Banjaluci koji borave u paviljonima jedan i dva, zimu dočekuju u gotovo hladnim sobama, a topla voda za njih je postala pusti san.

Republika Srpska 17.10.2016 | 22:54
Smrzavaju se i kupaju hladnom vodom
Studenti objašnjavaju da se i ono malo toplote iz radijatora zbog dotrajale stolarije ne zadržava dugo u prostoriji, a tuširanje hladnom vodom predstavlja posebnu avanturu.

Ispričali su da toplu vodu nemaju već nekoliko dana, pa su se, kako kažu, zbog tuširanja hladnom vodom mnogi i razboljeli. Studenti su očajni, ali tvrde da se nemaju kome obratiti za pomoć, te strahuju da će im biti još gore kada se živa na termometru još spusti.

Bojan B., stanar Doma "Nikola Tesla" kaže da grijanje imaju veoma rijetko.

"I kad nam puste grijanje, radijatori jedva budu mlaki. Da nemamo grijalica, ne znam kako bismo izdržali", rekao je on dodavši u šali da im svako tuširanje izgleda kao priprema za plivanje za Krst časni.

Studenti tvrde da bi im bilo mnogo lakše kada bi mogli da dogriju prostorije.

Da svoju sobu zagrije grijalicom pokušala je i student Dragana E. ali je jednog dana, prilikom akcije u kojoj su studentima oduzimali rešoe i druge aparate, ostala bez nje.

"Grijanje nam uglavnom puštaju preko dana kada niko ne bude u sobama, dok naveče svi cvokoćemo, zbog čega oblačimo i po dvije dukserice. Nadam se da nam se neće ponoviti situacija od prošle zime kada smo učili sa kapama i u jaknama", rekla je Dragana E.

Ipak, dovitljivi studenti su pronašli način kako da se bez grijalica i sa mlakim radijatorima koliko-toliko izbore sa zimom.

"Kada je baš hladno na prozore stavljamo deke kako bi hladnoća što manje dopirala do sobe", rekla je ona.

U banjalučkoj "Toplani" ističu da ovaj problem nije nastao zbog njih, te da Studentskom centru uredno puštaju grijanje kao i ostalim korisnicima.

"Studentski centar ima ugrađen kalorimetar i sami upravljaju potrošnjom toplotne energije", rekli su u "Toplani".

Da su studentske sobe hladne i da nemaju toplu vodu potvrdio je predsjednik Skupštine studenata u banjalučkom domu "Nikola Tesla" Ljubiša Karlica, kojem se stanari prva dva paviljona svakodnevno žale.

"Od Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Uprave doma imali smo tvrdo obećanje da ćemo ovu akademsku godinu započeti u toplim i uslovnim sobama sa novom stolarijom", rekao je Karlica objašnjavajući da je problem sa nedostatkom tople vode nastao, jer je pukla cijev.

Prema riječima direktora Studentskog centra "Nikola Tesla" Zorana Babića, grijanje gradske "Toplane" je odlično, ali to nema dovoljno efekta kada su prozori i vrata na objektu doma dotrajali. Babić je poručio da će dati sve od sebe da stolarija uskoro bude zamijenjena.

"U toku su pregovori sa nadležnima da od iduće godine i mi budemo uvršteni u program 'Energetske efikasnosti', s obzirom na to da je, po svemu sudeći, propala ranije planirana rekonstrukcija doma", rekao je Babić.

Rekonstrukcija

Za obnovu i rekonstrukciju prvog i drugog paviljona Studentskog centra "Nikola Tesla" prije više od tri godine je odobreno milion i po KM, ali do sada u te svrhe nije upotrebljena ni marka. Ovaj novac je odobren iz Razvojnog programa Republike Srpske za sanaciju postojećih objekata za smještaj studenata.

(Glas Srpske)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

У ЗДРАВОМ ТИЈЕЛУ ЗДРАВ ДУХ

17.10.2016 21:37

НЕК СЕ ЧЕЛИЧЕ

ODGOVORITE
Name

Aleksandar OSSCBL

17.10.2016 21:47

Mislio sam da su ovakve priče iza nas tj. da smo to riješili 2003. godine...Izgleda da nismo. Kolege, samo ozbiljna prijetnja protestima i ako treba protesti mogu da im skrenu pažnju. A studentskog bunta se vlasti boje više nego ičega. No, ima li ko da organizuje studente? Godine 2003. je bilo i takvih. Srećno!

ODGOVORITE
Name

ja

17.10.2016 22:21

Pa bili su izbori da im nije bilo dobro glasali bi za promjene

ODGOVORITE
Name

Hehe

18.10.2016 07:58

A Nikola Tesla 21 vijek...????

ODGOVORITE
Name

žika ž

18.10.2016 11:31

SNSD-E udar na inteligenciju. Stidim se što pripadam ovom svijetu. Studenti su krečana.

ODGOVORITE
Name

M

18.10.2016 21:47

Koja ironija. Nikola Tesla!

ODGOVORITE